Annons

Pengar till riskgrupper tidigast i oktober

Publicerad 8 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Tidigast i början av oktober kommer Försäkringskassan kunna betala ut ersättning till de som tillhör en riskgrupp och inte kunnat gå till jobbet. Arkivbild.
Tidigast i början av oktober kommer Försäkringskassan kunna betala ut ersättning till de som tillhör en riskgrupp och inte kunnat gå till jobbet. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

De flesta som tillhör en riskgrupp och varit tvungna att stanna hemma från jobbet under pandemin kommer få vänta minst till oktober innan de får ersättning, rapporterar Ekot.

Regeringen beslutade 25 juni att personer i riskgrupper, samt vissa anhöriga, som helt eller delvis måste avstå från att jobba för att inte smittas ska ha rätt till ersättning. Den tillfälliga ändringen trädde i kraft 1 juli.

Annons

Anledningen till att pengarna dröjer är att ersättningen inte går att söka förrän 24 augusti. Försäkringskassan bedömer att det därefter kommer ta i snitt en månad innan pengarna kan betalas ut.

Från Försäkringskassans håll menar man att man gör allt man kan för att snabba på processen.

– Vi jobbar jätteintensivt hela sommaren för att få till det här och vi behöver bygga system, handläggningsförutsättningar, vi behöver anställa och utbilda personal, säger Ola Kristiansson, områdesverksamhetschef för sjukförsäkringen på Försäkringskassan, till Ekot.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) skriver till Ekot att det är en exceptionell situation och att man kommer vidta nödvändiga åtgärder vartefter situationen utvecklas.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons