Annons

Hollywood anklagas för undfallenhet mot Kina

Hollywoodjättar skräddarsyr filmer för att passa in på den lukrativa kinesiska filmmarknaden, skriver amerikanska Pen i en ny rapport.
Publicerad 6 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Biograf i Peking, Kina. Hollywood kritiseras för att anpassa filmer efter den censurtyngda kinesiska filmarknaden. Arkivbild.
Biograf i Peking, Kina. Hollywood kritiseras för att anpassa filmer efter den censurtyngda kinesiska filmarknaden. Arkivbild.Foto: Alexander F. Yuan/AP/TT

I den 94 sidor långa rapporten med titeln "Made in Hollywood, censored by Beijing" ("Gjord i Hollywood, censurerad av Peking") beskriver amerikanska Pen i detalj hur de största filmbolagen i Hollywood, men också stjärnregissörer, anpassar filmer efter Kinas censurlagar.

– Vår största oro är att Hollywood i allt högre utsträckning normaliserar självcensur för att möta Pekings förväntningar, säger James Tager, författare till rapporten och verksam i amerikanska Pen, till Hollywood Reporter.

Annons

Kina är världens näst största biomarknad, efter USA. Enligt rapporten vill Hollywood undvika att förlora sin ställning på den lukrativa kinesiska marknaden. Något som sker genom att anpassa filmers innehåll, dialog och handling – men även vilka skådespelare som anlitas – efter vad Kina vill ha.

Amerikanska Pen anser därför att Kina indirekt påverkar innehållet i filmer som visas på biografer runt om i världen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons