Annons

Importerade hundar testas för rabies

Jordbruksverket har beslutat att ett 30-tal hundar som importerats från Ryssland till Sverige ska testas för rabies, rapporterar SVT Öst.
Visar det sig att hundarna inte är vaccinerade kan de avlivas.
Publicerad 8 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En veterinär som är utsedd av Jordbruksverket ska ta prov på hundarna. Arkivbild.
En veterinär som är utsedd av Jordbruksverket ska ta prov på hundarna. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Ett 30-tal hundar importerades i juni från Ryssland till Sverige. I samband med en stickprovskontroll i Polen upptäcktes att en av hundarna saknade antikroppar mot rabies, vilket kan betyda att den inte vaccinerats.

Rabies kan drabba i stort sett alla däggdjur och leder nästan alltid till döden. Världshälsoorganisationen uppskattar antalet fall hos människor till mellan 30 000 och 70 000 per år.

Annons

– Ryssland är ett högriskland där det finns rabies spritt i samhället, säger Maria Leclercq, avdelningschef avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel vid Länsstyrelsen i Östergötland till SVT.

Nu har Jordbruksverket beslutat att alla de ryska hundarna ska testas. Hundarnas ägare bor i femton olika svenska län och det är flera länsstyrelser som samarbetar kring provtagningarna.

– Beroende på om de har antikroppar som visar på att de är vaccinerade eller inte och beroende på nivå kan det bli karantän eller avlivning, säger Maria Leclercq.

Efterfrågan på hundar och inte minst hundvalpar har ökat under pandemin då många varit hemma mer än vanligt och passat på att skaffa valp. Flera svenska hunduppfödare vittnar om ett enormt tryck.

Samtidigt befarar Jordbruksverket att illegal import av ovaccinerade hundar ökar i takt med efterfrågan.

Ellinor Knoxborn/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons