Annons

100 dagar utan coronaspridning i Nya Zeeland

Nya Zeeland har inte haft några fall av inhemsk coronaspridning på 100 dagar.
– Vi har sett utomlands hur snabbt viruset kan komma tillbaka … vi måste vara beredda på att snabbt utplåna eventuella framtida fall, säger Ashley Bloomfield vid hälsoskyddsmyndigheten.
Publicerad 9 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Vardagen för nyzeeländare påminner numera om hur den var före pandemin. Här ett kafé i Christchurch.
Vardagen för nyzeeländare påminner numera om hur den var före pandemin. Här ett kafé i Christchurch.Foto: Mark Baker/AP/TT

Det finns fortfarande över 20 aktiva coronafall i Nya Zeeland, men det handlar om personer som man har upptäckt vara smittade i samband med att de kommit in i landet. De personerna hålls också isolerade på särskilda anläggningar.

– Att komma till 100 dagar utan samhällsspridning är en viktig milstolpe, men som vi alla vet har vi inte råd att vara självgoda, säger hälsoskyddsmyndighetens generaldirektör Ashley Bloomfield.

Annons

– Vi har sett utomlands hur snabbt viruset kan komma tillbaka och spridas på platser där det tidigare var under kontroll, och vi måste vara beredda på att snabbt utplåna eventuella framtida fall i Nya Zeeland, fortsätter han.

Nya Zeeland, som har en befolkning på fem miljoner, stängde sina gränser i mars för att bromsa spridningen av coronaviruset. Världshälsoorganisationen WHO har hyllat landet och uppmanat andra att agera på liknande sätt. Sedan landets första coronafall i februari har man rapporterar strax över 1 200 bekräftade fall, 22 personer har avlidit. Senast ett inhemskt fall registrerades var den 1 maj.

Nyzeeländarna har återgått till en vardag som är nästan som den var före pandemin – utan social distansering och med publik på både sport- och kulturevenemang. Däremot är landets gränser fortsatt stängda och alla som kommer in i landet isoleras i 14 dagar.

Emma Gyllestad/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons