Annons

Markström höll tätt – Vancouver har matchboll

Karriärens första slutspelsnolla för Jacob Markström, samtidigt som Elias Pettersson satte sitt första slutspelsmål.
Då vann Vancouver med 3–0 mot Minnesota i playoffserien.
Nu är svensklaget en match från avancemang.
Publicerad 7 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Elias Pettersson måljublar med sina lagkamrater.
Elias Pettersson måljublar med sina lagkamrater.Foto: Jason Franson/AP/TT

Vancouver har tagit ledningen i playoffserien mot Minnesota med 2–1 i matcher, i bäst av fem, sedan två svenskar spelat huvudrollerna på isen i Edmonton.

Elias Pettersson spelade fram kedjekamraten Brock Boeser till 1–0 drygt halvvägs in i matchen och Vancouver tog greppet om den tredje matchen. Ett grepp de senare aldrig släppte. I slutperioden avgjordes matchen när Antoine Roussel kom fri och satte 2–0 bakom Alex Stalock två minuter in i perioden.

Annons

Elias Pettersson spikade sedan slutresultatet när han pricksköt 3–0 på en kontring med dryga minuten kvar att spela.

Markström höll nollan

På andra sidan isen var Jacob Markström en vägg i målet. Han var orubblig, räddade samtliga 27 skott han fick emot sig och höll därmed nollan.

– Det här är helt klart hela lagets "nolla", säger Markström efter matchen, enligt nhl.com.

Han fortsätter:

– Det är mitt jobb att hålla pucken utanför kassen. Tillsammans med i stort sett alla lagkamrater gjorde vi ett fantastiskt jobb i dag. Det är en stor vinst.

Redan i morgon, fredag, väntar nästa match lagen emellan.

Mål av Nylander

En annan svensk som fick göra sitt första slutspelsmål för säsongen var William Nylander. Han satte 2–0 för Toronto i den tredje matchen mot Columbus – men det räckte inte till seger.

Trots att Toronto drygade ut sin ledning med 3–0 i den andra perioden lyckades Columbus vända. Vid full tid hade laget kvitterat till 3–3, och i förlängningens 19:e minut kom Pierre-Luc Dubois fri och styrde in pucken över Torontomålvakten Frederik Andersens axel – kanadensarens tredje mål för dagen. Därmed leder Columbus matchserien med 2–1 och har matchboll mot Toronto.

Nästa match mellan lagen spelas natten till lördag, svensk tid.

I den västra konferensens seedningsgrupp var det målfest när Vegas vann mot St Louis med 6–4. I den östra konferensen besegrade Philadelphia Washington med 3–1. Både Vegas och Philadelphia har nu två vinster av två möjliga i seedningsspelet, men en omgång kvar att spela.

Fakta: Playoff och seedningskval

Fakta: Playoff och seedningskval

NHL-ishockeyns Stanley Cup-slutspel har i år ett specialutformat upplägg. 24 lag, till skillnad från normala 16, deltar och samtliga matcher spelas i de kanadensiska städerna Edmonton och Toronto, där lagen också bor, för att undvika risken för smittspridning av covid-19.

Grundserien avbröts i förtid och de fyra bästa lagen från respektive konferens, när tabellen avslutades, är direktkvalificerade till åttondelsfinalerna som, i vanlig ordning, spelas i bäst av sju matcher. Men för att seeda lagen inför slutspelet spelar Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelphia (i den östra konferensen) samt St Louis, Colorado, Vegas och Dallas (västra) i två gruppspel där alla möter alla en gång. Seedningen ligger sedan till grund för hur lagen senare möts i slutspelet.

16 lag gör samtidigt upp om de åtta återstående platserna i åttondelsfinalspelet. De möts i åtta så kallade playoff-möten i bäst av fem matcher där ställningen är som följer.

Östra konferensen:

Pittsburgh–Montreal, 1–2 i matcher

Carolina–New York Rangers, 3–0 (Carolina vidare)

New York Islanders–Florida, 2–1

Toronto–Columbus, 1–2

Västra konferensen:

Edmonton–Chicago, 1–2

Nashville–Arizona, 1–2

Vancouver–Minnesota, 2–1

Calgary–Winnipeg, 3–1 (Calgary vidare)

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons