Annons

USA-sanktioner mot Hongkongledaren Lam

USA inför sanktioner mot Hongkongs högsta politiker Carrie Lam, som enligt det amerikanska finansdepartementet är "direkt ansvarig för att ha implementerat Pekings inskränkningar av frihet och demokrati".
Publicerad 7 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
USA riktar sanktioner mot Hongkongs högsta politiker Carrie Lam. Arkivbild.
USA riktar sanktioner mot Hongkongs högsta politiker Carrie Lam. Arkivbild.Foto: Vincent Yu

Parallellt riktas sanktioner mot ytterligare tio kinesiska företrädare, däribland flera Pekingtrogna Hongkongpolitiker. Sanktionerna innebär att alla eventuella tillgångar de berörda har i USA fryses samt att amerikanska medborgare förbjuds att göra affärer med dem.

"USA står med Hongkongs folk och vi kommer att använda de verktyg och myndigheter vi har för att slå mot dem som underminerar deras oberoende", säger finansminister Steven Mnuchin i ett uttalande.

Den omedelbara bakgrunden till sanktionerna är den omstridda säkerhetslag som Kina införde i Hongkong i slutet av juni, och som anses utarma regionens relativa oberoende från Fastlandskina. Men flera frågor har bidragit till ökade spänningar mellan USA och Kina, däribland handelskriget, kontroverser kring det kinesiska telekomföretaget Huawei och den kinesiskt ägda appen Tiktok, liksom ordkriget kring den pågående coronapandemin.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons