Annons

Känsligt läge när Biden väljer vicepresident

Vem ska stå vid Joe Bidens sida i höstens val i USA? Den han väljer kan komma att få en betydligt större roll än vanligt – på grund av Bidens ålder.
– Man kommer att väga in vem den här vicepresidentkandidaten är på ett helt annat sätt än tidigare, säger USA-kännaren Frida Stranne.
Publicerad 4 augusti 2020 • Uppdaterad 30 november 2021
Joe Biden väntas presentera sin vicepresidentkandidat de kommande dagarna. Arkivbild.
Joe Biden väntas presentera sin vicepresidentkandidat de kommande dagarna. Arkivbild.Foto: Andrew HarnikAP/TT

Innan kampanjarbetet inför höstens presidentval i USA har dragit i gång ordentligt visar opinionssiffrorna på en klar fördel för Demokraternas förväntade presidentkandidat Joe Biden. Men vem han väljer som sin vicepresidentkandidat kan vara helt avgörande för valutgången.

Det är också ett beslut som Biden har dragit ut på in i det sista.

Annons

– Han har förhalat tidpunkten. Det är ett tecken på att han har svårt att bestämma sig nu när det blir skarpt läge, säger Frida Stranne, statsvetare och forskare vid Högskolan i Halmstad med inriktning på amerikansk politik.

Ett 20-tal kandidater finns med i spekulationerna kring vem som kommer att stå vid Bidens sida. Ett val som Biden först lovade att offentliggöra under veckan, men som nu ser ut att kunna dröja till nästa vecka enligt källor. Att det blir en kvinna är redan klart.

Hög ålder

En av anledningarna till att Bidens vicepresidentkandidat kan spela en större roll än vanligt ligger i hans ålder. Biden som blir 78 år i november skulle, om han blir vald, bli den äldsta presidenten någonsin hittills att tillträda posten i USA. Med det i åtanke ser många hans val av kandidat som en person som kan komma att ta över presidentskapet.

– Han behöver någon som är redo att ta över vilken dag som helst. Det ska samtidigt inte heller vara en person som överglänser honom, säger Stranne.

Demokraterna är samtidigt ett splittrat parti. Biden försöker både locka över missnöjda republikaner och göra partiets vänsterfalang nöjda – en grupp som har lågt förtroende för Biden.

Vårens Black lives matter-demonstrationer och fokuset på svartas situation menar Stranne kommer vara en väldigt viktig faktor under presidentvalet i november. Det har spekulerats mycket kring att Biden kommer att välja en kvinnlig kandidat från en minoritetsgrupp – men det tror Stranne att han kan se en risk med.

– Vi vet att amerikaner inte självklart röstar på en kvinna och det är möjligt att det finns ett ännu större avstånd från de som är ovana vid kvinnor i maktpositioner att välja en kvinna med afroamerikansk eller annan minoritetsbakgrund, säger hon.

Kan bli en doldis

Den komplexa situationen med att balansera mellan höger och vänster i partiet tror Frida Stranne öppnar för en mindre profilerad kandidat.

En mer okänd kandidat skulle kunna ha större möjligheter att forma en agenda som både afroamerikaner och den progressiva vänsterfalangen ​kan känna sig hemma i. Men det finns samtidigt andra risker med ett sådant val.

– Allt kokar i slutändan ner till vem som vinner röster åt honom i grupper han har svårt att nå ut till, säger Stranne.

Annons

En person som det ryktas mycket om är senatorn och Kaliforniens tidigare chefsåklagare Kamala Harris.

– Harris representerar Kalifornien vilket är en delstat som går till Biden i vilket fall, så hon kanske inte kan hjälpa honom på det sätt som behövs. Hon har samtidigt tidigare i karriären fattat en rad beslut som inte uppskattas bland​ alla vänsterprogressiva och afroamerikaner, säger Frida Stranne.

Med tanke på pandemin är det inte klart hur höstens kampanj kommer att se ut. Men det är efter att Joe Biden har presenterat sitt val av vicepresident som valarbetet väntas dra i gång på riktigt.

Troy Enekvist/TT

Fakta: Toppnamnen som Bidens vicepresidentkandidat

Fakta: Toppnamnen som Bidens vicepresidentkandidat

Val Demings, representanthusledamot från Florida, 63 år. Demings beskrivs i medier som kompetent och hon kommer dessutom från en av de viktigaste vågmästardelstaterna – men bedömare har också ifrågasatt om hon står för nära det polisväsende som nu är under lupp.

Keisha Lance Bottoms, borgmästare i Atlanta i Georgia, 50 år. Juristen, tidigare domaren och lokalpolitikern har fått stor uppmärksamhet för sitt agerande under den senaste tidens protester. Hon har fördömt plundring och våldsamheter samtidigt som hon hållit inspirerande tal riktade till demonstranterna.

Kamala Harris, senator från Kalifornien, 55 år. Harris ses som progressiv, hon är för legalisering av marijuana och "förnuftiga vapenlagar" och hon förrättade Kaliforniens första vigsel av ett samkönat par när sådana giftermål blev tillåtna 2013.

Tammy Duckworth, senator från Illinois, 52 år. Krigsveteranen Duckworth förlorade båda sina ben under kriget i Irak och blev den första funktionshindrade kvinnan som valdes in i kongressen.

Susan Rice, tidigare nationell säkerhetsrådgivare, 55 år. Rice och Biden jobbade ofta tillsammans under Barack Obamas tid i Vita huset, då Biden var vicepresident och Rice först FN-ambassadör och sedan nationell säkerhetsrådgivare.

Elizabeth Warren, senator från Massachusetts, 71 år. Warren var den sista kvinnliga presidentaspiranten att kasta in handduken i mars och hon är ohyggligt populär inom partiet, i synnerhet bland kvinnor.

Stacey Abrams, aktivist och tidigare delstatspolitiker från Georgia, 46 år. Abrams blev superkänd genom sin kampanj 2018 för att bli USA:s första kvinnliga svarta guvernör. Hon var en hårsmån ifrån att vinna valet i den konservativa sydstaten Georgia och har därefter grundat organisationen Fair Fight, som jobbar mot valfusk.

Fakta: Tiden fram till presidentvalet

Fakta: Tiden fram till presidentvalet

Den tidigare vicepresidenten Joe Biden har säkrat stöd av de 1 991 delegater som krävs för att utses till Demokraternas presidentkandidat inför höstens val. President Donald Trump har i princip seglat ohotad genom primärvalen och blir Republikanernas kandidat. Formellt utses de båda till presidentkandidater vid sensommarens partikonvent. Exakt hur dessa jättemöten ska organiseras, med tanke på pandemin, är dock inte helt klart.

Några hålldatum för valrörelsen:

Augusti:

17-20 Demokraternas partikonvent i Milwaukee i Wisconsin.

24-27 Republikanernas partikonvent i Charlotte i North Carolina och i Jacksonville i Florida.

September:

29: Debatt mellan presidentkandidaterna i South Bend i Indiana.

Oktober:

7: Debatt mellan vicepresidentkandidaterna i Salt Lake City i Utah.

15: Debatt mellan presidentkandidaterna i Ann Arbor i Michigan.

22: Debatt mellan presidentkandidaterna i Nashville i Tennessee.

November:

3: President-, kongress- och delstatsval.

Källor: 270towin,com, The New York Times, med flera.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons