Annons

Över 100 döda efter explosioner i Beirut

Över 100 personer har dött och drygt 4 000 har skadats efter explosionerna i Beirut, uppger Röda Korset i Libanon.
– Vi står inför en verklig katastrof, säger hälsominister Hamad Hasan.
Antalet döda och skadade väntas fortsätta stiga då delar av staden ligger i ruiner.
Publicerad 5 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En drönarbild visar förstörelsen dagen efter explosionerna i Beiruts hamnområde.
En drönarbild visar förstörelsen dagen efter explosionerna i Beiruts hamnområde.Foto: Hussein Malla/AP/TT

– Många människor saknas. Folk frågar om sina nära och kära vid akutmottagningarna och det är svårt att leta under natten eftersom vi inte har någon el. Vi står inför en verklig katastrof och behöver tid för att bedöma skadornas omfattning, säger hälsominister Hamad Hasan.

Röda Korset uppger att hundratals skadade har tagits till sjukhus, men att många ännu sitter fast i rasmassor.

Annons

– Det vi bevittnar är en enorm katastrof. Det finns offer och skadade överallt, säger Röda Korsets Libanonchef George Kettani.

Sorgedagar utlysta

Libanons president Michel Aoun har utlyst tre dagars landssorg, och uppger att 100 miljarder lira, motsvarande drygt 570 miljoner kronor, ska tillgängliggöras från en nödfond.

Hela huvudstadsområdet klassas av landets säkerhetsråd nu som en "katastrofzon" och Aoun meddelar att undantagstillstånd bör utlysas i hela landet under de kommande två veckorna. En kommitté är tillsatt för att utreda händelsen.

Brand under natten

Flera timmar efter explosionerna, som inträffade på tisdagen strax efter klockan 18 lokal tid (klockan 17 svensk tid), brann det fortfarande i hamndistriktet.

Libanons myndigheter uppger att explosionen orsakades av 2 750 ton ammoniumnitrat som under sex års tid har förvarats i en lokal i hamnen, utan tillräckliga skyddsåtgärder. Något som premiärminister Hassan Diab kallar "oacceptabelt".

– Det som har skett i dag (tisdag) kommer inte att passera utan ett ansvarsutkrävande. De som är ansvariga för den här katastrofen kommer att få stå till svars.

Däremot har man inte sagt vad som antände den brand som utlöste explosionen. Enligt lokala medier kan den ha orsakats av svetsarbete i lokalen.

Här saknas innehåll

"Någon slags bomb"

USA:s president Donald Trump säger att explosionerna verkar ha varit "någon slags bomb". Han menar att det är uppgifter som han har fått av amerikansk militär.

– Vi kommer att finnas tillgängliga för hjälp. Det ser ut som en hemsk attack, säger Trump.

Pentagon vill inte kommentera presidentens uppgifter, utan hänvisar till Vita huset. Men enligt flera icke-namngivna tjänstemän som både CNN och Reuters har pratat med tror varken Pentagon eller libanesiska myndigheter att det var en attack.

Annons

Utrikesdepartementet har inte fått information om att några svenskar ska ha förolyckats eller skadats i samband med explosionerna.

– Svenska ambassadens personal är oskadd, säger Sibel Missouri, vid UD:s presstjänst.

Människor evakuerar skadade.
Människor evakuerar skadade.Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Explosionerna i Beirut i Libanon orsakade förödelse flera kilometer bort.
Explosionerna i Beirut i Libanon orsakade förödelse flera kilometer bort.Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Fakta: Ammoniumnitrat

Ammoniumnitrat, som Libanons myndigheter säger orsakade de kraftiga explosionerna i Beirut, är ett salt som framställs ur ammoniak och salpetersyra.

Det används för konstgödning, men har även använts för att tillverka bomber vid en rad dåd världen över – bland annat i Oklahoma 1995 och i Bali 2002.

Den norske massmördaren Anders Bering Breivik använde ämnet till den bomb som detonerade utanför regeringskvarteren i Oslo 2011, och det användes även vid självmordsbombdådet i Stockholm 2010.

Libanons premiärminister Hassan Diab uppger att ammoniumnitratet hade lagrats i Beiruts hamn i flera år. Enligt Jimmie Oxley, kemiprofessor vid University of Rhode Island, är det under normala lagerförhållanden och utan höga temperaturer svårt att antända.

– Jag antar att det var en liten explosion som satte i gång reaktionen på ammoniumnitratet, säger hon till AFP.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons