Annons

Tre varmaste juli under de senaste fem åren

Världens tre varmaste julimånader har alla registrerats under de fem senaste åren, visar ny data från EU:s observationssystem för global miljöövervakning och säkerhet, Copernicus.
Publicerad 7 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Små isflak flyter i vattnet utanför Nuuk, Grönland, under förra sommaren.
Små isflak flyter i vattnet utanför Nuuk, Grönland, under förra sommaren.Foto: Keith Virgo/AP/TT

Globala temperaturmätningar har gjorts sedan mitten av 1800-talet. Varmare julimånader än årets har tidigare bara registrerats 2016 och 2019, enligt Copernicus.

En tydlig konsekvens är en allt mer märkbar issmältning i Arktis, där istäckets utbredning nådde en rekordlåg nivå i juli sedan mätningen i området inleddes för fyra decennier sedan.

Annons

Copernicus nya siffror kommer samtidigt som Frankrike och Belgien förbereder sig för en möjlig värmevåg till helgen. Under torsdagen stängdes italienska alpvägar av efter varningar om att värmen kan få en glaciär i området att rasa.

– Det är inte bara en sommargrej. Det är på en global skala och alla månader blir varmare, säger Copernicusforskaren Freja Vamborg.

Flera platser runtom i världen noterade i år en rekordvarm julimånad. Bland annat slogs värmerekord i de amerikanska delstaterna Texas och New Mexico och flera länder i Mellanöstern, däribland Bahrain.

Värmevågen har också kopplats till de omfattande skogsbränderna som under sommaren har rasat i Sibirien.

Barn leker i en fontän i Belarus huvudstad Minsk under sommarens värmevåg i landet.
Barn leker i en fontän i Belarus huvudstad Minsk under sommarens värmevåg i landet.Foto: Sergei Grits/AP/TT
En satellitbild från Copernicus visar temperaturen i Sibirien, där rekordhöga 38 grader registrerades i arktiska Verchojansk den 20 juni.
En satellitbild från Copernicus visar temperaturen i Sibirien, där rekordhöga 38 grader registrerades i arktiska Verchojansk den 20 juni.Foto: ECMWF Copernicus Climate Change Service/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons