Annons

Norra Sverige på väg mot laxrekord

Beståndet av lax ökar kraftigt i norra Sverige, rapporterar TV4 Nyheterna. Minskat sportfiske under pandemin spår tros vara en avgörande orsak.
Publicerad 8 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Naturresursinstitutet följer laxvandringen i Torneälv med ekolod årligen från slutet av maj till slutet av augusti. Arkivbild.
Naturresursinstitutet följer laxvandringen i Torneälv med ekolod årligen från slutet av maj till slutet av augusti. Arkivbild.Foto: Kallestad, Gorm

Med hjälp av ekolod räknas antalet laxar som vandrar upp i Torne älv i Norrbotten. Årets siffror visar att återväxten är god och att antalet laxar börjar närma sig rekordnoteringen från 2016.

Enligt prognos ska uppemot 75 000 laxar vandra upp för älven i år. Älven står för ungefär en tredjedel av återväxten av lax i Bottenhavet.

Annons

En anledning till det höga antalet laxar tros vara en EU-överenskommelse från förra året om att begränsa yrkesfisket.

– Kvotreglerna tillåter mer fisk att återvända till lekplatserna vilket är bra för laxbeståndet, säger Atso Romakkaniemi, seniorforskare på Luke Naturresursinstitut till TV4.

Men var femte vandringslax som dras upp ur vattnet beräknas i dag vara fångad av sportfiskare. Till följd av coronapandemin har det i år inte sålts några fiskekort vid det populäraste laxfiskestället i Torneälven, Matkakoski, vilket även det tros bidra till laxens återhämtning.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons