Annons

USA-jobben ökar – men i lägre takt

Fler nya jobb än väntat – närmare 1,8 miljoner stycken – skapades i USA under juli. Men jämfört med föregående månader har jobbtillväxten bromsat kraftigt, ett tecken på att den ekonomiska återhämtningen tappar fart.
Publicerad 7 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Antalet sysselsatta i USA fortsätter att öka, men i lägre takt än tidigare. Arkivbild.
Antalet sysselsatta i USA fortsätter att öka, men i lägre takt än tidigare. Arkivbild.Foto: Elaine Thompson/AP/TT

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade under juli med närmare 1,8 miljoner personer, meddelar USA:s arbetsmarknadsdepartement. Ekonomer hade i genomsnitt räknat med en ökning med knappt 1,6 miljoner, enligt Reuters enkät.

Arbetslösheten sjönk under månaden till 10,2 procent, från 11,1 procent i juni. Här låg ekonomernas förväntningar i snitt på en minskning till 10,5 procent.

Annons

Den oväntat starka jobbstatistiken fick världens börser, däribland Stockholmsbörsen, att ta ett litet glädjeskutt uppåt. Men bara en halvtimme senare hade kurserna fallit tillbaka.

Och jämför man med de närmast föregående månaderna så framstår 1,8 miljoner sysselsatta som en närmast beskedlig ökning. Under juni och maj så skapades 4,8 miljoner respektive 2,7 miljoner nya jobb, exklusive jordbruket, i USA.

Statistik som presenterats tidigare i veckan har väckt farhågor om att fredagens siffror från USA:s arbetsmarknadsdepartement, som hör till de allra hetaste i kategorin makroekonomisk statistik, i stället skulle överraska negativt.

Häromdagen släppte exempelvis lönehanteringsföretaget ADP statistik som visade att antalet anställda i USA:s privata sektor ökade med endast 167 000 i juli, en kalldusch för ekonomerna som hade förutspått en ökning med i snitt 1,5 miljoner. Ett annat orosmoln har varit att antalet nyanmälda arbetslösa i USA är på en fortsatt mycket hög nivå.

Mats Rörbecker/TT

Fakta: USA-jobben under coronakrisen

Fakta: USA-jobben under coronakrisen

Så här har antalet sysselsatta i USA, exklusive jordbrukssektorn, förändrats de senaste månaderna:

Mars: –1,4 miljoner

April: –20,8 miljoner

Maj: +2,7 miljoner

Juni: +4,8 miljoner

Juli: +1,8 miljoner

Källa: USA:s arbetsmarknadsdepartement

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons