Annons

Lehners nya ställningstagande: "Blir äcklad"

Robin Lehner har tidigare talat ut om sin psykiska ohälsa och sitt alkohol- och drogmissbruk.
I nattens NHL-möte med Dallas var den prisade svenske ishockeystjärnan en av fyra spelare att knäböja till stöd för förändringar i det amerikanska samhället.
– Av vad jag har sett och hur saker och ting är så blir jag äcklad, säger Vegasmålvakten.
Publicerad 4 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Dallas Jason Dickinson och Tyler Seguin knäböjer tillsammans med Vegas Ryan Reaves och Robin Lehner inför lagens match.
Dallas Jason Dickinson och Tyler Seguin knäböjer tillsammans med Vegas Ryan Reaves och Robin Lehner inför lagens match.Foto: JASON FRANSON/AP/TT

Förutom att vara en av Sveriges bästa ishockeymålvakter har Robin Lehner de senaste åren blivit känd, och prisad, för att prata om allvarliga saker utanför isen.

I NHL-slutspelsmötet mellan Vegas och Dallas i Edmonton, natten mot tisdagen svensk tid, var Lehner en av fyra spelare att knäböja under den amerikanska och kanadensiska nationalsången. Anledningen var att visa sitt stöd för kampen mot rasism och sociala orättvisor som har varit en het samhällsfråga i Nordamerika de senaste månaderna.

Annons

– Det här handlar inte politik, det handlar om mänskliga rättigheter, säger Robin Lehner, enligt USA Today.

De fyra spelarna – Lehner och Ryan Reaves i Vegas samt Tyler Seguin och Jason Dickinson i Dallas – sällade sig därmed till Minnesotas Matt Dumba, som i helgen knäböjde under nationalsångerna och höll ett passionerat tal.

Prat utan aktion

– Alla pratar om samtal, utbildning och att lyssna, men det är dags att vi börjar agera och inte bara låter det här vara en kort nyhet och sedan glömma allt för att bara se det återkomma. Alla borde få samma chanser, alla borde behandlas lika, säger Lehner.

29-åringen från Göteborg fick förra året motta NHL-priset Bill Masterton Memorial Trophy, som delas ut till den spelare i ligan som under säsongen bäst exemplifierat uthållighet, sportmannaanda och hängivenhet till ishockeyn. Lehner talade under 2018 ut om sina problem med psykisk ohälsa och missbruk av alkohol och droger. I natt talade han ut om sociala orättvisor.

– Av vad jag har sett och hur saker och ting är så blir jag äcklad, säger Lehner enligt webbplatsen knightsonice.com och fortsätter:

– I slutändan älskar jag USA, men det finns en massa saker som måste rättas till. Det handlar bara om viljan att göra något. Det är dags för vita att ge sig in i kampen med våra bröder och systrar och sluta att bara prata om det, och faktiskt göra något.

Vände i tredje

Efter ställningstagandet räddade Lehner 25 av 28 skott när Vegas vann med 5–3 mot Dallas i seedningskvalet till Stanley Cup-slutspelet. Golden Knights låg under med 1–3 inför den tredje perioden men vände då matchen med fyra mål på tio minuter. Sista målskytt blev William Karlsson, som med 21 sekunder kvar att spela punkterade matchen i öppen bur.

Tidigare under natten hade Tampa Bay inlett den västa konferensens seedningskval på bästa sätt. Och det mycket tack vare Nikita Kutjerov. Den ryske stjärnan blev stor matchhjälte mot Washington när han först gjorde matchens första mål och senare satte den avgörande straffen till 4–3.

Däremellan hade Tampa Bay gått upp i en tvåmålsledning innan Washington utjämnat tillställningen – det sista målet, av Jevgenij Kuznetsov, på pass från Nicklas Bäckström.

Bäckström missade straff

När straffläggningen sedan tog vid inledde Victor Hedman med att missa för Tampa Bay. När Kutjerov i tredje straffomgången placerat sin straff i mål var det upp till Nicklas Bäckström att hålla Washington kvar i matchen. Hans straff togs dock enkelt omhand av Andrej Vasilevskij i motståndarmålet.

Annons

Washington får försöka repa nytt mod mot Philadelphia natten till fredag, svensk tid. Frågan är om John Carlson finns med på isen då. Backen deltog inte mot Tampa Bay, och klubben har inte avslöjat varför.

– Allt jag kan säga är att han inte kunde vara med i kväll. Vi får utvärdera läget i morgon, säger tränaren Todd Reirden.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs fel antal räddningar för Robin Lehner. Rätt ska vara 25.

Martin Yngve/TT

David Hjorter/TT

Tampa Bays Nikita Kutjerov, här i kamp med Washingtons Alexander Ovetjkin och Tom Wilson.
Tampa Bays Nikita Kutjerov, här i kamp med Washingtons Alexander Ovetjkin och Tom Wilson.Foto: Frank Gunn/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons