Annons

Svensk Live i "konstruktivt" möte med Lind

Efter den hårda kritiken som har riktats mot Amanda Lind (MP) har branschorganisationen Svensk Live träffat kulturministern.
Stötestenen är fortfarande hur man ska kunna öppna för fler besökare.
Publicerad 4 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Svensk Live har diskuterat livebranschens framtid med kulturminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
Svensk Live har diskuterat livebranschens framtid med kulturminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Finland blev det första landet i Norden att tillåta offentliga evenemang för fler än 500 personer, under förutsättningarna att riktlinjerna från Institutet för hälsa och välfärd följs.

Men i Sverige är det fortfarande inte tillåtet med offentliga folksamlingar med fler än 50 personer – något som har väckt stark kritik då det förbudet bara omfattar vissa branscher. Det är tillåtet för exempelvis 200 personer att vistas på en restaurang – men samma antal personer får inte samlas på en konsert – även om avståndet mellan besökarna skulle vara detsamma.

"Bra diskussion"

Annons

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, berättar att en del av mötet med kulturministern har handlat om hur man kan öppna för fler besökare på ett säkert sätt.

– Vi har diskuterat det som har pratats om i medierna de senaste dagarna, hur ordningslagen som är satt till 50 personer är väldigt trubbig. Även om man har en drive in-konsert får det bara vara 50 personer, trots att alla sitter i sina bilar, säger han.

Han upplever att mötet med kulturministern har varit konstruktivt, även om besked om eventuella förändringar i reglerna inte kommer förrän om ett par veckor.

– Vi pratade om man ska sätta en fast siffra för konserterna, eller ska man tänka på en viss procent av kapaciteten? Hur kan man göra med biljetter och allt runt omkring så att det blir säkert? Det var en bra diskussion, säger Pihlgren.

Vill se förlängt stöd

Svensk Live har även skrivit ett öppet brev riktat till kulturminister Amanda Lind (MP) och inrikesminister Mikael Damberg (S). De vill se ett förlängt stödpaket för branschens förluster mellan juni till augusti och att regeringen förbereder ekonomiskt stöd om förbudet mot folksamlingar förlängs.

Amanda Lind har tidigare kommenterat kritiken mot de olika reglerna för TT:

– Ordningslagen reglerar inte alla verksamheter och då slår det väldigt olika och kan i det fallet få oproportionerliga konsekvenser, sade hon då.

Amanda Lind berättade även att regeringen kommer att lämna besked om vad som gäller angående publikbegränsningarna "inom de närmsta veckorna".

Statsepidemiolog Anders Tegnell berättade under tisdagens presskonferens att regeringen inte har rådfrågat Folkhälsomyndigheten i frågan ännu. Tegnell säger att det är viktigt att ligga kvar på en låg nivå "tills vi ser lite bättre utvecklingen under hösten", men tillägger också:

– Jag tror säkert att det ur smittskyddssynpunkt kan finnas åtgärder för att minska smittspridningen i lite större sammanhang, om det finns ett regelverk för det.

"Har 'fuckat upp'"

Annons

Men även om reglerna ändras har branschen redan drabbats av stora förluster. Ett exempel i raden är konsertarrangören Pelle Aldestam som skulle arrangera en kulturmiddag för 200 personer på Vida museum och konsthall på Öland med artisten Danny Saucedo som mellanakt. Men efter att ett liknande evenemang stoppats i Piteå valde Aldestam att ställa in.

Han anser att restriktionerna redan har fått förödande konsekvenser för branschen, och förutspår "en tsunami av konkurser" eftersom livebranschen drar in stora delar av sina intäkter på sommaren.

– Det hjälper kanske några restauranger i höst som kan ha sittningar med musik, men som kulturminister måste man förstå hur branschen fungerar. Hon har redan "fuckat upp" det här. Sommaren är över, folk är kvar på Öland en vecka till sedan är de borta. Det går inte att göra någonting mer, säger Pelle Aldestam.

Sofia Sundström/TT

Fakta: Förluster i livebranschen

Fakta: Förluster i livebranschen

Intresseorganisationen Musiksverige uppger att musikbranschen har förlorat 90 procent av sina konsertintäkter under perioden mars–maj. Under sommaren räknar man med att den siffran stiger till 100 procent.

På Globen, Friends Arena och Tele2 i Stockholm har 80 procent av evenemangen antingen tvingats ställas in eller genomföras utan publik.

Enligt medlemsorganisationen Svensk Scenkonst, där teater, opera, dans och orkester ingår, har vårens inställda spelsäsong lett till att man förlorat 50 miljoner kronor i veckan i biljettintäkter.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons