Inrikes

Drunkningarna befaras öka

Svenska livräddningssällskapet har fört drunkningsstatistik sedan 1898. Helt tillförlitlig beräknas den vara sedan 1994 och sedan dess har vi aldrig haft en juli med så få drunkningar. Arkivbild.
Foto: Leif R Jansson / TT
Inrikes
Inrikes Efter en junimånad med rekordmånga drunkningar följde juli med exceptionellt få.
Bättre väder väntas i veckan och nu väcks farhågor att drunkningarna ska öka igen.
PREMIUM

Tio personer drunknade i juli – det lägsta antalet på nästan 30 år. Detta efter att juni hade högst antal under hela 2000-talet.

– Det slår verkligen åt alla håll, från det värsta till det bästa. Det som är lite beklämmande i det hela är att det hänger på något vi inte kan påverka, det vill säga vädret, säger Mikael Olausson som är områdesansvarig för säkerhet på Svenska livräddningssällskapet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

"Dramatisk" minskning av antibiotika

Förskrivningen av antibiotika har minskat drastiskt i år. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Inrikes
Inrikes

Mängden utskriven antibiotika inom öppenvården har minskat rekordartat i år, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Ja, det är en ganska dramatisk minskning av antibiotika förskrivet på recept, säger Stephan Stenmark, ordförande i nationella antibiotikanätverket Strama, till radion, och fortsätter:

– Om vi jämför januari-augusti 2020 med samma period 2019 så är det en minskning på 16 procent.

Nätverket har flera teorier till varför användningen minskat. Men inget är fastslaget.

– En är ju att många av de infektioner som normalt sett får antibiotika i öppenvård skyddas man också mot om man följer rekommendationerna mot covid 19. Är man hemma när man är sjuk och håller social distans blir det färre luftvägsinfektioner och lägre behov av antibiotika. Och det stöds av att det här är väldigt lika över hela landet. Det är inga regionala skillnader i nedgången, säger Stenmark till Ekot.

Mer antibiotika än vanligt användes inom slutenvården i april, men både före och efter det har användningen minskat på sjukhusen.

Inrikes

Svensk giftmassa sänds till Polen – olagligt

Den giftiga 'svarta massan' från batterier har skickats till Polen och Bulgarien. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Ett finländskt företag har under flera år olagligt exporterat giftigt batteriavfall från Sverige till Polen och Bulgarien, rapporterar Sveriges Radio. Det handlar om den "svarta massa" som finns i batterier, och som ska återvinnas. Massan är farlig för människor och djur då den består av tungmetaller som zink och mangan.

Företaget har tillstånd att skicka "svart massa" till Finland och Norge men inte till Polen och Bulgarien, enligt SR:s Kaliber och P4 Örebro.

– Det handlar om illegala avfallstransporter, säger Ulrika Hagelin, handläggare på Naturvårdsverket, till radion.

I Polen har 30 procent av den “svarta massan” återvunnits. Resten har använts till bland annat att bygga vägar i landet.

Företaget har tidigare befunnit sig i blåsväder i samband med avslöjandet att nästan 2 000 ton "svart massa" grävts ner i Mellansverige. Fyra ansvariga dömdes till fängelse för grovt miljöbrott, bland annat en chef på det aktuella bolaget.

Inrikes

Norrköpingsbranden ännu inte under kontroll

Det brinner vid ett värmeverk i Norrköping.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Inrikes
Inrikes Vattenbombningen av den kraftiga brand som rasar i Norrköpings hamn pausades klockan 01, arbetet ska återupptas under morgonen.
– Det är inte riktigt någon risk för spridning, men vi har problem med en timmerhög som brinner, säger Ulf Asplund, vid räddningstjänsten.
Släckningsarbetet tros fortsätta i minst tre dygn.

– Arbetet har fortgått hela natten och vi har inte läget riktigt under kontroll än, säger Ulf Asplund, operatör vid Räddningstjänsten Östra Götaland, klockan 05.

Omkring 20 personer från räddningstjänsten har arbetat på plats vid branden under natten.

Vid 01 avbröts vattenbombningen eftersom piloterna behövde vila och helikoptrarna tankas. Det arbetet ska återupptas under morgonen.

– Vi har inte riktigt koll på deras vilotider så jag vet inte när de kommer i gång, men så fort de är "fit for fight" så går de upp igen, säger Asplund.

Ingen risk för spridning

Asplund säger att det inte är någon risk för att branden ska spridas även om man inte har full kontroll över den.

– Det vi har problem med är en timmerhög som är 700 meter lång. Vi har gjort en så kallad brandgata i den och kommer att låta den brinna av och försöka hålla den begränsningslinjen.

Det var under söndagseftermiddagen som det av oklar anledning började brinna i flishögarna vid Eons värmeverk i Norrköpings hamn. Branden spred sig sedan till en timmerhög.

– I de här flishögarna pyr det fortfarande och ryker så det kommer att ta tid innan vi får bukt med det. Deras (Eons) egen personal hjälper till där med hjullastare och fraktar bort timmer, säger Asplund.

Fortsatt produktion

Verket producerar värme och el och eldas med avfall och träflis, som förvaras i sex–sju meter höga högar utanför värmeverket.

– Det är i en sådan hög branden uppstått. Det kan ske utifrån självantändning, och det kan vara vad som skett här. Men det vet vi inte än, sade Björn Persson, regional kommunikationschef på Eon till TT på söndagen.

Värmeverket fortsätter sin produktion som normalt, trots branden.

Ett så kallat VMA (viktigt meddelande till allmänheten) har skickats ut med anledningen av branden. Alla i området uppmanas där att "vid obehag" hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Emma Gyllestad/TT

Inrikes

Barndomsvänner till Nyqvist vittnar i rätten

Teckning från huvudförhandlingen i Linköpings tingsrätt om dubbelmordet 2004. I förgrunden den åtalade Daniel Nyqvist och hans försvarare Johan Ritzer. Till vänster ses advokat Elisabeth Massi Fritz som företräder den mördade pojkens familj.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Åklagaren vill se Daniel Nyqvist dömd för två fall av mord – hans advokat vill få det till dråp. Oavsett rubricering lär utgången bli rättspsykiatrisk vård.
I dag hålls den tredje och förmodligen sista förhandlingsdagen i tingsrätten om dubbelmordet i Linköping 2004.

Daniel Nyqvist har erkänt att han oprovocerat attackerade och högg ihjäl två för honom okända personer i Linköping den 19 oktober 2004.

Hans offer – den åttaårige Mohamad som var på väg till skolan och den 56-åriga språkläraren Anna-Lena som först blev vittne och sedan offer – höggs båda med våldsam kraft och många gånger av den då 21-årige Nyqvist, som enligt egen utsago gett sig ut den morgonen med enda syfte att ta livet av två personer.

Sinnesro

Enligt honom själv gjorde han det för att "få sinnesro", för att stilla sina tvångstankar om att döda, som han berättade under den andra förhandlingsdagen i Linköpings tingsrätt förra veckan.

– För att få min sinnesro. För att få bort tankarna, för att kunna sova, sade Nyqvist.

Rättsmedicinalverket (RMV) slog i ett utlåtande före huvudförhandlingen fast att han lider av en allvarlig psykisk störning och att han även gjorde det vid tiden för morden. Hans advokat Johan Ritzer sade i tingsrätten att det på grund av detta kan finnas utrymme för att döma Nyqvist till dråp i stället för mord, som åklagaren Britt-Louise Viklund yrkar på.

Rättspsyk

I dag (måndag) väntas huvudförhandlingen i Linköpings tingsrätt avslutas. Men innan pläderingar från åklagare, målsägarbiträden och advokat hålls ska tre personer som känner den misstänkte dubbelmördaren höras. Det gäller två barndomskompisar och brodern till Nyqvist.

Oavsett om tingsrätten vid en fällande dom rubricerar gärningen som mord eller dråp så saknas det utrymme för någon annan påföljd än rättspsykiatrisk vård. Detta eftersom gärningen begicks 2004, fyra år före en lagändring som innebär att påföljden kan bli fängelse även om en psykisk störning föreligger.

Marc Skogelin/TT

Försvarsadvokaten Johan Ritzer intervjuas av journalister utanför Linköpings tingsrätt. Arkivbild.
Försvarsadvokaten Johan Ritzer intervjuas av journalister utanför Linköpings tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Åklagaren Britt-Louise Viklund yrkar på att Nyqvist döms för två fall av mord. Arkivbild.
Åklagaren Britt-Louise Viklund yrkar på att Nyqvist döms för två fall av mord. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: Dubbelmordet i Linköping

Klockan är strax före åtta på morgonen den 19 oktober 2004 och gatubelysningen på Åsgatan i Linköping har precis släckts när en åttaårig pojke kommer gåendes på väg till skolan.

Plötsligt blir han knivhuggen bakifrån, med stor kraft, många gånger. Han avlider där, på marken.

En 56-årig kvinna som är på väg till jobbet blir även hon attackerad, våldsamt och med många hugg. Sedan släpper gärningsmannen kniven och ger sig därifrån.

I ett tidningsställ på Djurgårdsgatan utanför Ica hittas senare hans blodiga mössa och blodiga fingeravtryck.

Den 9 juni 2020 grips en 37-årig man i Linköping för mordet, sedan polisen i en pilotstudie anlitat släktforskare och sökt i släktforskningsdatabaser med hjälp av mannens dna-spår. Mannen erkänner senare att han mördat pojken och kvinnan.

Utredningen är Sveriges näst största efter Palmeutredningen.

Inrikes

75-årig kvinna åtalas för hets på Facebook

En 75-årig kvinna åtalas vid Vänersborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp på Facebook. Arkivbild.
Foto: Micke Larsson/TT
Inrikes
Inrikes

En 75-årig kvinna i Lilla Edets kommun åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha gjort inlägg på Facebook, skriver TTELA.

Kvinnan kommenterade i november 2017 ett inlägg i den öppna gruppen ”Folkomrösta om invandring i Sverige”.

Enligt åtalet fick hennes kommentar, som åklagaren säger uttrycker missaktning om folkgrupp med anspelning på ras, hudfärg, nationellt och/eller etniskt ursprung, stor spridning. Kvinnan har erkänt brott och ställs inför rätta vid Vänersborgs tingsrätt.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Inrikes

Hopp om gott hummerfiske i år

En hummer på den första auktionen i Göteborgs fiskhamn förra hösten. Nu startar årets fiskesäsong.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes På hummerfiskets första dag finns gott hopp om fin fångst i år.
Reglerna för fisket skärptes för några år sedan, med syftet att få fler och större humrar på sikt.
Utvärderingen är inte klar. Men fiskare har talat om goda fångster.

Ingen vet säkert hur många humrar som gömmer sig bland stenar och klippor i vattnen längs västkusten. Men med bland annat provfisken och rapporter från fiskare som grund, bedömdes antalet minska under många år – och sedan inte återhämta sig.

För att hjälpa humrarna, och i förlängningen även alla hummerfiskare, infördes strängare regler för fisket i två steg 2017 och 2018. Antalet tillåtna tinor krymptes för både yrkes- och fritidsfiskare, tinornas flyktöppningar gjordes större, och minimimåttet för hummer som får tas upp höjdes.

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) utvärderar regeländringarna, och väntas lämna en rapport efter denna hummersäsong.

Men känslan är god. Privatpersoner har de senaste åren hört av sig till Havs- och vattenmyndigheten om att hummerfisket "är bättre än på väldigt länge", skriver utredaren Martin Karlsson i ett mejl till TT.

Nu väntar hummervänner och forskare på mer allmängiltiga uppgifter som förhoppningsvis kan bekräfta den bilden.

Micke Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Hummer

Lever på 10–30 meters djup på klippbotten, eller algbevuxna steniga bottnar.

I svenska vatten förekommer hummern i Skagerrak, Kattegatt och norra delen av Öresund.

Är aktiv på natten och lever av mindre djur på havsbotten.

Blir könsmogen när den är 4–8 år gammal.

Kan bli 50 centimeter lång och väga över fyra kilo, men blir sällan mer än 30 centimeter med en vikt på cirka kilot.

Är temperaturkänslig, om vattnet är kallare än fem grader äter hummern ingenting, men vid mer än 22 grader i vattnet dör den.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

FAKTA

Fakta: Hummerfiske

Hårt fisketryck anses vara den främsta orsaken till att humrarna på västkusten under många år blev färre.

Fisket är strängt reglerat och startar i år klockan 07.00 måndagen den 21 september.

Inga andra redskap än hummertinor får användas.

Yrkesfiskare får använda 40 tinor samtidigt, fritidsfiskare sex tinor. Redskapen ska vara korrekt märkta och utmärkta på vattenytan.

Varje tina ska ha två rätt placerade flyktöppningar med minst 60 millimeters diameter.

Man får inte ta upp hummer som är kortare än 90 millimeter från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant (carapaxlängd), och inte heller hummer som har yttre rom.

Fritidsfisket får pågå till och med 30 november, yrkesfisket till och med 31 december.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Inrikes

Man misshandlades och bestals på hund

En kvinna och en man åtalas vid Ullevalla tingsrätt, misstänkta för utpressning och olaga frihetsberövande. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En 18-årig kvinna och en 27-årig man åtalas för bland annat utpressning och olaga frihetsberövande efter en händelse i Smögen i juli, skriver Bohusläningen.

Kvinnan och mannen ska ha lurat iväg den utsatte från dennes arbetsplats och tvingat in honom i en bil där han blev misshandlad. De åtalade ska bland annat ha tvingat offret att berätta var hans hund befann sig och sedan stulit hunden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt mord i Täby – en gripen

En person har hittats död i en bostad i Täby, norr om Stockholm. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En person hittades på söndagen död i en bostad i Täby, norr om Stockholm. Senare under dagen greps en person.

– Det är oklara omständigheter kring dödsfallet och därför har en förundersökning gällande mord inletts, säger Marie-Louise Mattsson vid Stockholmspolisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL