Annons

Fångar på rymmen efter IS-attack mot fängelse

Publicerad 3 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Afghanska säkerhetsstyrkor ovanpå ett tak i anslutning till det attackerade fängelset i staden Jalalabad.
Afghanska säkerhetsstyrkor ovanpå ett tak i anslutning till det attackerade fängelset i staden Jalalabad.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Fler än 20 personer har dödats i samband med en IS-attack mot ett fängelse i Jalalabad i den afghanska provinsen Nangarhar. Hundratals fångar befinner sig fortfarande på fri fot.

Stridigheterna mellan IS och afghanska säkerhetsstyrkor pågick till mitten av måndag eftermiddag, lokal tid, sedan beväpnade män stormat ett fängelse där huvudsakligen IS-medlemmar och talibaner hölls fängslade. Enligt IS propagandaorgan ligger terrororganisationen bakom attacken.

Annons

Attacken inleddes på söndagskvällen med en bilbomb som exploderade vid fängelsets ingång. Av anstaltens runt 1 700 fångar lyckades fler än 1 000 rymma under angreppet, men de flesta fångades in relativt snabbt. Enligt en talesperson för provinsens guvernör befinner sig dock runt 300 av dem fortfarande på fri fot.

Attacken satte punkt för det lugn som har rått sedan talibaner och afghanska regeringsstyrkor i fredag enades om ett tre dagar långt eldupphör under den religiösa högtiden id al-adha.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons