Annons

Politiker upprörda efter dödsskjutningen

Flera politiker har gått ut offentligt för att visa sitt stöd och markera mot kriminalitet efter dödsskjutningen av en tolvårig flicka i Botkyrka.
Publicerad 3 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Folk samlas vid blommorna och ljusen på platsen där en tolvårig flicka sköts ihjäl vid en bensinmack i Hallunda i Botkyrka, söder om Stockholm natten mot söndagen.
Folk samlas vid blommorna och ljusen på platsen där en tolvårig flicka sköts ihjäl vid en bensinmack i Hallunda i Botkyrka, söder om Stockholm natten mot söndagen.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Dödsskjutningen av flickan i Botkyrka under natten till söndag har väckt starka reaktioner hos flera svenska politiker. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver i ett inlägg på Facebook att han känner "en enorm vrede och frustration över denna förfäliga situation".

"Skjutningarna måste få ett slut. Ibland sägs att det är en tidsfråga innan en kula träffar någon som bara är på fel plats. Nu hände det igen. Och ett barn dog. Om inte detta kan väcka mobiliseringen för att krossa den grova kriminaliteten så kommer inget kunna göra det.", skriver Ulf Kristersson (M).

Annons

Även Kristdemokraternas Ebba Busch har reagerat i ett Facebookinlägg, där hon jämför händelsen med mordet på Karolin Hakim som sköts ihjäl i Malmö förra sommaren.

"Dessa djupt skakande brott sker mot en fond av personrån, våldtäkter och skjutningar som kommit att bli rena dussinföreteelser som media numera bara rapporterar om kortfattat.", skriver Ebba Busch (KD).

Inrikesminister Mikael Damberg (S) sade i ett uttalande till TT i helgen att han reagerar på mordet med "bestörtning och avsky", och att regeringen bygger ut arbetet mot brottsligheten med fler poliser, skärpta straff och förebyggande arbete.

"Jag är medveten om att inga ord är tillräckliga för den som förlorat ett barn på detta fruktansvärda sätt, men jag vill ändå säga att våra tankar går till er och att vi delar er sorg i denna svåra stund.", sade han i uttalandet.

Lucas Brischetto/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons