Annons

Arborelius ny medlem i Vatikanens ekonomiråd

Publicerad 7 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Den svenske kardinalen Anders Arborelius har blivit utsedd till medlem av Vatikanens ekonomiråd. Arkivbild
Den svenske kardinalen Anders Arborelius har blivit utsedd till medlem av Vatikanens ekonomiråd. ArkivbildFoto: Henrik Montgomery/TT

Den svenske kardinalen Anders Arborelius har av påven blivit utsedd till medlem av Vatikanens ekonomiråd. Rådet, som instiftades av påve Franciskus 2014, ansvarar för tillsyn av ledning och struktur inom administrativa och ekonomiska verksamheter inom kurian, Heliga stolen och Vatikanen.

"Denna utnämning var för mig helt oväntad, eftersom min kunskap om ekonomi är ytterst begränsad", säger Arborelius i ett pressmeddelande.

Annons

Men han tror att Rom har ett intresse för vad det innebär att vara en liten lokalkyrka med begränsade ekonomiska resurser i ett sekulärt land med god ekonomi samtidigt som man växer tack vare migration från fattigare länder.

Ekonomirådet består av åtta kardinaler och sju experter inom ekonomi, varav sex är kvinnor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons