Annons

Tvingas till drastiskt skobyte: "Påverkar mig"

Hon är Sverigeetta på 10 000 meter i år.
Men med en vecka kvar till SM har de nya skoreglerna gett långdistanslöparen Carolina Wikström huvudbry.
– Jag hade ingen aning om att det här var på gång – det påverkar mig helt klart, säger hon till TT.
Publicerad 7 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Carolina Wikströmtestar skor tillsammans med sin tränare Christian Mundt inför friidrotts-SM i Uppsala.
Carolina Wikströmtestar skor tillsammans med sin tränare Christian Mundt inför friidrotts-SM i Uppsala.Foto: Erik Simander/TT

Från och med den 28 juli införde det internationella friidrottsförbundet, IAAF, ett förbud mot skor som har en sula tjockare än 25 millimeter på löparbana. Det har slagit hårt mot flera långdistanslöpare.

Under lag-SM i Göteborg blev det konkret när Charlotta Fougberg diskades på 5 000 meter efter att ha sprungit med för tjocka skosulor.

Annons

Med så kort varsel inför SM i Uppsala, som inleds på fredag nästa vecka, har det även inneburit huvudbry för Sverigeettan på 10 000 meter på damsidan.

– Det är ju väldigt synd att jag är van att springa i de skorna också (samma som Charlotta Fougberg använde sig av, reds.anm). Det blir en väldigt kort omställningstid till SM just. Jag springer normalt i Vaporfly-skorna som inte uppfyller kraven och för mig som inte har någon bakgrund med spikskor blir det ett väldigt stort steg att ta på en vecka. Sedan förstår jag att man inte kunnat ta hänsyn till alla länder... men de påverkar mig helt klart, säger Carolina Wikström.

Testar flera skor

När TT träffar Wikström i Uppsala, en vecka innan det nationella mästerskapet, blir det tydligt att hon inte är helt bekväm i de nya reglerna. Ute på löparbanan testar 26-åringen flera olika skopar i jakten på att hitta en skön känsla. Hon är anmäld till både 5 000- och 10 000 meter på SM.

– Jag ska köra lite olika skor i dag också får vi se var jag landar i slutändan. Det är framförallt viktigt att man är bekväm med det man har på sig. Man vill känna att man har de bästa förutsättningarna när man ställer sig på startlinjen. En del är ju en mental komponent också, så det är väl den jag försöker jobba på den här veckan att vänja mig med tanken på att det inte sitter i skorna utan i benen.

TT: Hur förvånad blev du när beskedet kom?

– Jag hade ingen aning om att det var på gång, jag trodde man hade bestämt att det var 40 millimeter som gällde och att det inte skulle vara annorlunda på bana. Det var verkligen en chock.

Kan bli av med rekordet

Carolina Wikström får stöd av Andreas Almgren, som även han är kritisk.

– Det är väldigt märkliga regler. Vissa grejer i själva reglerna är luddiga, att veta vad som gäller. Man kan se de senaste åren, framförallt på landsvägsloppen, att de här skorna ger fördelar. Så det är väl bra att det finns någon form av begränsning. Men jag tycker att om man väl gör begränsningar måste det finnas tydlighet.

TT: Utifrån känns det väldigt rörigt.

– Utifrån är det rörigt och kanske än mer rörigt inifrån, säger Almgren med ett skratt.

Annons

Almgren har själv hamnat i centrum i skofrågan då han riskerar att bli av med sitt svenska rekord. I vintras slog han Kent Claessons 23 år gamla svenska rekord på 3 000 meter vid inomhus-SM, men på grund av att han använde superskorna då kan han bli av med det.

– Det är inte så viktigt rekord för mig, det var inte det jag siktade mot. Hade det varit 1 500 meter utomhus och jag lagt ner allt krut genom hela min karriär för att nå det hade det svidit mer.

Simon Norberg/TT

Carolina Wikström testar skor inför friidrotts-SM i Uppsala.
Carolina Wikström testar skor inför friidrotts-SM i Uppsala.Foto: Erik Simander/TT
Carolina Wikström är Sverigeetta på 10 000 meter.
Carolina Wikström är Sverigeetta på 10 000 meter.Foto: Erik Simander/TT
Andreas Almgren under ett träningspass inför friidrotts-SM i Uppsala.
Andreas Almgren under ett träningspass inför friidrotts-SM i Uppsala.Foto: Erik Simander/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons