Annons

NIU-utbildningen

Idag finns två typer av idrottsutbildningar på gymnasienivå. Dels finns Riksidrottsgymnasier med central intagning, inackordering och statlig finansiering av merkostnader för idrottsdelen av utbildningen, dels finns nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU), som är lokala och drivs av huvudmännen = kommunerna.
Debatt • Publicerad 7 augusti 2020 • Uppdaterad 30 november 2021

måste få vara kvar

I Skåne finns NIU-utbildningar på följande orter: Eslöv, Helsingborg, Hässleholm, Kristianstad, Landskrona, Lund, Malmö, Svedala, Trelleborg, Vellinge, Ystad, Ängelholm och Ö Ljungby.

En del av förslagen i departementspromemorian U2020//04134/GV ”Idrottsutbildningar i gymnasie- och gymnasiesärskola, om bland annat kostnadsfördelning, elevavgifter, validering och lärarnas kompetens är bra. Övergripande saknas dock helt elev- och ungdomsperspektivet i utredningen. Det har lett utredarna till den felaktiga slutsatsen att NIU-utbildningarna ska avskaffas och ersättas av färre och riksrekryterande idrottsutbildningar.

Annons

Riksidrottsgymnasierna förutsätter att eleverna bryter upp från hemmiljön, familj, kompisar och ofta sin lokala idrottsförening för att inackorderas på utbildningsorten. NIU-utbildningarna däremot har ett lokalt/regionalt upptagningsområde utifrån huvudmannen.

Det finns naturligtvis starka skäl till att ungdomar i främst lagsporter väljer en lokal NIU-utbildning före en riksidrottsutbildning. NIU-utbildningarna erbjuder bland annat ungdomarna att bo kvar hemma med familjen. Ungdomen kan behålla sina kompisar och sin hemidrottsförening. Att det är positivt inser de flesta som sätter sig in i ungdomarnas situation och det bidrar till idrottens bredd och mångfald.

En skada, problem med studier eller idrotten är alltid svår för eleven. Bor eleven inackorderad blir det mer dramatiskt för ungdomen än i hemmiljön, medan NIU kan erbjuda ett breddare stöd.

Promemorian utgår ifrån att NIU-utbildningarna ställer för låga krav på elitidrottsinriktning. Utan att definiera nyckelbegreppet elitidrottssatsning eller redovisa fakta påstår utredaren att antagningen till och verksamheten på NIU-utbildningarna sköts på ett tveksamt sätt. Detta bör, om det stämmer, naturligtvis kunna rättas till genom tydligare riktlinjer från skolverket.

En tydlig definition av begreppet elitsatsning borde vara grunden. Elitsatsning bör innebära att ungdomen har en potential att utvecklas till att som vuxen kunna konkurrera om svenskt mästerskap. I individuella idrottsgrenar innebär det ett begränsat antal idrottsutövare som uppfyller kriteriet, medan trupperna i lagsporter gör att många fler uppfyller kriteriet. Förutsättningarna är väldigt olika.

Det indikerar att riksidrottsgymnasier behövs för individuella idrotter, medan NIU-utbildningar bäst tillgodoser idrottsungdomar som bedriver lagsporter.

Det är svårt att redan i 15-års åldern bedöma vem som är rätt talang för elitidrott. Så tidigt är ungdomens utveckling av stor betydelse för idrottsresultatet. Ett för snävt urval riskerar därför att sålla bort dem som har en senare utveckling. En bredare satsning med fler elever har många fördelar, främst för att det bejakar ungdomars intresse och drivkraft. Dessutom är det svårt se att det är ett problem för staten. Kommunerna – huvudmännen – står ju för kostnaderna liksom för gymnasieskolan i stort.

Kritiska frågor är bland annat om de bäst lämpade idrottsungdomarna i lagsporter kommer att välja idrottsgymnasier i framtiden. En annan är om elittänkande bör gå före breddperspektivet?

Många idrottsungdomar väljer idag i första hand NIU-utbildning och att utvecklas i hemmiljön, eftersom det är bäst för dem. I ett samhällsperspektiv ger NIU-utbildningar utöver motiverade idrottsungdomar också fler mervärden. Idrottsledare/tränare liksom domare rekryteras förutom bland föräldrar företrädesvis bland idrottsungdomar. En bred idrottsbakgrund är en klar fördel.

Enligt min uppfattning bör NIU-utbildningar inte avskaffas, utan utökas i den takt som ungdomarna efterfrågar det och skolhuvudmän (kommuner) beslutar om det. De positiva effekterna är så starka att staten snarast bör överväga att aktivt stödja fler NIU-utbildningar.

Annons

Per-Olof Järvegren

Idrottsintresserad Lundabo

Per-Olof Järvegren
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons