Annons

"Fuskande majoren" skildras i ny tv-serie

Går det att fuska sig till högsta vinsten i ett direktsänt tv-program? Den frågan ställs i den brittiska miniserien ”Quiz”, baserad på en verklig skandal som utspelades 2001. En deltagare i ”Vem vill bli miljonär?” beskylldes för att fuskat sig till högvinsten på en miljon pund.
Publicerad 7 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Sian Clifford och Matthew MacFadyen spelar paret Diana och Charles Ingram som anklagades för att fuska sig till segern i brittiska "Vem vill bli miljonär". Michael Sheen gör rollen som programledaren. Pressbild.
Sian Clifford och Matthew MacFadyen spelar paret Diana och Charles Ingram som anklagades för att fuska sig till segern i brittiska "Vem vill bli miljonär". Michael Sheen gör rollen som programledaren. Pressbild.Foto: Matt Frost

– Det är som en kuppfilm, en riktigt underlig sorts kuppfilm, säger huvudrollsinnehavaren Matthew MacFadyen till TT.

Han spelar major Charles Ingram, och dennes hustru Diana görs av Sian Clifford. Om de känns igen beror det kanske på att MacFadyen har en av huvudrollerna i HBO-serien ”Succession” och på att Clifford spelar systern till Phoebe Waller-Bridge i succén "Fleabag”. ”Quiz” består av tre timslånga avsnitt – men från början var det inte säkert att det skulle bli en tv-serie, konstaterar Sian Clifford.

Annons

– Det var snack om att den skulle bli film, sedan ändrades det, och jag tycker det blev perfekt med dessa tre avsnitt.

Vann en miljon pund

Ingram var major i den brittiska armén när han ställde upp i ”Vem vill bli miljonär?” och vann en miljon pund. Det dök snabbt upp beskyllningar om fusk – såväl Diana Ingram som en annan person i publiken sades ha hjälpt den tävlande genom att ha hostat vid rätt svar. Produktionsbolaget vägrade att betala ut prissumman och det hela gick till rättegång.

– Det är en fantastisk berättelse, säger Sian Clifford.

– Den fångade zeitgeist-ögonblicket i det tidiga 2000-talet, alla i England tittade på programmet och alla älskar en bra skandal. Jag tror att många av personerna i berättelsen är precis som alla britter är.

"Tabloidpressen frossade i den"

Både MacFadyen och Clifford följde "Vem vill bli miljonär" på tv.

– Jag älskade den och jag var övertygad om att jag skulle vinna om jag var med. Jag kommer ihåg hur mycket uppståndelse det var kring den. Och inte minst allt kring skandalen. Tabloidpressen frossade i den, och hade från början bestämt sig för att Ingram hade fuskat, säger Sian Clifford.

Skandalen ledde till att Charles och Diana Ingram blev kändisar och senare medverkade i en rad andra tv-program. De besökte inspelningen av ”Quiz” den sista inspelningsdagen.

"Kändes lite konstigt"

– Det var kul att träffa dem, de tyckte det var spännande att besöka en filminspelning, säger MacFadyen, och Clifford fyller i:

– De gav oss mycket info, men det var ett kort möte och det kändes lite konstigt.

Nu sitter både Clifford och MacFadyen och väntar på att jobbet ska dra i gång igen.

Annons

– Vi skulle ha börjat med nästa säsong av ”Succession” i april. Nu får vi vänta. Det är ingen idé att dra igång innan vi kan göra säsongen som den är skriven. Vi får inte dra ner på kvaliteten, säger Matthew MacFadyen.

Första avsnittet av "Quiz" visas i TV8 den 11 augusti.

Gunnar Rehlin/TT

Matthew MacFadyen och Michael Sheen i "Quiz"– tv-serien som baseras på en verklig händelse. Pressbild.
Matthew MacFadyen och Michael Sheen i "Quiz"– tv-serien som baseras på en verklig händelse. Pressbild.Foto: Matt Frost
Charles och Diana Ingram anklagades för att ha fuskat sig till en miljon pund i brittiska "Vem vill bli miljonär". I tv-serien "Quiz" spelas de av Matthew MacFadyen och Sian Clifford. Pressbild.
Charles och Diana Ingram anklagades för att ha fuskat sig till en miljon pund i brittiska "Vem vill bli miljonär". I tv-serien "Quiz" spelas de av Matthew MacFadyen och Sian Clifford. Pressbild.Foto: Matt Frost
Fakta: "Quiz"

Fakta: "Quiz"

"Vem vill bli miljonär" startades i Storbritannien 1998. Svenska ”Vem vill bli miljonär” sändes i TV4 mellan 2000 och 2003. 2005 återkom programmet, men hade då döpts om till "Postkodmiljonären”.

Matthew MacFadyen är född 1974. Tidigare filmer och tv-serier (i urval) "Stolthet och fördom", "Frost/Nixon", "Robin Hood", "De tre musketörerna", "Anna Karenina", "Svärdet och spiran", "Succession".

Sian Clifford är född 1982. Tidigare filmer och tv-serier (i urval): "Vanity fair", "Ord mot ord", "Fleabag".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons