Annons

Åtta gripna i Rysslands första surrogatmål

Publicerad 3 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Åtta ryssar har gripits i landets första mål gällande surrogatmödraskap. Ryssland är ett av få länder där detta är lagligt.
Åtta ryssar har gripits i landets första mål gällande surrogatmödraskap. Ryssland är ett av få länder där detta är lagligt.Foto: TT

Åtta ryssar har gripits misstänkta för människohandel i landets första rättsfall rörande surrogatmödraskap.

Surrogatmödraskap är lagligt i Ryssland och har i flera år varit en lukrativ verksamhet i landet. Enligt försvarsadvokat Igor Trunov var det oklarheter i lagstiftningen som gjorde det möjligt att öppna målet.

Annons

Utredningen startade efter att ett spädbarn fött av en surrogatmamma hittades avlidet i en lägenhet utanför Moskva tidigare i år. I samma lägenhet hittades även tre andra spädbarn som togs omhand av ryska myndigheter. I juni omhändertogs ytterligare fem nyfödda barn i olika lägenheter med koppling till målet.

Bland de gripna finns flera läkare, en surrogatmamma och en chef för en surrogatklinik.

Tidigare har diskussioner förts i landet om att förbjuda handel med barn födda av surrogatmödrar för icke-ryska par.

– Ryssland ska inte vara ett land där surrogatmödrar fungerar som inkubatorer för utlänningar, säger Irina Yarovaya, ledamot i statsduman.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons