Utrikes

Klimatflykt: Världen "har inte några svar"

En man sitter intill översvämningen i Morigaon i Assam i Indien. Kraftiga skyfall har gjort att floden Brahmaputra som flyter genom Indien och Bangladesh svämmat över och lett till några av de värsta översvämningarna på årtionden.
En man sitter intill översvämningen i Morigaon i Assam i Indien. Kraftiga skyfall har gjort att floden Brahmaputra som flyter genom Indien och Bangladesh svämmat över och lett till några av de värsta översvämningarna på årtionden.
Foto: Anupam Nath/AP
Utrikes
Utrikes De pågående översvämningarna i Sydasien driver tiotusentals människor på flykt. Och trots att allt fler riskerar samma öde på grund av klimatrelaterade händelser i framtiden har klimatflyktingar få juridiska rättigheter, och i Sverige har de tagits bort helt.
– Världen har inte några svar på vad som kommer att hända, säger Francesca Rosignoli, forskare inom miljörättvisa och klimatflyktingar vid Stockholms Universitet.
PREMIUM

Under den senaste månaden har över 63 000 människor flytt sina hem i Bangladesh på grund av översvämningarna, enligt Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC).

I världen tvingades under förra året 24,9 miljoner människor på flykt till följd av olika klimat- och väderrelaterade händelser. FN beräknar att antalet i framtiden kommer bli betydligt högre och trots att det föränderliga klimatet ofta ses som en risk för nästa stora flyktingvåg så är statusen för klimatflyktingar väldigt osäker.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Tårgas mot demonstranter i Beirut

Aktivisten Jumanah Zabanehs hem förstördes delvis i explosionerna.
Aktivisten Jumanah Zabanehs hem förstördes delvis i explosionerna.
Foto: Privat
Utrikes
Utrikes Ilskan växer mot regeringen i Libanon efter de massiva explosionerna i Beirut. Stora protester väntas och kravallpolis har avfyrat tårgas mot demonstranter.
– Vi är arga, ledsna och rasande, säger aktivisten Jumanah Zabaneh som är en av många som deltar i protester under lördagen.

Demonstrationen, som går under parollen “Häng dem" hålls i Beiruts hamnområde, där explosionerna inträffade och ska sedan fortsätta genom staden.

Libanesisk kravallpolis har avfyrat tårgas mot demonstranter som försökt bryta sig genom en barriär för att ta sig in i parlamentsbyggnaden i Beirut, rapporterar Reuters.

Hundratusentals människor väntas delta i demonstrationerna, säger aktivisten Jumanah Zabaneh till TT under förmiddagen.

– Folk från hela landet kommer att delta och vi vet från tidigare demonstrationer att uppslutningen blir så pass stor.

"Häng dem"

Jumanah Zabanehs hem förstördes delvis i explosionerna men hon och hennes familj undkom oskadda.

– Vi må ha klarat oss men det är ett fruktansvärt trauma. Vi känner sorg över alla dem som har dött och skadats och de som fortfarande saknas. Den här demonstrationen är också en solidaritetshandling, för att visa att vi libaneser håller samman.

Som så många andra känner Jumanah Zabaneh att explosionerna var droppen som fick bägaren att rinna över.

– Det handlar om människoliv, och inte bara om en ekonomisk kris nu. Misskötseln är total och genomgående, från början till slut. Mellan den första och den andra explosionen kom inga varningar om att hålla sig undan från området och vid solnedgången avbröt myndigheterna sitt sökande efter människor, säger Jumanah Zabaneh.

– Vi känner oss så förtvivlade, så förödmjukade och förminskade. Vi kräver att det fragmentiserade styre som vi har i dag ska bort omedelbart. Nu får det verkligen vara nog, vi måste en gång för alla få en fungerande statsapparat.

"De mördar oss"

Aktivisten Hussein El Achi som också tänker delta i lördagens demonstration säger till TT att det troligen är oundvikligt att dagens protester blir våldsamma.

– Tidigare har det handlat om att de styrande har dödat vårt samhälle men nu dödar de oss. Det handlar om mord nu, säger han.

Han tillägger:

– Det som hände den fjärde augusti blev en vändpunkt för vårt land. Vi vädjar inte längre, nu kräver vi förändring av det feodala samhälle där den styrande klassen så länge har missbrukat sin makt. Vår vrede kommer att förändra samhället.

Protesterna mot myndigheter och regering började sedan det framkommit att en stor mängd högexplosiva ämnen, mot bättre vetande, förvarats i lagerlokaler i Beiruts hamnområde. Över hundrafemtio människor dödades och flera tusen skadades i explosionerna i tisdags.

Svenska utrikesdepartementet uppmanar svenskar i Beirut att hålla sig borta från protesterna.

– Vi har inget generellt reseråd att man ska hålla sig inne i Libanon. Däremot när det förekommer demonstrationer och sammandrabbningar ska man hålla sig därifrån, säger Anton Dahlquist, presskommunikatör på UD.

Helena Nordenberg/TT

Anna Hansson/TT

En man blickar ut över förödelsen efter tisdagens explosioner som förstörde stora delar av Libanons huvudstad Beirut.
En man blickar ut över förödelsen efter tisdagens explosioner som förstörde stora delar av Libanons huvudstad Beirut.
Foto: Hussein Malla/AP/TT

FAKTA

Fakta: Libanons politiska kris

I oktober i fjol kastades det redan ekonomiskt krisande och svårt skuldsatta Libanon in i politiskt kaos — med månader av regeringskritiska massprotester mot ökade levnadskostnader och regeringens oförmåga att hantera den ekonomiska krisen. Sedan dess har det libanesiska pundet tappat 80 procent av sitt värde på den svarta, inofficiella marknaden. Den 29 oktober meddelade dåvarande premiärminister Saad al-Hariri sin avgång. Men det tog lång tid att bilda ny regering, bland annat eftersom de olika politiska grupperingarna inte kunde enas om ministerposterna. I januari 2020 tillkännagav Libanon sin nya regering.

Tiotusentals libaneser har i krisen, som är den värsta sedan det femtonåriga inbördeskriget (1975—1990), förlorat sina jobb eller tvingats gå ner i lön och de ekonomiska svårigheterna blir allt mer svåröverstigliga. Därtill har covidpandemin inte gjort situationen bättre.

Den politiska splittringen i Libanon har alltid varit stor och regeringsmakten, en sekulär republik, bygger på en balans mellan landets största religiösa grupper: sunnimuslimer, shiamuslimer, kristna och druser.

Utrikes

Nästan 50 gripna efter HBTQ-protest i Polen

En aktivist klättrar upp på en polisbil under demonstrationen i Warszawa i fredags.
En aktivist klättrar upp på en polisbil under demonstrationen i Warszawa i fredags.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Polisen i Polen uppger att man gripit 48 personer som demonstrerat mot att en HBTQ-aktivist som anklagas för att ha hängt regnbågsflaggor över statyer i Warszawa har gripits.

Demonstranterna försökte stoppa polisen från att föra bort aktivisten och samlades runt en polisbil i centrala delarna av staden under fredagen.

Det styrande nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa har sagt att HBTQ-rättigheter är en del av vad man kallar en invasiv utländsk ideologi som undergräver polska värderingar och den traditionella familjen.

Flera människorättsgrupper har kallat till protester till stöd för HBTQ-personer i Warszawa under lördagen.

Utrikes

Migrantströmmen från Turkiet minskar

En migrant vid ett provisoriskt tält utanför det överfulla flyktinglägret Moria på ön Lesbos i Grekland. Arkivbild.
En migrant vid ett provisoriskt tält utanför det överfulla flyktinglägret Moria på ön Lesbos i Grekland. Arkivbild.
Foto: Aggelos Barai/AP/TT
Utrikes
Utrikes Under det första halvåret i år har migrantströmmen från Turkiet till EU nästan halverats, jämfört med motsvarande period förra året.
Fram till början av juli kom 10 257 migranter till EU.

Av dem ska 9 682 ha anlänt till Grekland, 275 till Italien, 11 till Bulgarien och 289 direkt med båt till Cypern, rapporterar Welt am Sonntag som hänvisar till en intern rapport från EU-kommissionen.

"I ett jämförbart tidsperspektiv från förra året var det 19 812 ankommande, alltså en minskning med 48 procent", heter det i rapporten.

I slutet av februari tillkännagav den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan att gränserna till EU återigen var öppna. Då samlades ett stort antal flyktingar vid den turkisk-grekiska gränsen. Sedan mars 2016 har EU en överenskommelse med Turkiet om att Ankara ska stärka sina gränser för att hindra migration till EU.

EU-dokumentet visar också att Tyskland inte längre är det största mottagarlandet av asylsökande i EU. Spanien har under första halvan av 2020 tagit emot 45 736 asylsökande, Tyskland 41 158 och Frankrike 36 817.

Till de EU-länder som har tagit emot minst antal asylsökande hör Estland och Lettland, med 25 respektive 66 sökande.

Utrikes

Tusentals i ny rysk Putinkritisk protest

En kvinna skriker och håller upp en skylt med texten 'Putin, varför hatar du ryssar' under en protest i Chabarovsk förra lördagen.
En kvinna skriker och håller upp en skylt med texten "Putin, varför hatar du ryssar" under en protest i Chabarovsk förra lördagen.
Foto: Igor Volkov/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tiotusentals personer samlades i Chabarovsk i östra Ryssland för femte helgen i rad för att protestera mot president Vladimir Putin och regeringsmakten.

Gnistan till protesterna kom när den populäre guvernören Sergej Furgal greps i juli misstänkt för ett beställningsmord. Furgal nekar till anklagelserna och hans anhängare anser att gripandet är politiskt motiverat och har lett till omfattande protester.

Regionala myndigheter hävdar att protesterna i Chabarovsk minskat i styrka och att endast 2 800 personer dök upp under lördagens protester. Vittnen och deltagare uppger dock att tiotusentals marscherade genom staden.

Utrikes

Över 60 saknas fortfarande i Libanon

En man sitter i sin söndersprängda lägenhet i Beirut.
En man sitter i sin söndersprängda lägenhet i Beirut.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Utrikes
Utrikes Dödssiffran i Beirut befaras stiga ytterligare. Över 60 personer saknas fortfarande efter explosionen i hamnen.
Protester planeras under lördagen – och även inifrån parlamentet höjs röster för förändring.

Tisdagens explosion i Libanon har hittills krävt över 150 människoliv.

– Antalet döda är 154, inklusive 25 som inte är identifierade än. Dessutom har vi över 60 personer som fortfarande saknas, säger en tjänsteman vid hälsodepartementet.

Enligt Libanons regering skedde den förödande olyckan när 2 750 ton ammoniumnitrat som förvarades i hamnen antändes och exploderade. Att detta kunde ske är för många libaneser ett bevis på att landets politiska system inte fungerar.

Under lördagen planeras en stor demonstration i Beirut för att protestera mot landets styre.

Nej till internationell utredning

En utredning om vad som orsakade explosionerna i Beiruts hamn är tillsatt och Libanons president Michel Aoun har lovat att de ansvariga ska straffas. Samtidigt har krav väckts på en internationell oberoende utredning av händelsen.

Aoun sade på fredagen att det politiska systemet behöver ses över, men han motsätter sig en internationell utredning och lovar "snabb rättvisa".

– Det finns två möjliga scenarier för vad som hände: Antingen var det vårdslöshet eller utländsk inblandning genom en missil eller bomb, säger han.

Protester mot styret i Libanon kommer nu också inifrån parlamentet. Det kristna partiet Kataebs lilla block med tre parlamentsledamöter, av de sammanlagt 128, meddelade på lördagen att de avgår i protest efter det att en högt uppsatt partimedlem dödats i explosionen. Parlamentsledamoten Paula Yacoubian uppmanar hela parlamentet att följa deras exempel.

– Som parlamentsledamot i Beirut tog jag beslutet att avgå eftersom jag känner mig som ett falskt vittne i parlamentet, säger hon.

– Det finns inget vi kan göra, beslutsfattandet ligger utanför parlamentet. Alla borde avgå.

Organiserar hjälp

Förödelsen är enorm i Beirut efter smällen och hundratusentals har förlorat sina hem i ett land som redan är hårt präglat av fattigdom, korruption och politisk och ekonomisk kris.

Nödhjälp från flera organisationer, frivilliga, unioner och länder har redan börjat anlända till landet och på söndag anordnas en videokonferens av Frankrike och FN för att organisera hjälpen till Beirut.

Arabförbundets generalsekreterare Ahmed Aboul-Gheit och USA:s president Donald Trump är några av deltagarna.

Libanons president Michel Aoun. Arkivbild.
Libanons president Michel Aoun. Arkivbild.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Utrikes

25 hundvalpar avlivade efter smugglingsförsök

25 hundvalpar har avlivats efter att en man försökt smuggla in dem i Danmark. Hundarna på bilden har ingen koppling till artikeln.
25 hundvalpar har avlivats efter att en man försökt smuggla in dem i Danmark. Hundarna på bilden har ingen koppling till artikeln.
Foto: Dave Martin/AP/TT
Utrikes
Utrikes

25 hundvalpar har avlivats i Danmark sedan en man från Polen försökt smuggla in dem i landet, meddelar polisen.

Den 33-årige mannen stoppades i en skåpbil i onsdags tillsammans med en annan polsk man vid Danmarks sydöstra gräns.

I bilen fanns hundvalparna, men mannen hade varken tillstånd att sälja dem eller de papper som krävs för att ta in dem i landet.

Eftersom valparna inte på ett lagligt sätt kunde föras in i Danmark och mannen inte ville skicka tillbaka dem till Polen beslutades att de skulle avlivas av veterinär.

Mannen misstänks för brott mot djurskyddslagen.

Utrikes

Stor explosion i Mogadishu – flera döda

En stor explosion har inträffat i Mogadishu. Flera människor har rapporterats döda.
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En stor explosion har inträffat vid en militärbas i Somalias huvudstad Mogadishu, enligt militärpersonal.

Minst åtta personer har dödats och 14 skadats, uppger sjukvårdspersonal.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Svart låda hittad efter flygkrasch i Indien

Resterna av det kraschade planet, dagen efter kraschen.
Resterna av det kraschade planet, dagen efter kraschen.
Foto: C.K. Thanseer/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Svarta lådan med bland annat röstkommunikation från planet som kraschade i södra Indien har inhämtats, enligt myndigheten för civil luftfart.

18 personer dog när passagerarplanet från det statliga flygbolaget Air India gled av landningsbanan när det skulle landa under ett kraftigt regnoväder i fredags. 16 personer skadades allvarligt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL