Annons

Ingen alkohol på krogen efter midnatt i Norge

Norge förbjuder alkoholservering i hela Norge efter midnatt, säger landets hälsominister Bent Høie på en pressträff.
– Vi måste bromsa nu för att inte förlora kontrollen, säger Høie om coronasituationen.
Publicerad 7 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Ingen alkoholservering på krogen efter midnatt i Norge, meddelar hälsominister Bent Høie.
Ingen alkoholservering på krogen efter midnatt i Norge, meddelar hälsominister Bent Høie.Foto: Lise Åserud/AP/TT

Hälsoministern pekar under pressträffen på allvaret i den senaste tidens utbrott i Norge. Lokala utbrott har inträffat i Oslo, Moss och på ett av Hurtigrutens kryssningsfartyg bland annat.

– Låga smittotal får oss kanske att glömma allvaret. Utbrotten de senaste veckorna visar hur sårbara vi är, säger Høie.

Annons

Förbudet att servera alkohol på krogen införs på lördag och gäller efter midnatt. Regeringen kommer att göra nya värderingar av situationen med virusspridningen i september.

Kravet på tio dagars karantän efter resor utanför EES-länder fortsätter att gälla och man avråder från icke nödvändiga resor utomlands överlag, säger Høie. Det gäller även de länder som klassats som gröna, det vill säga länder som anses ha så låg smittspridning att de undantagits karantänkraven.

De personer som befunnits sig i så kallade "röda" länder eller regioner utomlands uppmanas också att använda munskydd fram tills dess att de tagit sig till det ställe där de sedan ska sitta i karantän, säger norska folkhälsomyndigheten. Uppmaningen gäller de som tar sig hem via kommunala färdmedel.

Regeringen meddelar också att man låter antalet tillåtna personer vid olika arrangemang som idrotts- eller kulturevenemang, som nu ligger på maximalt 200 personer, fortsätta att gälla.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons