GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rörliga bilder i grupp

BORRBY • Publicerad 2 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Huset är gult med vit bård och med stora svarta bokstäver står det BIO.
Huset är gult med vit bård och med stora svarta bokstäver står det BIO.Foto: Valle Westesson

En lärd man från Vuollerim sa en gång till mej att bryggkaffet erövrade Sverige från söder. Eftersom han var från norra Norrland drack han fortfarande oftast kokkaffe. Om hans påstående stämmer eller inte har jag ingen aning om, men i fallet med filmande och filmvisning verkar det vara sant. I Malmö finns nämligen en minnessten som märker ut platsen där rörliga bilder visades offentligt för första gången i vårt land, och i Kristianstad låg den första studion.

Detta var kring förra sekelskiftet, och det skulle komma att dröja ytterligare ett par decennier innan liknande magi skedde i Borrby på Österlen. Där är spåren å andra sidan desto mer levande, för inklämt mellan två större bostadshus ligger ett gulligt litet gathus med gaveln prydd av ett mjukt valv som sträcker sej upp mot skyn.

Huset är gult med vit bård och med stora svarta bokstäver står det BIO. Om man liksom jag upptäcker det från ett bilfönster försvinner det lika snabbt som det dykt upp i ögonvrån men det lockar efter mer.

Ända sedan 1920, när kåken byggdes, har det varit biograf där inne och det verkar vara ganska unikt. Otto Edvard Ekvall hette magnaten som investerade i denna första klassens anläggning för ortsborna. Han hade tjänat sina pengar på handel i samband med att järnvägen kom till samhället.

Ända sedan 1920, när kåken byggdes, har det varit biograf där inne.
Ända sedan 1920, när kåken byggdes, har det varit biograf där inne.Foto: Valle Westesson

Bion blev populär direkt och har, med några få svackor, alltid gått bra. Idag drivs den av en ideell förening, och där har vi antagligen svaret på varför den ännu finns kvar när så många av dess syskon försvunnit i brist på intresse och pengar.

I Borrby gillar man sin bio och när man stiger in i vestibulen förstår man varför. Det är inte bara en trevlig miljö, som fick sitt utseende under en stor renovering på 1950-talet, utan det råder också en välkomnande familjär stämning. Lite vardagsrumskänsla. Och visst finns det få saker som är så inbjudande som ett gemensamt vardagsrum med röda väggar och sköna fåtöljer.

Prova själv så får du se.

BORRBY BIO

CHANS ATT TRÄFFA PÅ ETT PREMIÄRLEJON: 12 %.

Konstvärlden är svår.

RISK ATT DET BARA FINNS KOKKAFFE: 12%.

GPS: 55.457324, 14.178875

Valle Westesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.