Annons

Libanons premiärminister flaggar för val

Libanons premiärminister Hassan Diab vill tidigarelägga landets parlamentsval för att få stopp på den politiska kris som trappats upp efter tisdagens explosion i Beiruts hamn.
Över 150 människor omkom i explosionen, men dödssiffran befaras stiga.
Publicerad 8 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Libanons premiärminister Hassan Diab vill tidigarelägga landets parlamentsval
Libanons premiärminister Hassan Diab vill tidigarelägga landets parlamentsvalFoto: Dalati Nohra/AP/TT

– VI kan inte komma ur det här landets strukturella kris utan att tidigarelägga parlamentsvalet, sade Hassan Diab i ett tv-tal.

På måndag kommer han att vända sig till regeringen med ett utkast till ett lagförslag om att valet hålls i förtid. Parlamentsval hölls i landet i maj 2018, för första gången på nio år. Men regeringen som tillsattes tvingades avgå i oktober 2019 efter landsomfattande protester till följd av den ekonomiska krisen.

Annons

I stället fick den tidigare utbildningsministern Hassan Diab i uppdrag att bilda regering, vilket han efter många turer lyckades med i januari i år. Men den politiska eliten, som kopplas ihop med den ekonomiska eliten, sitter kvar och de återkommande demonstrationerna har övergått till krav på mer genomgripande reformer.

Minst 150 döda

Tisdagens explosion i Beirut har rört upp känslorna ytterligare. Hittills har olyckan krävt över 150 människoliv, men dödstalet kan stiga då över 60 personer fortfarande saknas.

Enligt Libanons regering skedde den förödande olyckan när 2 750 ton ammoniumnitrat som förvarades i hamnen antändes och exploderade. Att detta kunde ske är för många libaneser ännu ett bevis på att landets politiska system inte fungerar.

En utredning om vad som orsakade explosionerna i Beiruts hamn är tillsatt och Libanons president Michel Aoun har lovat att de ansvariga ska straffas. Samtidigt har krav väckts på en internationell oberoende utredning av händelsen.

Nej till internationell utredning

Aoun sade på fredagen att det politiska systemet behöver ses över, men han motsätter sig en internationell utredning och lovar "snabb rättvisa".

– Det finns två möjliga scenarier för vad som hände: Antingen var det vårdslöshet eller utländsk inblandning genom en missil eller bomb, sade presidenten.

Det kristna partiet Kataebs tre parlamentsledamöter, av sammanlagt 128, meddelade på lördagen att de avgår i protest. Parlamentsledamoten Paula Yacoubian uppmanar hela parlamentet att följa deras exempel.

– Det finns inget vi kan göra, beslutsfattandet ligger utanför parlamentet. Alla borde avgå, säger hon.

Organiserar hjälp

Förödelsen är enorm i Beirut efter smällen och hundratusentals har förlorat sina hem i ett land som redan är hårt präglat av fattigdom, korruption och politisk och ekonomisk kris.

Nödhjälp från flera organisationer, frivilliga och länder har redan börjat anlända till landet och på söndag anordnas en videokonferens av Frankrike och FN för att organisera hjälpen till Beirut. Arabförbundets generalsekreterare Ahmed Aboul-Gheit och USA:s president Donald Trump är några av deltagarna.

Annons

Frankrikes president Emmanuel Macron har inför konferensen pratat med USA:s president Donald Trump på telefon och sagt att USA borde "återinvestera" i Libanon för att hjälpa till att bygga upp landet på nytt, uppger en talesperson för presidenten.

En man tittar ut över förödelsen efter tisdagens explosion i Beiruts hamn.
En man tittar ut över förödelsen efter tisdagens explosion i Beiruts hamn.Foto: Hussein Malla/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons