Inrikes

Långa köer efter stor polisinsats på Öland

Polisen jagar flera gärningsmän efter ett rån mot en butik på Öland. Arkivbild.
Polisen jagar flera gärningsmän efter ett rån mot en butik på Öland. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Långa köer har bildats i trafiken på Öland efter ett rån mot en butik i Böda utanför Borgholm under natten till söndag. Polisen jagar flera misstänkta gärningsmän och har dragit igång en omfattande insats med vägkontroller, helikoptrar och hundar.

Larmet inkom strax innan 01.30. Strax efter rånet inträffade även en trafikolycka som kopplas till händelsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Körde in i pantbank – två anhållna för rån

Polisen fick rycka ut till ett väpnat rån i Göteborg under fredagen. Arkivbild.
Polisen fick rycka ut till ett väpnat rån i Göteborg under fredagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två män som greps tidigare i dag misstänkta för ett väpnat rån i Göteborg har anhållits.

Det var under fredagsförmiddagen som en bil backade in i en pantbank i Olskroken i Göteborg. Två män hoppade ur och hotade personalen. Polisen larmades till platsen och kunde gripa de två gärningsmännen.

– De fördes till polishuset och efter förhör togs beslut från åklagare om att anhålla dem, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Gärningsmännen använde sig också av ett vapenliknande föremål i samband med rånförsöket. Ett föremål som polisen har fått tag i och som kommer att analyseras.

I samband med utryckningen till platsen inträffade en krock mellan en polisbil och en motorcykel. Det är oklart hur skadeläget för mc-föraren är.

De två anhållna männen är misstänkta för grovt rån.

Inrikes

Man häktad igen för mord i Jönköping

Mannen har återigen begärts häktad för mord. Arkivbild.
Mannen har återigen begärts häktad för mord. Arkivbild.
Foto: Naina Hel n Jåma/TT
Inrikes
Inrikes

En man har häktats på sannolika skäl misstänkt för mordet på en man i 40-årsåldern i Jönköping i mitten av maj, enligt lokala medier.

Mannen avled på sjukhus efter dödskjutningen vid en lekplats i bostadsområdet Råslätt. Tre män mellan 20 och 30 år greps senare på kvällen och satt häktade för mordet, skäligen misstänkta, men släpptes en vecka senare. Det är en av dessa män som nu har häktats på nytt.

– Den här utredningen har pågått sedan i maj och vi tycker att vi har kommit tillräckligt långt med bevisningen för att det ska hålla för en häktning på sannolika skäl. Tingsrätten delade den bedömningen, säger åklagare Jessica Andersson, till Jönköpingsposten.

Den häktade mannen nekar till brott.

Inrikes

MSB skickar personal till Beirut

MSB kommer att under fredagen skicka ner tre experter till explosionsdrabbade Beirut i Libanon. Arkivbild.
MSB kommer att under fredagen skicka ner tre experter till explosionsdrabbade Beirut i Libanon. Arkivbild.
Foto: Drago Prvulovic/TT
Inrikes
Inrikes Efter en förfrågan från både EU och FN har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beslutat att bidra med personal för att bistå i arbetet efter tisdagens stora explosion i Libanons huvudstad Beirut.

Det rör sig om en gemensam insats med flera länder, där Sverige skickar ner tre experter till det drabbade området: en miljöexpert och två experter inom informationshantering och logistik.

I ett pressmeddelande från MSB framgår det att de tre experterna väntas vara på plats i Beirut redan i natt. Miljöexperten ska vara med och stötta libanesiska myndigheter med att bland annat genomföra behovsbedömningar och samordna stöd som kommer ifrån EU. Experten kommer även att bedöma miljökonsekvenserna efter explosionen.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommenterar MSB:s arbete med katastrofen i Beirut, som också sedan tidigare inkluderar att skicka ner sjukvårdsmateriel till Libanon.

”Jag är stolt över att Sverige kan visa solidaritet med Libanon i denna svåra stund, och vill samtidigt vara tydlig med att våra myndigheter gör bedömningen att det material som har skickats från Sverige inte påverkar de berörda aktörernas behov med hänsyn till situationen med covid-19”, skriver han i ett mejl.

Inrikes

Ytterst osäkert om ny migrationspolitik

Migrationskommitténs ledamot Annika Hirvonen Falk (MP) pratar med demonstranter i lunchpausen under deras sista möte i kommittén.
Migrationskommitténs ledamot Annika Hirvonen Falk (MP) pratar med demonstranter i lunchpausen under deras sista möte i kommittén.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Riksdagens partier kan inte komma överens om en ny flyktingpolitik.
Det stod helt klart när Migrationskommittén efter ett drygt år avslutade sitt arbete på fredagen.

Motsättningarna om svensk flyktingpolitik stod i öppen dager när Migrationskommitténs ledamöter kom ut från det sista sammanträdet på Riddarholmen i Stockholm.

– Som helhet tycker vi att det här är bra, sade socialdemokraten Rikard Larsson.

– Det här är en kommitté som kommer att gå till historien som ett mycket stort misslyckande, sade moderaten Tobias Billström.

Men det är inte främst motsättningarna mellan S och M, som egentligen inte står så långt ifrån varandra i migrationspolitiken, som blir den svåra knuten för regeringen framöver. Huvudproblemet finns i regeringen.

Inhuman politik

Kommittén kom inte överens om något helhetsförslag med majoritet bakom sig. I stället lägger man fram en rad enskilda förslag som det finns hoppande majoriteter bakom. Det enda parti som står bakom kommitténs alla förslag är Socialdemokraterna. Miljöpartiet reserverar sig mot de grundläggande förslagen om tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav vid anhöriginvandring.

– Som helhet tycker vi att det är bra, det ligger nära den tillfälliga lagen och upprätthåller även i fortsättningen en rätt så stram migrationspolitik och ser samtidigt till så att vi kan ge skydd till människor som behöver det, sade Rikard Larsson.

– Det här är i huvudsak en inhuman politik, sade Miljöpartiets representant i kommittén Annika Hirvonen Falk.

Och det är den här motsättningen som regeringen måste lösa. Det finns olika majoriteter bakom kommitténs olika förslag, vilket innebär att riksdagen skulle kunna rösta fram något som liknar en helhet i migrationspolitiken. Men då måste riksdagen först få en proposition från regeringen.

Starka motsättningar

Och för att det ska vara möjligt, så måste regeringen komma överens. Och hur det ska gå till, kunde ingen svara på efter det sista sammanträdet.

– Jag har ingen aning. Jag förstår faktiskt inte hur man ska kunna lösa det, men det är ju problemet när man har en regering som består av partier som i grund och botten inte tycker lika i de här frågorna, men låtsas att man kan leda Sverige på ett sådant här område, sade Tobias Billström.

Socialdemokraternas företrädare i kommittén Rikard Larsson vägrade att svara på frågan.

– Nu tror jag inte man ska gå händelserna i förväg. Nu har vi ett betänkande som kommer att överlämnas till justitieministern i början på september, och då kommer också besked om hur det ska hanteras vidare. Men som med alla lagförslag så måste det finnas en majoritet i riksdagen, sade han.

TT: Men till och börja med måste regeringen vara överens för att över huvud taget kunna lägga ett förslag som riksdagen kan behandla?

– Ja, det är det jag säger. Nu tar vi sakerna i rätt ordning. Nu ska betänkandet först lämnas över till regeringen och sen tar man tag i de frågorna.

För generöst

Socialdemokraterna är alltså i huvudsak nöjda med kommitténs förslag, som man tycker står ganska nära den tillfälliga lagen. Det vill säga att det är en skärpning jämfört med den gamla lagen samtidigt som det ger skydd åt människor som behöver det.

Moderaterna anser att förslagen öppnar vägen för en alltför generös asylpolitik. Här har de i huvudsak även med sig KD. Sverigedemokraterna hade velat gå ännu längre i restriktiv riktning.

– Vi ser att det blir mindre och mindre av det som svenska folket vill ha, det vill säga färre asylsökande. Det blir mer av humanitär skyddsgrund, mer av sådant som innebär att det blir större möjlighet att få uppehållstillstånd i Sverige, och det är ju inte vad vi ville från Moderaternas sida, sade Tobias Billström.

Miljöpartiet befinner sig tillsammans med Vänsterpartiet på den andra kanten och anser att kommitténs förslag resulterar i en inhuman flyktingpolitik. Centern och Liberalerna befinner sig någonstans mitt emellan med stöd för både skärpningar och lättnader.

Den tillfälliga lagen som nu gäller löper ut i juli nästa år. För att hinna ersätta den måste regeringen presentera ett nytt lagförslag senast i mars/april.

Rättad: I en tidigare version angavs fel månad då den tillfälliga lagen slutar gälla.

Owe Nilsson/TT

Foto: Henrik Montgomery/TT
Migrationskommitténs ledamöter Annika Hirvonen Falk (MP) och Rikard Larsson (S), i lunchpausen under sitt sista möte.
Migrationskommitténs ledamöter Annika Hirvonen Falk (MP) och Rikard Larsson (S), i lunchpausen under sitt sista möte.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Några av kommitténs förslag

Uppehållstillstånd blir tidsbegränsade och ska gälla i tre år.

För permanent uppehållstillstånd införs vandelskrav, försörjningskrav och språk- och samhällskunskapskrav.

Huvudregel blir att försörjningskrav ska ställas som villkor för uppehållstillstånd på grund av anknytning.

Kravet innebär att anknytningspersonen ska kunna försörja sig själv och den anhörige och ha en bostad av tillräcklig storlek och standard för sig och den anhörige.

Vissa undantag görs, bland annat för barn.

Uppehållstillstånd kan beviljas om det finns synnerligen ömmande omständigheter.

Kategorin övriga skyddsbehövande utmönstras ur lagen.

Källa: Migrationskommittén.

Inrikes

Inga nya dödsfall i covid i Sverige

Sedan i torsdags har inga nya personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Arkivbild.
Sedan i torsdags har inga nya personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Sedan i torsdags har inga nya personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige.

I stället är det tre färre avlidna i den sammanlagda statistiken än i torsdags, sedan gårdagens siffror har reviderats nedåt.

Totalt uppges 5 763 smittade personer ha avlidit, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

82 323 personer har bekräftats smittade, vilket är 356 fler än i torsdags.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Inrikes

Stenplatta på 800 kilo krossade praktikants fot

En praktikant fick en 800 kilo tung stenplatta på sig vid en arbetsplatsolycka 2018. Nu får arbetsgivaren böta 300 000 kronor. Arkivbild.
En praktikant fick en 800 kilo tung stenplatta på sig vid en arbetsplatsolycka 2018. Nu får arbetsgivaren böta 300 000 kronor. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Vid en arbetsplatsolycka på Öland i mars för två år sedan föll en stenplatta som vägde omkring 800 kilo på en praktikant som skadades allvarligt.

Nu får arbetsgivaren böta 300 000 kronor på grund av olyckan, vilket Ölandsbladet var först med att rapportera.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Migrationspolitiken "genuint dilemma" för S

Migrationskommittés ledamöter Annika Hirvonen Falk (MP) och Rikard Larsson (S), i lunchpausen under sitt sista möte.
Migrationskommittés ledamöter Annika Hirvonen Falk (MP) och Rikard Larsson (S), i lunchpausen under sitt sista möte.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Kan Socialdemokraterna och Miljöpartiet – mot förmodan – komma överens om migrationspolitiken? Eller kommer S gå sin egen väg och riskera en regeringskris?
Det är de två scenarier som experter ser ligger på bordet när Migrationskommittén av allt att döma inte kan komma överens.
PREMIUM

Under fredagen möttes riksdagens Migrationskommitté för sista gången och någon enighet fanns inte att skåda. Vägen framåt är högst oklar.

– Det är ett genuint dilemma för Socialdemokraterna, säger statsvetarprofessorn Carl Dahlström vid Göteborgs universitet till TT.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Båt välte med tolv personer ombord

Flera personer hamnade i vattnet sedan en båt vält. Arkivbild.
Flera personer hamnade i vattnet sedan en båt vält. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Tio personer hamnade i vattnet efter att en båt vält utanför Älvkarleby, skriver UNT.

Totalt tolv personer fanns ombord, men två klarade sig kvar i båten. Räddningstjänsten och sjöräddningen kallades till platsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL