Annons

Roland Paulsen: Vi måste acceptera vår oro

Varför mår vi så dåligt mitt i allt välstånd? Är det våra tankar som gör oss sjuka?
I boken "Tänk om" försöker sociologen Roland Paulsen gå till botten med människans oro.
Publicerad 7 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Roland Paulsen är aktuell med nya boken "Tänk om", i vilken har tar avstamp i historien för att spåra orons utveckling fram till i dag. Boken är en studie i oro, men också en kommentar till diskussionen om utbrändhet och psykisk ohälsa. En stor oro, som vi faktiskt har medel att göra oss kvitt, menar han är den ekonomiska oron.
Roland Paulsen är aktuell med nya boken "Tänk om", i vilken har tar avstamp i historien för att spåra orons utveckling fram till i dag. Boken är en studie i oro, men också en kommentar till diskussionen om utbrändhet och psykisk ohälsa. En stor oro, som vi faktiskt har medel att göra oss kvitt, menar han är den ekonomiska oron.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Försök för en stund att vara i nuet. Inte tänka bakåt eller framåt. Låt tankarna vara här och nu.

Hur lång tid tar det innan de börjar irra? När börjar du oroa dig för något som har hänt eller som kanske kommer att hända?

Annons

Den samlade forskningen talar sitt tydliga språk: dina tankar är snart någon annanstans.

Inom buddismen är en grundtanke att människan är usel på att vara i nuet, och att det enda sättet att bemästra problemet är genom meditation. För buddisterna är det ett existentiellt problem, men sociologen och författaren Roland Paulsen har en annan syn på saken.

Enligt honom är det en rad stora historiska omställningar i samhället som har gjort de irrande tankarna till ett så pass pregnant problem. Det började redan när människan slutade vara jägare och samlare och blev jordbrukare.

– Jag ser det inte som ett syndafall, men det är intressant som en kontrast. Om man varje dag samlar vad man behöver för just den dagen, hur långt in i framtiden blir det då meningsfullt att planera?

Inte särskilt långt, menar han.

– Det som hände när vi blev jordbrukare var att framtidshorisonten förlängdes, vi började tänka på sådd och skörd, vi började tänka längre in i framtiden.

Tankar på framtiden skapar oro

Sedan dess, menar Roland Paulsen, har varje stor samhällsomställning flyttat horisonten allt längre fram, inte minst industrialisering då lönearbete kom in i bilden på allvar. Och ju större tidsrymd, desto mer att tänka på som har att göra med framtidens osäkra natur.

Och det är osäkerheten vi inte kan med, det är där som problemet uppstår. Så fort en potentiell fara dyker upp i huvudet börjar tankarna gå på högvarv. "Tänk om jag blir sjuk? Hur ska jag undvika att bli sjuk? Vad ska jag göra om jag blir sjuk?"

– Det finns en kollektiv oförmåga att leva med osäkerhet, det gäller samhället i stort men också på individnivå, och där blir uttrycket oro.

I boken "Tänk om" tar Paulsen avstamp i historien för att spåra orons utveckling fram till i dag, där han belyser vår tids oro genom en rad djupintervjuer. Längs med vägen plockar han upp flertalet argument för att kommentera diskussionen om utbrändhet och psykisk ohälsa.

Tänk om jag förlorar jobbet

Annons

Vad är det då vi oroar oss för? Det mesta, kan man säga. Vi har utvecklats till hyperreflexiva varelser, allt stöts och blöts i tankarna, inte minst vår sexualitet. Vi kan till och med oroa oss över vår oro. Men en stor oro, och som Roland Paulsen menar att man faktiskt kan göra något åt, är den ekonomiska.

– Vi oroar oss för att inte ha något jobb eller för att förlora vårt jobb. Det börjar redan i skolåldern, man lär sig att det bästa sättet att hantera den ekonomiska oron är att uthärda det schemalagda livets tristess, att gå till jobbet även om det inte känns meningsfullt.

I dag finns en hård indelning mellan arbetslösa och anställda, mellan vinnare och förlorare, som genererar en oro vilken vi enligt Paulsen skulle kunna minska radikalt.

Men hur?

Ett möjligt svar är basinkomst. Sverige och många andra länder i väst skulle ha råd, menar han, även om det skulle krävas att man börjar värdera individernas psykiska välmående högre än ekonomisk tillväxt, ungefär som nu under coronapandemin. Det är arbetskritikern Paulsens gamla käpphäst, att de tekniska framstegen har skapat en möjlighet för oss att arbeta mindre.

– Jag tror att det finns plats för ett nytt slags existens om det materiella uppehället inte knyts till lönearbete i lika hög grad som nu, en mindre orolig.

Acceptera osäkerheten

Att tänka framåt och bakåt är inte dåligt i sig, tvärtom. Det vi måste fråga oss, menar Roland Paulsen, är om tankesinnet är ett verktyg som vi använder oss av, eller om det är något som har fått makten över våra liv. Vi behöver inte sluta oroa oss och lära oss att älska osäkerheten, men vi måste lära oss att leva med den – och det gäller på individ- såväl som samhällsnivå.

– I stället för att politiken ska utgå från en oro för allt som kan gå fel, och därmed syssla med riskbedömningen och försöka undvika eventuella kriser, borde fokus ligga på hur man kan förändra livet i det här samhället till det bättre, vilket ofta skulle kräva ett risktagande.

Viktor Andersson/TT

Vårt problem är inte oron i sig, menar Roland Paulsen, utan vår oförmåga att acceptera den. "Vi står inte ut med osäkerheten som oron är ett uttryck för. Vi känner att vi måste reda ut och hitta svar på alla frågor som dyker upp i vårt sinne, och det är där problemet uppstår", säger han.
Vårt problem är inte oron i sig, menar Roland Paulsen, utan vår oförmåga att acceptera den. "Vi står inte ut med osäkerheten som oron är ett uttryck för. Vi känner att vi måste reda ut och hitta svar på alla frågor som dyker upp i vårt sinne, och det är där problemet uppstår", säger han.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Människan ägnar sig i allt högre grad åt kontrafaktiskt tänkande, det vill säga åt föreställningar om framtiden och det förflutna. "Det irrande sinnet har en alienerande effekt. Vi blir frånskilda från världen. Det är en nästan klichéartad tes, men kärnan anser jag vara sann", säger Roland Paulsen.
Människan ägnar sig i allt högre grad åt kontrafaktiskt tänkande, det vill säga åt föreställningar om framtiden och det förflutna. "Det irrande sinnet har en alienerande effekt. Vi blir frånskilda från världen. Det är en nästan klichéartad tes, men kärnan anser jag vara sann", säger Roland Paulsen.Foto: Stina Stjernkvist/TT
I boken "Tänk om" intervjuar Roland Paulsen flera personer om deras oro och malande tankegångar. Det var något av en ögonöppnare, berättar han, att få veta vilka malströmmar som dolde sig inuti vad som utåt sett verkade vara lugna och harmoniska personer.
I boken "Tänk om" intervjuar Roland Paulsen flera personer om deras oro och malande tankegångar. Det var något av en ögonöppnare, berättar han, att få veta vilka malströmmar som dolde sig inuti vad som utåt sett verkade vara lugna och harmoniska personer.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Att stänga av tankarna är inte möjligt, "såvida man inte är upplyst buddist", säger Roland Paulsen. Däremot kan vi jobba på att skapa ett större avstånd till våra tankar, menar han.
Att stänga av tankarna är inte möjligt, "såvida man inte är upplyst buddist", säger Roland Paulsen. Däremot kan vi jobba på att skapa ett större avstånd till våra tankar, menar han.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Fakta: Roland Paulsen

Fakta: Roland Paulsen

Sociolog, författare och debattör.

Född 1981 i Stockholm, men uppväxt i Malung i Dalarna.

Doktorerade 2010 i sociologi vid Uppsala universitet med en avhandling om "tomt arbete", det vill säga den tid som man på jobbet ägnar åt annat än att jobba. Åt att sköta privat ärenden, slösurfa eller helt enkelt inte göra någonting.

Debuterade som författare med boken "Arbetssamhället – hur arbetet överlevde teknologin" (2010) som följdes upp av "Vi bara lyder – en berättelse om Arbetsförmedlingen" (2010).

Delar sin tid mellan Stockholm och Lund, där han arbetar på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Aktuell med boken "Tänk om – en studie i oro".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons