Hammarby chockade favorittippade Djurgården och vann Stockholmsderbyt.
Efter 2–1-segern krymper avståndet till topplagen i herrarnas allsvenska.
– Ibland spelar man inte derbyn, man vinner derbyn, säger målskytten Imad Khalili.
Publicerad 9 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Imad Khalili var en av målskyttarna när Hammarby besegrade Djurgården med 2–1.
Imad Khalili var en av målskyttarna när Hammarby besegrade Djurgården med 2–1.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det var två lag med vitt skilda formkurvor som ställdes mot varandra i Stockholmsderbyt på Tele2 arena.

Djurgården med tre raka segrar i ryggen tog emot ett nästintill krisstämplat Hammarby.

Om det speglade matchbilden? Inte det minsta.

Hammarby vann med 2–1 och förlängde derbysviten mot Djurgården till tre raka segrar.

En framgångsrik faktor var Hammarbys nya 5–3–2-uppställning, men den tänker inte Stefan Billborn hålla fast vid.

– Man kan inte ha hemligheter så länge, man får tio minuter kanske. Det finns större potential i det andra spelsystemet, säger Hammarbytränaren.

David Fällman, som var en av tre mittbackar i uppställningen, håller inte med.

– Det här var första matchen jag inte var helt slut. Man kan ha med sig det som ett andra alternativ till andra matcher. Det vet man generellt, i livet, en förändring kan ge positiva utslag. Vi är trygga i vår 4–2–3–1, men den har inte klickat och då kan det vara bra att bryta av med någonting, säger han.

Hammarby fick en drömstart och tog ledningen redan efter tre minuter. Vladimir Rodics låga inspel hittade Aron Jóhannsson som enkelt kunde raka in bollen.

Glädjen blev kortvarig för målskytten som tvingades utgå skadad i den 20:e minuten efter en kollision med Djurgårdens Jacob Une Larsson.

Hammarby fortsatte att rada upp chanser, men Djurgården höll sig kvar i matchen tack vare målvakten Per Kristian Bråtveit som stod för ett flertal jätteräddningar.

Krismöte i Djurgården

Men i den 33:e minuten tvingades norrmannen däremot att kapitulera ännu en gång. Hammarbys Gustav Ludwigson trampade loss på vänsterkanten och frispelade inhopparen Imad Khalili som satte 2–0.

Djurgården höll ett krismöte på egen planhalva och samlade kraft för den resterande timmen, men "Bajen" fortsatte att ha kontroll på matchen.

Djurgården kom ut starkare i den andra halvleken och det var inte långt ifrån att Hammarbys mittfältare Junior orsakade en straff när han snubblade och fällde Djurgårdens Kevin Walker i straffområdet.

Hammarby närmar sig

I den 74:e minuten kom sedan reduceringen. Norrmannen Aslak Fonn Witry skickade in en hörna som målvakten Davor Blazevic missbedömde fullständigt. Bollen träffade sedan en intet ont anande Mads Fenger och studsade in i eget mål till 1–2.

Men närmare än så kom inte det regerande svenska mästarlaget.

I och med segern krympte Hammarby avståndet till topplagen och gick upp på sjätte plats i tabellen med 20 poäng. Djurgården är fortsatt fyra med 23 poäng.