Två mål av Søderlund gav Häcken segern

Hemmastarka Häcken gav Malmö en hjälpande hand i den allsvenska tätstriden. Hisingslaget slog Norrköping med 2–1, sedan Alexander Søderlund gjort båda målen.
Filip Dagerståls utvisning i andra halvlek gjorde gästernas uppförsbacke alltför brant.
Publicerad 6 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Alexander Søderlund jublar efter sitt andra mål för Häcken i mötet med Norrköping.Foto: Adam Ihse/TT

Alexander Søderlund har nu gjort fem mål i de sju allsvenska matcher han spelat för Häcken. Alla fem har kommit på hemmaplan, där Häcken också är obesegrat.

– Här känns det som att vi ska vinna varje gång, säger norrmannen.

– Men det gäller att få till det på bortaplan också, så att vi framöver kan slåss längst där uppe, för det är det vi ska göra. Vårt lag är bra nog, men vi måste skärpa oss på bortaplan, säger den 33-årige anfallaren, som kom till Häcken från Rosenborg inför denna säsong.

Norrköping brukar annars vinna mot Häcken. Östgötarna hade tio raka segrar mot Hisingslaget i allsvenskan, efter en 0–0-match i augusti 2014.

Nu tog Häcken ledningen efter en kvart. Søderlund avslutade ett snabbt anfall med att placera bollen i mål efter högerbacken Godswill Ekpolos förarbete.

Byten efter paus

Norrköpings tränare Jens Gustafsson var inte nöjd med första halvlek.

– Häcken var lite bättre än oss, konstaterar han.

Gustafsson bytte in två meriterade offensiva krafter direkt efter paus: Sead Haksabanovic och Linus Hallenius.

Men i 59:e minuten fick gästernas mittback Filip Dagerstål rött kort efter en (oavsiktlig?) fällning av Häckens Patrik Wålemark när denne var på väg att komma fri mot mål.

Utvisningen fick stor betydelse, efter Norrköpings fina start i andra halvlek.

– Vi håller tryck och ser väldigt bra ut, egentligen till den olyckliga situationen med utvisningen. Då blir matchen en helt annan, säger Jens Gustafsson.

Fyra minuter senare ökade Alexander Søderlund till 2–0, nu på ett inlägg från vänsterbacken Leonard Zuta.

Behövde vila

I 89:e minuten reducerade Rasmus Lauritsen med en nick efter hörna. Men Häcken vann, och tidigare serieledaren Norrköping har nu bara fått med två poäng från sina tre senaste matcher.

Både Sead Haksabanovic och Simon Thern (som inte var med alls) behövde vila på torsdagen i det täta spelschemat, enligt Jens Gustafsson.

– Allsvenskan är ett maratonlopp. Det går lite upp och ner, säger Gustafsson.