Utrikes

Hiroshimaöverlevaren: Kärnvapnen måste bort

En man står bland Hiroshimas spillror den 8 september 1945, drygt en månad efter att bomben ödelade staden. Byggnaden på bilden är i dag ett fredsmonument.
En man står bland Hiroshimas spillror den 8 september 1945, drygt en månad efter att bomben ödelade staden. Byggnaden på bilden är i dag ett fredsmonument.
Foto: Stanley Troutman/AP/TT
Utrikes
Utrikes Keiko Ogura var åtta år när världens första atombomb fälldes över hemstaden Hiroshima.
75 år senare ser hon med oro hur många länder rustar upp sina kärnvapenarsenaler.
– Vi trodde att världen hade förstått innebörden av atombomber, säger hon till TT.
PREMIUM

Klockan 8:15 den 6 augusti 1945 föll döden från Keiko Oguras himmel.

– Jag såg hur allt lystes upp. Jag blev blind, kunde inte se någonting, säger nu 82-åriga Ogura.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Över tio döda i indisk flygkrasch

Air India-planet bröts i två delar efter avåkningen.
Air India-planet bröts i två delar efter avåkningen.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Fler än tio personer har omkommit i en flygkrasch i indiska Kozhikode, i den sydindiska delstaten Kerala, enligt poliskällor.

Det statliga flygbolaget Air Indias passagerarplan gled av landningsbanan när det skulle landa under ett kraftigt regnoväder. Enligt lokala medieuppgifter ska planet – en Boeing 737-800 – efter avåkningen ha fortsatt utför en sluttning och brutits i två delar.

– Jag kan bekräfta minst 14 dödsfall. Ytterligare 15 passagerare har kritiska skador. Det är fortfarande en pågående insats, säger lokala polisbefälet Abdul Karim.

– Vi har minst 89 personer, många av dem med allvarliga skador, som förts till olika sjukhus i Kozhikode. Det kommer fortfarande fler ambulanser, säger Sujith Das, även han lokalt polisbefäl.

Bilder från olycksplatsen visar hur räddningspersonal dränker flygplanskroppen med vatten. Enligt ett uttalande från Air India uppstod dock ingen brand efter kraschen.

Planet hade anlänt från Dubai och transporterade indiska medborgare som blivit fast utomlands i anslutning till coronapandemin. Inklusive besättning befann sig 191 personer ombord, enligt tidningen Times of India.

"Sörjer flygkraschen i Kozhikode. Mina tankar är med de som förlorat sina nära och kära", skriver Indiens premiärminister Narendra Modi på Twitter.

Den senaste allvarliga flygolyckan i Indien ägde rum 2010. Då omkom 158 personer sedan ett Air India-plan kraschat och fattat eld då det skulle landa i Mangalore.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om var flygkraschen ägt rum.

En kvinna som skadats i flygkraschen i indiska Kozhikode förs till sjukhus för vård.
En kvinna som skadats i flygkraschen i indiska Kozhikode förs till sjukhus för vård.
Foto: AP/TT

Utrikes

Syriska tortyroffer identifieras av anhöriga

Regimkritiska protester i provinsen Homs i Syrien den 27 januari 2012.
Regimkritiska protester i provinsen Homs i Syrien den 27 januari 2012.
Foto: STR/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tiotusentals fotografier på torterade, lemlästade och avmagrade kroppar hjälper syriska familjer att identifiera anhöriga som hållits fängslade och dödats av regimen i Damaskus.
För en del är det ett sätt att få klarhet i vad som hänt. Andra önskar att de aldrig hade sett bilderna.

Bilderna av övergrepp och tortyr smugglades ut ur Syrien 2013 av en tidigare arméfotograf med täcknamnet Caesar. Hittills har omkring 900 offer identifierats, enligt Syriska nätverket för mänskliga rättigheter.

En av dem är datateknikern Jamil som försvann i juni 2011 när han fördes bort av polis från familjens lägenhet i Damaskus. På bilden av honom som hans mamma Um Munzer Yaseen identifierat är hans ögon utslitna och benen sönderbrutna.

– Det hade varit bättre om de hade skjutit honom och han dött av en kula än att gå igenom det här helvetet, säger hon ifrån Amman i Jordanien där hon och hennes man funnit en fristad efter att ha flytt från Syrien 2013.

Hennes man som är läkare säger:

– De dödade oss två gånger: När de grep och förde bort honom, och andra gången när vi såg bilderna, säger han.

Smugglades ut

Bilden på Jamil är en av de tiotusentals fotografier som "Caesar" smugglade ut på cd-skivor och fickminnen. Hans jobb var att dokumentera dödsfallen i de syriska militärfängelserna och han gömmer sig nu på okänd ort av rädsla för repressalier.

Nu, åratal efter att hans bilder först kom till allmänhetens kännedom, är de åter i rampljuset. Orsaken är den amerikanska lag som kallas för Caesar Act, eller Caesarlagen. Lagstiftningen som trädde i kraft i juni innebär att USA infört de hårdaste sanktionerna hittills mot den syriska regimen.

Människorättsgrupper tror att den före detta arméfotografens bilder föreställer 6 875 fångar, varav de flesta torterades till döds under de första månaderna av det uppror som blev inledningen till det syriska inbördeskriget för nio år sedan.

De svårt lemlästade och avmagrade kropparna gör det svårt för anhöriga att identifiera personerna på bilderna. Den syriska konstnären och läraren Fida Al Waer och hennes familj hade hoppats att hennes 19-årige bror Mohammad Mukhtar fortfarande var i livet och skulle släppas ur fängelse.

– I mina drömmar var han i livet och återvände, säger Al Waer som numera bor i en lägenhet i Beirut i Libanon.

Men när familjen kunde identifiera honom utifrån en av "Ceasars" bilder släcktes hoppet.

Bara ett nummer

Hon kommer ihåg hur familjen vädjade till 19-åringen att inte delta i protesterna mot den syriska presidenten Bashar al-Assads regim i staden Homs 2012. Regimens säkerhetsstyrkor grep ungdomar slumpmässigt och hennes bror var en av dem.

– För dem var han ett bara ett nummer, säger hon.

Sara Kayyali, jurist och Syrienexpert vid människorättsorganisationen Human Rights Watch, säger att fotografierna av regimens offer gör det omöjligt att förneka den systematiska användningen av tortyr i syriska säkerhetsfängelser.

– De har visat oss ovedersägliga bevis för att den syriska regeringen verkligen fängslat och torterat tusentals av dem som försvann – förnekat deras existens – och torterat dem till döds, säger Kayyali.

Krister Zeidler/TT

Syriska fångar i en rättssal i Damaskus 2012 i samband med att personer som deltagit i regimkritiska protester gavs amnesti.
Syriska fångar i en rättssal i Damaskus 2012 i samband med att personer som deltagit i regimkritiska protester gavs amnesti.
Foto: Bassem Tellawi/AP/TT

Utrikes

Så kom den dödliga lasten till Beiruts hamn

Stor förödelse på explosionsplatsen i hamnen i Beirut.
Stor förödelse på explosionsplatsen i hamnen i Beirut.
Foto: Thibault Camus/AP/TT
Utrikes
Utrikes 2 750 ton ammoniumnitrat antändes och exploderade i Beirut. Så här gick det till när den dödliga lasten hamnade i Libanons huvudstad – där den lagrats i hamnen utan ordentliga säkerhetsåtgärder i över sex år.

Beirut kokar av ilska och misstro. Hur kommer det sig att en sådan stor mängd ammoniumnitrat förvarades i en lagerlokal i över sex års tid, utan tillräckliga säkerhetsåtgärder – trots att shopping- och nattlivsdistrikt ligger bara några minuter bort?

De bakomliggande orsakerna till explosionen utreds fortfarande. Men enligt Libanons regering skedde den förödande olyckan när 2 750 ton ammoniumnitrat antändes och exploderade. Myndigheterna har inte sagt något officiellt om varifrån ammoniumnitratet kom, men samma mängd av ämnet kom till Beirut i november 2013, ombord på det moldaviskflaggade fraktfartyget MV Rhosus.

På väg till Beira

Fartyget gav sig av från Batuma i Georgien i september 2013 och var på väg till Beira i Moçambique. I lasten fanns ammoniumnitratet, som vanligtvis formas till granulat eller pellets och kan användas som konstgödsel men också som del i sprängämnen i gruv- och byggindustri. Det har också använts i bomber. Enligt medieuppgifter skulle lasten vidare till en sprängämnestillverkare.

Hamnmyndigheten i Beira har dock sagt att man inte hade kännedom om att fartyget var på väg, men vanligtvis får sådan information omkring 15 dagar innan ett fartygs ankomst.

Men Rhosus fick tekniska problem i östra Medelhavet och tvingades lägga till i Beirut den 20 november 2013, enligt den libanesiska advokatbyrån Baroudi & Associates som har representerat besättningen. Och sjödatatjänsten Marine Traffic bekräftar uppgifterna att fartyget aldrig kom längre än så.

"När fartyget hade inspekterats fick det inte segla vidare" har Baroudi & Associates tidigare skrivit.

Juridisk dispyt

Kaptenen Boris Prokosjev hävdar att Rhosus läckte men var sjödugligt och att dess ägare skickade fartyget till Beirut för att hämta ytterligare last, rapporterar nyhetsbyrån Reuters som har pratat med Prokosjev. När fartyget blev fast i hamnen skickades större delen av besättningen hem men kaptenen och ett par andra personer tvingades tillbringa flera månader ombord sedan en långdragen juridisk dispyt inletts kring Rhosus. De fick tillåtelse att lämna fartyget först i september 2014.

– Lasten var högexplosiv. Det var därför den förvarades ombord medan vi var där. Ammoniumnitratet var högkoncentrerat, säger Prokosjev till Reuters.

– Jag är ledsen för de drabbades skull. Men lokala myndigheter borde straffas. De brydde sig inte om lasten överhuvudtaget.

Ammoniumnitratet hamnade till slut i Hangar 12, den lagerlokal som sprängdes i luften i tisdags. I uttalandet från 2015 skriver Baroudi & Associates att "på grund av riskerna med att behålla ammoniumnitratet ombord på fartyget flyttade hamnmyndigheterna lasten till hamnens lager. Fartyget och lasten befinner sig fortfarande i hamnen i väntan på auktion och/eller korrekt bortförande".

Rhosus sjönk senare på grund av skador på fartyget.

Flera varningar

Med tiden ska det ha börjat lukta konstigt kring lagerlokalen. Det gjorde att säkerhetspersonal inledde en undersökning förra året och kom fram till att de "farliga" kemikalierna behövde avlägsnas, enligt nyhetsbyrån AFP. De påpekade också att väggarna behövde repareras och det arbetet inleddes först tidigare den här veckan, vilket har fått vissa att spekulera i att det orsakade explosionen.

Chefer för hamnen och tullen hävdar att de och andra tjänstemän flera gånger har varnat rättsväsendet för faran med att förvara ammoniumnitratet i lagerlokalen. Det cirkulerar flera dokument som tycks visa att flera brev skickades mellan 2014 och 2017, med varningar och vädjanden om att lasten skulle flyttas.

President Michel Aoun har kallat misslyckandet med att ta hand om Rhosus last oacceptabelt och har lovat att de ansvariga ska straffas.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Ammoniumnitrat

Ammoniumnitrat är ett salt som framställs ur ammoniak och salpetersyra. Det används för konstgödning, men har även använts för att tillverka bomber i en rad dåd världen över – bland annat i Oklahoma 1995 och i Bali 2002.

Den norske massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik använde ämnet i den bomb som detonerade utanför regeringskvarteren i Oslo 2011 och det användes även vid självmordsdådet i Stockholm 2010.

Ammoniumnitratet hade lagrats i Beiruts hamn i flera år. Under normala lagerförhållanden och utan höga temperaturer uppges det dock vara svårt att antända,

Utrikes

Libanons president: Bomb kan ligga bakom

President Michel Aoun. Arkivbild.
President Michel Aoun. Arkivbild.
Foto: Dalati Nohra/AP/TT
Utrikes
Utrikes Libanons president utesluter inte att explosionen i hamnen kan ha orsakats av en bomb.
– Orsaken har inte fastställts än, säger president Michel Aoun.

En utredning gällande den katastrofala explosionen i Libanons hamn ska ge svar på om smällen var resultatet av en olycka, oaktsamhet eller yttre påverkan, säger president Aoun enligt lokala medier.

– Orsaken har inte fastställts än. Det finns en möjlighet till yttre påverkan genom en raket eller bomb eller annan handling, säger Aoun.

USA har tidigare sagt att man inte utesluter en attack. Israel som utkämpat flera krig med Libanon nekar till inblandning och har också erbjudit landet sin hjälp. Ett svetsarbete i närheten av lagret har av lokala medier tidigare pekats ut som en möjlig orsak till att lagret med 2 750 ton ammoniumnitrat sprängdes.

Kravallpolis med tårgas

Myndigheterna hade varnats om faran med att ämnet förvarades i hamnen utan att agera, och sorg och chock har vänts till vrede i Beirut där libaneser i torsdags kväll samlades för att protestera mot regeringen.

Explosionen ses av många som ännu ett bevis för landets oförmåga att få ett slut på korruptionen och den djupa ekonomiska kris som Libanon befinner sig i och som har kastat miljoner människor in i fattigdom.

Libanesisk kravallpolis använde tårgas för att skingra demonstranterna i centrala delarna av staden.

Enligt den statliga nyhetsbyrån NNA hade demonstranter under torsdagen bland annat tänt eld på föremål, plundrat affärer och kastat sten mot polisen. NNA uppger också att flera demonstranter skadades.

En större regimkritisk protest planeras på lördag.

"Det är nog nu"

Dödssiffran i Beirut har stigit dag för dag sedan i tisdags och enligt hälsominister Hamad Hasan har 154 personer omkommit och 5 000 skadats, rapporterar NNA. Av de skadade har ungefär en femtedel behövt få sjukvård och för 120 människor är tillståndet kritiskt.

Dödstalen väntas klättra än högre allt eftersom hjälparbetare gräver sig fram genom rasmassor och bråte. Hjälp har strömmat in från olika länder och frivilliga libaneser från andra delar av landet har också rest till Beirut för att hjälpa till.

Ilskan mot myndigheterna märks även bland dem som letar efter döda.

– Vi kan inte ta det här längre. Det är nog nu. Hela systemet måste skrotas, säger 30-årige Mohammad Suyur.

Flera i hamnen gripna

President Michel Aoun har utlovat "snabb rättvisa" och hårda straff för de som är skyldiga till haveriet i hamnen. Samtidigt avfärdar Aoun tanken på en internationell utredning av explosionen.

"Målet med kraven på en internationell utredning av händelserna i hamnen är att urvattna sanningen", skriver Aoun på Twitter.

I torsdags förhördes flera personer som arbetar inom tullen, hamnen eller med underhållet av lagerlokalen, enligt Fadi Akiki, domare och representant för regeringen.

– 16 personer har frihetsberövats som en del av utredningen, säger Akiki till NNA.

Hamnchefen Hassan Koraytem är en av de gripna, uppger lokala medier.

Varnar för politisering

Hizbollahledaren Hassan Nasrallah manar till en "transparent utredning" och varnar för att politisera frågan om vem som bär ansvaret för den förödande explosionen. Nasrallah "förnekar kategoriskt" rykten om att den Iranstödda shiarörelsen Hizbollah förvarade vapen i hamnen.

– Vi har ingenting i hamnen. Ingen vapendepå, ingen robotdepå, inte gevär, inte bomber, inte ammunition eller ammoniumnitrat, säger han i ett tv-sänt tal.

EU-toppen till Beirut

Nödhjälp från länder, organisationer och frivilliga har börjat anlända till det redan krisande landet där hundratusentals nu är hemlösa och där stora reserver av vete och medicin förstördes i explosionen.

På lördag åker Charles Michel, EU:s permanente rådsordförande, till Beirut för möten med president Aoun och premiärministern Hassan Diab.

"Chockade och ledsna, står vi med alla de som drabbats och vi kommer att erbjuda hjälp", twittrar Michel.

En man sitter i resterna av sin lägenhet i Beirut.
En man sitter i resterna av sin lägenhet i Beirut.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Kravallpolis använde tårgas mot demonstranter i Beirut, Libanon.
Kravallpolis använde tårgas mot demonstranter i Beirut, Libanon.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Ryska rymdmyndigheten Roscosmos satellitbilder på Beirut före och efter explosionen som ödelade ett stort område kring hamnen.
Ryska rymdmyndigheten Roscosmos satellitbilder på Beirut före och efter explosionen som ödelade ett stort område kring hamnen.
Foto: ROSCOSMOS/TT

FAKTA

Fakta: Libanons politiska kris

I oktober i fjol kastades det redan ekonomiskt krisande och svårt skuldsatta Libanon in i politiskt kaos – med månader av regeringskritiska massprotester mot ökade levnadskostnader och regeringens oförmåga att hantera den ekonomiska krisen. Sedan dess har det libanesiska pundet tappat 80 procent av sitt värde på den svarta, inofficiella marknaden. Den 29 oktober meddelade dåvarande premiärminister Saad al-Hariri sin avgång. Men det tog lång tid att bilda ny regering, bland annat eftersom de olika politiska grupperingarna inte kunde enas om ministerposterna. I januari 2020 tillkännagav Libanon sin nya regering.

Tiotusentals libaneser har i krisen, som är den värsta sedan det femtonåriga inbördeskriget (1975–1990), förlorat sina jobb eller tvingats gå ner i lön och de ekonomiska svårigheterna blir allt mer svåröverstigliga. Därtill har pandemin inte gjort situationen bättre.

Den politiska splittringen i Libanon har alltid varit stor och regeringsmakten, en sekulär republik, bygger på en balans mellan landets största religiösa grupper: sunnimuslimer, shiamuslimer, kristna och druser.

Utrikes

Flygplan med 191 passagerare gled av landningsbanan

Utrikes
Kozhikode Ett flygplan från Air India Express gled av landningsbanan i samband med landning i Kozhikode, i den sydindiska delstaten Kerala. Ombord fanns 191 passagerare.

Planet, som flugit från Dubai, slets i två delar.

Detta rapporterar Times of India.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Utrikes

USA-sanktioner mot Hongkongledaren Lam

USA riktar sanktioner mot Hongkongs högsta politiker Carrie Lam. Arkivbild.
USA riktar sanktioner mot Hongkongs högsta politiker Carrie Lam. Arkivbild.
Foto: Vincent Yu
Utrikes
Utrikes USA inför sanktioner mot Hongkongs högsta politiker Carrie Lam, som enligt det amerikanska finansdepartementet är "direkt ansvarig för att ha implementerat Pekings inskränkningar av frihet och demokrati".
PREMIUM

Parallellt riktas sanktioner mot ytterligare tio kinesiska företrädare, däribland flera Pekingtrogna Hongkongpolitiker. Sanktionerna innebär att alla eventuella tillgångar de berörda har i USA fryses samt att amerikanska medborgare förbjuds att göra affärer med dem.

"USA står med Hongkongs folk och vi kommer att använda de verktyg och myndigheter vi har för att slå mot dem som underminerar deras oberoende", säger finansminister Steven Mnuchin i ett uttalande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Oljekatastrof hotar paradisön Mauritius

Det japanskägda tankfartyget Wakashio, som gick på grund utanför Mauritius den 25 juli, har börjat läcka olja.
Det japanskägda tankfartyget Wakashio, som gick på grund utanför Mauritius den 25 juli, har börjat läcka olja.
Foto: Dev Ramkhelawon/AFP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Den japanskägda oljetanker som i slutet av juli gick på grund utanför sydöstra Mauritius har börjat läcka, rapporterar önationens regering.

– Vi befinner oss i en miljökris, säger miljöministern Kavy Ramano på en presskonferens enligt al-Jazira.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Fusk och våld troligt i Belarus presidentval

Att någon annan än den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko skulle segra i helgens presidentval i Belarus ser de flesta som otänkbart. Trots det har han en starkare motståndare än på ett decennium.
Att någon annan än den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko skulle segra i helgens presidentval i Belarus ser de flesta som otänkbart. Trots det har han en starkare motståndare än på ett decennium.
Foto: Sergei Gapon/AP/TT
Utrikes
Utrikes På söndag är det presidentval i Belarus (Vitryssland). För första gången på länge har Aleksandr Lukasjenko en opposition värd namnet – men någon ny president är inte att vänta.
– Detta kan bli det smutsigaste valet någonsin, säger Belaruskännaren Ingmar Oldberg.
PREMIUM

– Han är en träig sovjetisk byråkrat som är slug och väldigt maktmedveten. Han gör allt för att hålla sig kvar vid makten, säger Ingmar Oldberg, Belaruskännare och associerad medarbetare vid Utrikespolitiska institutet.

Mannen han beskriver är Belarus sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko, som kallas för Europas sista diktator och som har innehaft presidentskapet sedan 1994.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL