Annons

Klippare betalar fantasisummor för skogsmarken

Publicerad 6 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Ett mycket bra svar av ”Skogsägare som värnar om biologisk mångfald” till Lars Ivar Eriksson.

Jag har själv under många år försökt köpa en mindre skogsfastighet, men det är helt omöjligt när ”klippare” betalar fantasisummor, nästan dubbla priset av värdet. Senast två månader efter köpet är fastigheten helt kalavverkad, oavsett skog. Inte en pinne finns kvar. Därefter sker utdikning av de våtmarker som fanns (vilket jag trodde var olagligt) till följd att brunnar sinar. Därefter görs en granplantage av fastigheten.

Annons

Sedan klagas det på viltskador. Är det undra på att det blir skador när viltets mat huggits bort och allt bärris förstörts av skogsmaskiner. Det tar hundra år att återställa. Sedan klagas det på granbarkborre. Ja, dessa skador är självförvållade, som blir i alla monokulturer.

Jag har själv skött skog åt annan i många år. Då händer det att något skogsbolag som varit i närheten erbjudit sig att avverka. När jag tackat nej blir de nästan hotfulla. Här har de senaste åren flera bokskogar kalavverkats, vilken jag trodde var skyddad enligt ädellövskogslagen, men tydligen går det att kringgå lagen.

Vid mina dagliga promenader träffade jag på en manuell skogshuggare häromveckan. Jag frågade honom hur engagerade dagens skogsägare är. Han svarade: ”Mindre än en av tjugo kommer överhuvudtaget ut och ser vad vi gör på deras fastighet, än mindre bryr de sig om vad vi gör. Det enda de bryr sig om är pengarna som sätts in på deras konto”. I dag är det inte skogvaktare som kommer ut och synar skogen. Det är virkesuppköpare, med enda syfte att dra in så mycket pengar de kan till skogsbolagen. Biologisk mångfald är enligt dessa herrar bara något som står på ett papper.

Tyvärr har de flesta av dagens ”skogsägare” inte så mycket skogskunskap att de förstår att de blir totalt lurade av skogsbolagen.

En som sett sin bygds skogar förstöras på 60 år

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons