Annons

Global industri ökar takten

Den globala industrikonjunkturen lyfter på bred front, i såväl Kina som i USA och eurozonen.
Ökningen av aktivitet i sektorn kommer efter andra kvartalets industriella tvärnit, med produktionsstopp och hårda restriktioner för att hindra smittspridning på många håll.
Publicerad 3 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Industrikonjunkturen återhämtar sig efter kraftiga bakslag under årets andra kvartal, enligt inköpschefsindex för juli. Arkivbild
Industrikonjunkturen återhämtar sig efter kraftiga bakslag under årets andra kvartal, enligt inköpschefsindex för juli. ArkivbildFoto: Koji Sasahara AP/TT

I USA lyfter aktivitetsnivån inom industrin mer än väntat och till den högsta nivån på ett och ett halvt år i juli, enligt ett inköpschefsindex från Institute of Supply Management (ISM).

Index för sektorn stiger till 54,2, mot 52,6 i juni och en snittprognos bland analytiker på en ökning till 53,6.

Orderingången driver på

Annons

En indexnivå över 50 antyder tillväxt.

Pådrivande är orderingången där delindex i juli stiger till 61,5 från 56,4 i juni, medan delindex för arbetsmarknaden steg till 44,3 från 42,1.

De oväntat starka siffrorna kommer sedan även ett kinesiskt inköpschefsindex överraskat positivt. I Kina lyfte inköpschefsindex från Caixin och Markit till 52,8 i juli, från 51,2 i juni. Det var den tredje månaden med ökning i rad och det största indexlyftet på över nio år.

Återhämtningen för industrin ser ännu starkare ut i Storbritannien, där inköpschefsindex för juli lyfter till 53,3, från 50,1 i juni. Detta är den högsta nivån för det brittiska indexet, från IHS Markit/CIPS, sedan mars 2019.

Orderingången lyfter för första gången på fem månader och delindex för produktionen lyfter till 59,3, den högsta nivån på nästan tre år.

BNP rasade i andra kvartalet

I Tyskland vänder det också tydligt uppåt, enligt ett index för industrin från IHS Markit för juli. Där lyfter index till 51,0. Det är första gången på 19 månader som tysk industriaktivitet ökar.

I juni låg index för den tyska industrin på 45,2.

– Med orderingången som ökar kraftigt i juli ser de korta utsikterna för produktionen positiva ut, säger IHS Markit-ekonomen Phil Smith i en kommentar till de tyska indextalen enligt Reuters.

Smith räknar nu med att industrisektorn bidrar positivt till en återhämtning för hela den tyska ekonomin under tredje kvartalet.

För hela eurozonen lyfter industrins inköpschefsindex till 51,8 i juli, från 47,4 i juni. Det var mer uppåt än i en tidigare redovisad preliminär beräkning, som låg på 51,1 för juli.

Annons

De starka indikatorerna kommer sedan världsekonomin delvis lamslagits av restriktioner och produktionsstopp i coronakrisens spår under andra kvartalet.

USA:s bruttonationalprodukt föll med 9,5 procent under andra kvartalet. För eurozonen blev nedgången 12,1 procent. Men för det nyligen inledda tredje kvartalet räknar de flesta bedömare med en kraftig rekyl uppåt, som nu verkar ha inletts.

Högsta ökningstakten på två år

Chris Williamsson, IHS Markits chefsekonom, beskriver inledningen på tredje kvartalet som väldigt positiv för industrisektorn i eurozonen.

– Produktionen ökar med den högsta takten på över två år, drivet av ett uppmuntrande lyft för efterfrågan, säger han.

Han tillägger att den oväntat starka orderingången, som ökar ännu mer än produktionen, tyder på att industrin fortsätter öka takten i augusti.

Även Sveriges industri hänger med i återhämtningen efter en vår präglad av nedstängningar och produktionsstopp till följd av coronakrisen, enligt ett inköpschefsindex från Swedbank/Silf, som stiger till 51,0 från 47,6 i juni.

Samtliga delindex bidrog till uppgången. De största bidragen kom från delindexen för orderingång och produktion.

Mot strömmen går Norge, där DNB/Nimas inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i juli föll till 43,3 från nedreviderade 48,4 i juni. Delindex för orderingången rasade till 35,4, från 44,2.

Enligt DNB/Nima är julitalen dock mer osäkra än många andra månader till följd av norska semestrar, som gör att många industriföretag valt att stoppa produktionen.

Joakim Goksör/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons