Barça och Bayern vidare – stormöte i CL-kvart

Barcelona och Bayern München gav aldrig Napoli och Chelsea någon riktig chans till avancemang i de avslutande returmötena i Champions Leagues åttondelsfinal.
De spanska och tyska giganterna vann med 3–1 respektive 4–1 och möts på fredag i kvartsfinal när slutspelet fortsätter i Portugals huvudstad Lissabon.
Publicerad 8 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Barcelonas storstjärna Lionel Messi jublade efter sitt dribblingsnummer fram till 2–0 i 3–1-segern hemma mot Napoli när det spanska storlaget avancerade till kvartsfinal med totalt 4–2.Foto: Joan Monfort/AP/TT

Barcelona spelade 1–1 mot Napoli i den första åttondelsfinalen i Neapel i slutet av februari, innan coronapandemin sköt fram hela fortsättningen av Champions League-fotbollens slutspel. Bayern München vann då med 3–0 i sitt inledande möte med Chelsea i London.

Hemma på Camp Nou respektive Allianz Arena gjorde sedan Barça och FC Bayern avslutningen kort i lördagskvällens returmatcher.

Messis dribblingsnummer

Barcelona tog ledningen redan i den tionde matchminuten sedan franske mittbacken Clément Lenglet nickat in 1–0. Knappt 13 minuter senare utökade Lionel Messi ledningen till 2–0 efter ett dribblingsnummer. Den argentinske anfallsstjärnan och lagkapten lirkade sig igenom ett tafatt Napoliförsvar, trots att han själv ramlade, och placerade in bollen bakom bortalagets colombianske målvakt David Ospina.

Messi fick sju minuter senare ett mål bortdömt efter videogranskning, efter att ha tagit med sig bollen med vänsterhanden, innan hans uruguayanske anfallspartner Luis Suárez satte 3–0 på straff före halvtid. Även Napoli skulle få en straff innan halvleken var över, och satte 1–3 genom Lorenzo Insigne. Det blev sedan inga mål i den andra halvleken och Barcelona avancerade till kvartsfinal med totalt 4–2 mot den italienska Serie A-sjuan.

På grund av coronapandemin fortsätter CL-slutspelet i förkortat format, med enkelmöten utspridda på två arenor i Lissabon med start redan i nästa vecka. För Barcelona blir det en kvartsfinal mot Bayern München på Estádio da Luz på fredag.

Forsberg mot Atlético

Den tyska ligamästaren vann sin åttondelsretur med 4–1 mot Chelsea efter två mål under de första 25 matchminuterna – likt Barça. Först gjorde polske anfallsstjärnan Robert Lewandowski 1–0 på straff i tionde minuten, sedan satte kroaten Ivan Perisic 2–0 knappt en kvart senare innan Tammy Abraham reducerade till 1–2 för gästerna från England strax före halvtid.

Under den avslutande kvarten i andra halvlek gjorde fransmannen Corentin Tolisso 3–1 och tvåmålsskytten Lewandowski 4–1 för Bayern München. Storlaget avancerade därmed vidare till kvartsfinal med totalt 7–1 över två matcher.

När Champions League nästa vecka flyttar in till Portugals huvudstad är det med åtta deltagande lag från fem länder. Atalanta, från Italien, ställs mot Paris Saint-Germain, Frankrike, i onsdagens inledande kvartsfinal. Förutom stormötet Barcelona–Bayern München på fredag möter tyska RB Leipzig, med svenske landslagsmittfältaren Emil Forsberg, spanska Atlético Madrid på torsdag och engelska Manchester City ställs mot franska Lyon på lördag om en vecka.