Annons

Jonas Gardell: "Amanda Lind måste avgå"

Den senaste tidens debatt kring hur de svenska coronarestriktionerna slår mot kulturbranschen fortsätter, och nu höjs allt fler kritiska röster mot kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).
Publicerad 3 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Jonas Gardell riktar skarp kritik mot kulturminister Amanda Lind i en krönika i Expressen. "Jag tror inte du kan tillräckligt om kultur för att leda det här arbetet", skriver han. Arkivbild.
Jonas Gardell riktar skarp kritik mot kulturminister Amanda Lind i en krönika i Expressen. "Jag tror inte du kan tillräckligt om kultur för att leda det här arbetet", skriver han. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

En av de senaste kritikerna är komikern och författaren Jonas Gardell, som i en krönika i Expressen kräver Amanda Linds avgång.

"Amanda Lind, du måste avgå. Nu. Vi måste få en riktig kulturminister. En som kan något, det allra minsta, om branschen", skriver han.

Annons

Gardell är en av många som under sommaren ifrågasatt varför coronarestriktionerna skiljer sig mellan olika branscher. Både enskilda artister och organisationer har riktat kritik mot hur de ansvariga politikerna hanterar frågan.

Inkonsekventa beslut

I dag sätter 50-personersregeln kring folksamlingar stopp för de flesta kulturevenemangen. Enligt Jonas Gardell är regeringens beslut inkonsekventa och han menar att Amanda Lind är en svag företrädare för branschen.

"Varför är det okej med ett öppet Ullared men inte ett öppet Gröna Lund? Varför är det okej med ett fullpackat flygplan men inte en fullsatt teater?", skriver Gardell.

Artisterna Lina Hedlund och Sarah Dawn Finer är två andra kända namn som riktat sig direkt till kulturministern.

"Nu behöver vi ett beslut som är lika för alla, och ett stödsystem/paket som gör att kulturen och alla dessa aktörer kan överleva", skriver Dawn Finer i ett inlägg på Instagram.

Försöka rucka

Även på Dagens Nyheters ledarsida ifrågasätts hur kulturministern bemött kritiken och kraven på tydligare besked.

"Tänk om vi i stället hade en riktig kulturminister, en person som solidariserade sig med sitt uppdrag. Någon som kände längtan hos både utförarna och publiken. En sådan skulle åtminstone försöka rucka på godtyckliga gränsdragningar och söka utvägar", skriver DN:s Barbro Hedvall.

I ett Instagram-inlägg från söndagen skrev kulturministern själv att hon under veckan har inplanerade möten med svenska aktörer.

Elina Perdahl/TT

Kritiken mot kultur- och demokratiminister Amanda Lind växer. Arkivbild.
Kritiken mot kultur- och demokratiminister Amanda Lind växer. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
Artisten Sarah Dawn Finer är en av de som nyligen ifrågasatt kulturministerns sätt att ta sig an frågan om hur coronarestriktionerna slår mot kulturbranschen. Arkivbild.
Artisten Sarah Dawn Finer är en av de som nyligen ifrågasatt kulturministerns sätt att ta sig an frågan om hur coronarestriktionerna slår mot kulturbranschen. Arkivbild.Foto: Naina Hel n Jåma/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons