Annons

Storstjärnorna på väg ur Stanley Cup

Sidney Crosbys Pittsburgh och Connor McDavids Edmonton är båda på väg ur Stanley Cup-slutspelet i ishockey.
Samtidigt har Colorado och Tampa Bay tagit täten halvvägs in i seedningsmatcherna i NHL-ishockeyn.
Publicerad 6 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Sidney Crosbys Pittsburgh är en förlust från att slås ut i Stanley Cup-slutspelet.
Sidney Crosbys Pittsburgh är en förlust från att slås ut i Stanley Cup-slutspelet.Foto: Nathan Denette/AP/TT

Pittsburgh förlorade med 3–4 mot Montreal i Toronto, Edmonton förlorade med samma siffror mot Chicago i Edmonton. Det betyder att de kanadensiska storstjärnorna Sidney Crosbys och Connor McDavids respektive lag båda kan vara på väg ut ur Stanley Cup-slutspelet redan före åttondelsfinalerna.

Förlusterna betyder nämligen att båda lagen ligger under med 1–2 i matcher, i bäst av fem, i respektive playoffserie. För att inte slås ut måste både Pittsburgh och Edmonton vinna de nästkommande mötena med Montreal och Chicago, på fredag, och därmed tvinga fram en femte och avgörande match.

Hörnqvist-mål räckte inte

Annons

I den tredje matchen hade Crosbys Pittsburgh ledningen med 3–1 mot Montreal, bland annat efter mål från Patric Hörnqvist, men tappade till 3–4 efter Montrealmål i andra och tredje perioden. McDavids Edmonton hade ledningen med 3–2 efter två perioder mot Chicago men tappade matchen i tredje då Blackhawks lagkapten Jonathan Toews styrde in 4–3 bara med 76 sekunder kvar av perioden.

Victor Hedman noterades för en assist när Tampa Bay besegrade Boston med 3–2. Floridalaget, som slutade tvåa i konferensen, har nu två segrar av två möjliga i seedningen i årets specialutformade Stanley Cup-slutspel. Därmed leder Tampa Bay den östra konferensens seedningsgrupp, men har en match mer spelad än grupptvåan Philadelphia.

De fyra bästa lagen från respektive konferens, när tabellen avslutades i förtid, möter varandra varsin gång i ett seedningsgruppspel som kommer att avgöra hur lagen möter varandra i resten av slutspelet.

"Lill-Burra" sköt hårt

Boston, som ledde den östra konferensen när seriespelet avslutades i förtid i coronapandemin, ligger nu sist i seedningsgruppen efter två förluster och möter Washington i den sista gruppspelsmatchen på söndag. Även Philadelphia har kvar att möta Washington, innan laget ställs mot Tampa Bay i en eventuell gruppfinal på lördag.

I den västra konferensens seedningsgrupp krossade Colorado Dallas med 4–0. André Burakovsky satte den fjärde pucken med ett stenhårt högt slagskott och Gabriel Landeskog spelade fram till det första målet. Precis som Tampa Bay har Colorado vunnit båda sina matcher i seedningsgruppen och leder tabellen, men med en match mer spelad än tvåan Vegas. Dallas å sin sida har två raka förluster och ställs i sin sista seedningsmatch mot St Louis, som ledde den västra konferensen när seriespelet avslutades.

Susanna Persson Öste/TT

David Hjorter/TT

Fakta: Playoff och seedningskval

Fakta: Playoff och seedningskval

NHL-ishockeyns Stanley Cup-slutspel har i år ett specialutformat upplägg. 24 lag, till skillnad från normala 16, deltar och samtliga matcher spelas i de kanadensiska städerna Edmonton och Toronto, där lagen också bor, för att undvika risken för smittspridning av covid-19.

Grundserien avbröts i förtid och de fyra bästa lagen från respektive konferens, när tabellen avslutades, är direktkvalificerade till åttondelsfinalerna som, i vanlig ordning, spelas i bäst av sju matcher. Men för att seeda lagen inför slutspelet spelar Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelphia (i den östra konferensen) samt St Louis, Colorado, Vegas och Dallas (västra) i två gruppspel där alla möter alla en gång. Seedningen ligger sedan till grund för hur lagen senare möts i slutspelet.

16 lag gör samtidigt upp om de åtta återstående platserna i åttondelsfinalspelet. De möts i åtta så kallade playoff-möten i bäst av fem matcher där ställningen är som följer.

Östra konferensen:

Pittsburgh–Montreal, 1–2 i matcher

Carolina–New York Rangers, 3–0 (Carolina vidare, Rangers utslagna)

New York Islanders–Florida, 2–1

Toronto–Columbus, 1–1

Västra konferensen:

Edmonton–Chicago, 1–2

Nashville–Arizona, 1–2

Vancouver–Minnesota, 1–1

Calgary–Winnipeg, 2–1

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons