Inrikes

Tennishall totalförstörd i brand

En tennishall i Täby har förstörts i en brand.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Inrikes
Inrikes En kraftig brand har under natten totalförstört Näsbyparks Tennishall i Täby.
– Det kan nog inte vara sämre. Det är kört att ha någon verksamhet där, säger Kenneth Bergbom, klubbchef på Näsbyparks Tennisklubb.
PREMIUM

När TT pratar med Kenneth Bergbom strax efter klockan 05 har han precis anlänt till platsen. I hallen fanns fem banor, ett litet gym, ett café och en affär.

– Det är fruktansvärt. Vi har precis målat om banorna, men den stora grejen är all verksamhet, alla barn och ungdomar som spelar. Vi har en väldigt livlig klubbverksamhet, säger han och berättar att klubben har 1 200 medlemmar och 500 barn som spelar varje vecka.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

"Dramatisk" minskning av antibiotika

Förskrivningen av antibiotika har minskat drastiskt i år. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Inrikes
Inrikes

Mängden utskriven antibiotika inom öppenvården har minskat rekordartat i år, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Ja, det är en ganska dramatisk minskning av antibiotika förskrivet på recept, säger Stephan Stenmark, ordförande i nationella antibiotikanätverket Strama, till radion, och fortsätter:

– Om vi jämför januari-augusti 2020 med samma period 2019 så är det en minskning på 16 procent.

Nätverket har flera teorier till varför användningen minskat. Men inget är fastslaget.

– En är ju att många av de infektioner som normalt sett får antibiotika i öppenvård skyddas man också mot om man följer rekommendationerna mot covid 19. Är man hemma när man är sjuk och håller social distans blir det färre luftvägsinfektioner och lägre behov av antibiotika. Och det stöds av att det här är väldigt lika över hela landet. Det är inga regionala skillnader i nedgången, säger Stenmark till Ekot.

Mer antibiotika än vanligt användes inom slutenvården i april, men både före och efter det har användningen minskat på sjukhusen.

Inrikes

Svensk giftmassa sänds till Polen – olagligt

Den giftiga 'svarta massan' från batterier har skickats till Polen och Bulgarien. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Ett finländskt företag har under flera år olagligt exporterat giftigt batteriavfall från Sverige till Polen och Bulgarien, rapporterar Sveriges Radio. Det handlar om den "svarta massa" som finns i batterier, och som ska återvinnas. Massan är farlig för människor och djur då den består av tungmetaller som zink och mangan.

Företaget har tillstånd att skicka "svart massa" till Finland och Norge men inte till Polen och Bulgarien, enligt SR:s Kaliber och P4 Örebro.

– Det handlar om illegala avfallstransporter, säger Ulrika Hagelin, handläggare på Naturvårdsverket, till radion.

I Polen har 30 procent av den “svarta massan” återvunnits. Resten har använts till bland annat att bygga vägar i landet.

Företaget har tidigare befunnit sig i blåsväder i samband med avslöjandet att nästan 2 000 ton "svart massa" grävts ner i Mellansverige. Fyra ansvariga dömdes till fängelse för grovt miljöbrott, bland annat en chef på det aktuella bolaget.

Inrikes

Norrköpingsbranden ännu inte under kontroll

Det brinner vid ett värmeverk i Norrköping.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Inrikes
Inrikes Vattenbombningen av den kraftiga brand som rasar i Norrköpings hamn pausades klockan 01, arbetet ska återupptas under morgonen.
– Det är inte riktigt någon risk för spridning, men vi har problem med en timmerhög som brinner, säger Ulf Asplund, vid räddningstjänsten.
Släckningsarbetet tros fortsätta i minst tre dygn.

– Arbetet har fortgått hela natten och vi har inte läget riktigt under kontroll än, säger Ulf Asplund, operatör vid Räddningstjänsten Östra Götaland, klockan 05.

Omkring 20 personer från räddningstjänsten har arbetat på plats vid branden under natten.

Vid 01 avbröts vattenbombningen eftersom piloterna behövde vila och helikoptrarna tankas. Det arbetet ska återupptas under morgonen.

– Vi har inte riktigt koll på deras vilotider så jag vet inte när de kommer i gång, men så fort de är "fit for fight" så går de upp igen, säger Asplund.

Ingen risk för spridning

Asplund säger att det inte är någon risk för att branden ska spridas även om man inte har full kontroll över den.

– Det vi har problem med är en timmerhög som är 700 meter lång. Vi har gjort en så kallad brandgata i den och kommer att låta den brinna av och försöka hålla den begränsningslinjen.

Det var under söndagseftermiddagen som det av oklar anledning började brinna i flishögarna vid Eons värmeverk i Norrköpings hamn. Branden spred sig sedan till en timmerhög.

– I de här flishögarna pyr det fortfarande och ryker så det kommer att ta tid innan vi får bukt med det. Deras (Eons) egen personal hjälper till där med hjullastare och fraktar bort timmer, säger Asplund.

Fortsatt produktion

Verket producerar värme och el och eldas med avfall och träflis, som förvaras i sex–sju meter höga högar utanför värmeverket.

– Det är i en sådan hög branden uppstått. Det kan ske utifrån självantändning, och det kan vara vad som skett här. Men det vet vi inte än, sade Björn Persson, regional kommunikationschef på Eon till TT på söndagen.

Värmeverket fortsätter sin produktion som normalt, trots branden.

Ett så kallat VMA (viktigt meddelande till allmänheten) har skickats ut med anledningen av branden. Alla i området uppmanas där att "vid obehag" hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Emma Gyllestad/TT

Inrikes

Barndomsvänner till Nyqvist vittnar i rätten

Teckning från huvudförhandlingen i Linköpings tingsrätt om dubbelmordet 2004. I förgrunden den åtalade Daniel Nyqvist och hans försvarare Johan Ritzer. Till vänster ses advokat Elisabeth Massi Fritz som företräder den mördade pojkens familj.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Åklagaren vill se Daniel Nyqvist dömd för två fall av mord – hans advokat vill få det till dråp. Oavsett rubricering lär utgången bli rättspsykiatrisk vård.
I dag hålls den tredje och förmodligen sista förhandlingsdagen i tingsrätten om dubbelmordet i Linköping 2004.

Daniel Nyqvist har erkänt att han oprovocerat attackerade och högg ihjäl två för honom okända personer i Linköping den 19 oktober 2004.

Hans offer – den åttaårige Mohamad som var på väg till skolan och den 56-åriga språkläraren Anna-Lena som först blev vittne och sedan offer – höggs båda med våldsam kraft och många gånger av den då 21-årige Nyqvist, som enligt egen utsago gett sig ut den morgonen med enda syfte att ta livet av två personer.

Sinnesro

Enligt honom själv gjorde han det för att "få sinnesro", för att stilla sina tvångstankar om att döda, som han berättade under den andra förhandlingsdagen i Linköpings tingsrätt förra veckan.

– För att få min sinnesro. För att få bort tankarna, för att kunna sova, sade Nyqvist.

Rättsmedicinalverket (RMV) slog i ett utlåtande före huvudförhandlingen fast att han lider av en allvarlig psykisk störning och att han även gjorde det vid tiden för morden. Hans advokat Johan Ritzer sade i tingsrätten att det på grund av detta kan finnas utrymme för att döma Nyqvist till dråp i stället för mord, som åklagaren Britt-Louise Viklund yrkar på.

Rättspsyk

I dag (måndag) väntas huvudförhandlingen i Linköpings tingsrätt avslutas. Men innan pläderingar från åklagare, målsägarbiträden och advokat hålls ska tre personer som känner den misstänkte dubbelmördaren höras. Det gäller två barndomskompisar och brodern till Nyqvist.

Oavsett om tingsrätten vid en fällande dom rubricerar gärningen som mord eller dråp så saknas det utrymme för någon annan påföljd än rättspsykiatrisk vård. Detta eftersom gärningen begicks 2004, fyra år före en lagändring som innebär att påföljden kan bli fängelse även om en psykisk störning föreligger.

Marc Skogelin/TT

Försvarsadvokaten Johan Ritzer intervjuas av journalister utanför Linköpings tingsrätt. Arkivbild.
Försvarsadvokaten Johan Ritzer intervjuas av journalister utanför Linköpings tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Åklagaren Britt-Louise Viklund yrkar på att Nyqvist döms för två fall av mord. Arkivbild.
Åklagaren Britt-Louise Viklund yrkar på att Nyqvist döms för två fall av mord. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: Dubbelmordet i Linköping

Klockan är strax före åtta på morgonen den 19 oktober 2004 och gatubelysningen på Åsgatan i Linköping har precis släckts när en åttaårig pojke kommer gåendes på väg till skolan.

Plötsligt blir han knivhuggen bakifrån, med stor kraft, många gånger. Han avlider där, på marken.

En 56-årig kvinna som är på väg till jobbet blir även hon attackerad, våldsamt och med många hugg. Sedan släpper gärningsmannen kniven och ger sig därifrån.

I ett tidningsställ på Djurgårdsgatan utanför Ica hittas senare hans blodiga mössa och blodiga fingeravtryck.

Den 9 juni 2020 grips en 37-årig man i Linköping för mordet, sedan polisen i en pilotstudie anlitat släktforskare och sökt i släktforskningsdatabaser med hjälp av mannens dna-spår. Mannen erkänner senare att han mördat pojken och kvinnan.

Utredningen är Sveriges näst största efter Palmeutredningen.

Inrikes

75-årig kvinna åtalas för hets på Facebook

En 75-årig kvinna åtalas vid Vänersborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp på Facebook. Arkivbild.
Foto: Micke Larsson/TT
Inrikes
Inrikes

En 75-årig kvinna i Lilla Edets kommun åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha gjort inlägg på Facebook, skriver TTELA.

Kvinnan kommenterade i november 2017 ett inlägg i den öppna gruppen ”Folkomrösta om invandring i Sverige”.

Enligt åtalet fick hennes kommentar, som åklagaren säger uttrycker missaktning om folkgrupp med anspelning på ras, hudfärg, nationellt och/eller etniskt ursprung, stor spridning. Kvinnan har erkänt brott och ställs inför rätta vid Vänersborgs tingsrätt.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Inrikes

Hopp om gott hummerfiske i år

En hummer på den första auktionen i Göteborgs fiskhamn förra hösten. Nu startar årets fiskesäsong.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes På hummerfiskets första dag finns gott hopp om fin fångst i år.
Reglerna för fisket skärptes för några år sedan, med syftet att få fler och större humrar på sikt.
Utvärderingen är inte klar. Men fiskare har talat om goda fångster.
PREMIUM

Ingen vet säkert hur många humrar som gömmer sig bland stenar och klippor i vattnen längs västkusten. Men med bland annat provfisken och rapporter från fiskare som grund, bedömdes antalet minska under många år – och sedan inte återhämta sig.

För att hjälpa humrarna, och i förlängningen även alla hummerfiskare, infördes strängare regler för fisket i två steg 2017 och 2018. Antalet tillåtna tinor krymptes för både yrkes- och fritidsfiskare, tinornas flyktöppningar gjordes större, och minimimåttet för hummer som får tas upp höjdes.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man misshandlades och bestals på hund

En kvinna och en man åtalas vid Ullevalla tingsrätt, misstänkta för utpressning och olaga frihetsberövande. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En 18-årig kvinna och en 27-årig man åtalas för bland annat utpressning och olaga frihetsberövande efter en händelse i Smögen i juli, skriver Bohusläningen.

Kvinnan och mannen ska ha lurat iväg den utsatte från dennes arbetsplats och tvingat in honom i en bil där han blev misshandlad. De åtalade ska bland annat ha tvingat offret att berätta var hans hund befann sig och sedan stulit hunden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt mord i Täby – en gripen

En person har hittats död i en bostad i Täby, norr om Stockholm. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En person hittades på söndagen död i en bostad i Täby, norr om Stockholm. Senare under dagen greps en person.

– Det är oklara omständigheter kring dödsfallet och därför har en förundersökning gällande mord inletts, säger Marie-Louise Mattsson vid Stockholmspolisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL