Annons

Minst 17 döda i indisk flygkrasch

Minst 17 personer har omkommit i en flygkrasch i Kozhikode i den sydindiska delstaten Kerala.
– Det var kraftigt regn med säkert mycket vatten på banan, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll till TT.
Publicerad 7 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Air India-planet bröts i två delar efter avåkningen.
Air India-planet bröts i två delar efter avåkningen.Foto: AP/TT

Det statliga flygbolaget Air Indias passagerarplan gled av landningsbanan när det skulle landa under ett kraftigt regnoväder. Enligt lokala medieuppgifter ska planet – en Boeing 737-800 – efter avåkningen ha fortsatt utför en sluttning och brutits i två delar.

– På grund av väderförhållandena kunde han inte landa på första försöket, så han fick svänga runt och försökte närma sig landningsbanan från andra hållet, säger Hardeep Singh Puri, minister för civil luftfart, till tv-kanalen DD News.

Annons

Ministern uppger också att räddningsinsatsen avslutades strax innan klockan 21, svensk tid, och att samtliga passagerare har evakuerats från vraket.

Enligt myndigheter i Kerala har 17 personer hittills bekräftats döda i olyckan, inklusive planets två piloter, medan ett stort antal vårdas på sjukhus. Inklusive besättning befann sig 190 personer ombord.

Trolig vattenplaning

Enligt flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll finns det två parametrar som är viktiga i haveriet.

– Det var kraftigt regn med säkert mycket vatten på banan. Sedan är det möjligt att banan är något kort också, varför man troligtvis bromsade hårt och fick vattenplaning som då resulterade i sladd och avåkning, säger Hans Kjäll till TT.

Ingen brand

Enligt ett uttalande från Air India uppstod ingen brand efter kraschen, vilket är tur enligt Kjäll. Vid en brand stiger temperaturen inuti flygplanskroppen snabbt till livsfarliga nivåer vilket kraftigt minskar möjligheten att evakuera passagerarna.

– Så det positiva i det här är att det inte brann.

Kjäll poängterar att det i nuläget endast finns arbetshypoteser och att den definitiva orsaken inte kommer att fastställas förrän en slutlig haveritrapport finns klar om sex till tolv månader.

190 personer ombord

Planet hade anlänt från Dubai och transporterade indiska medborgare som blivit fast utomlands i anslutning till coronapandemin. Flygningen var en av hundratals liknande som ägt rum för att evakuera indiska gästarbetare från Gulfländerna.

"Sörjer flygkraschen i Kozhikode. Mina tankar är med de som förlorat sina nära och kära", skriver Indiens premiärminister Narendra Modi på Twitter.

Flygolyckan är den allvarligaste i Indien sedan 2010. Då omkom 158 personer sedan ett Air India-plan kraschat och fattat eld då det skulle landa i Mangalore.

Annons

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om var flygkraschen ägt rum.

En kvinna som skadats i flygkraschen i indiska Kozhikode förs till sjukhus för vård.
En kvinna som skadats i flygkraschen i indiska Kozhikode förs till sjukhus för vård.Foto: AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons