Annons

Talibanfångar släpps – öppnar för fredssamtal

Afghanistans nationella rådslag har godkänt frigivningen av 400 talibanska "högriskfångar".
Det sista hindret för fredssamtal mellan afghanska regeringen och talibanrörelsen är därmed bortröjt, enligt chefsförhandlaren.
Publicerad 9 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Deltagare vid stormötet som började i fredags i Kabul, Afghanistan.
Deltagare vid stormötet som började i fredags i Kabul, Afghanistan.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

På tredje dagen av det traditionella nationella rådslaget i Afghanistan, loya jirga, enades de tusentals ledarna om att 400 omtvistade fångar, som anklagas för grova brott, ska friges.

– För att avlägsna hindren inför starten av fredssamtalen, för att stoppa blodspillan och för folkets bästa godkänner jirga frisläppandet av 400 fångar vilket talibanerna begärt, säger deltagaren Atefa Tayeb.

Annons

Minuter senare bekräftade president Ashraf Ghani beskedet.

– I dag kommer jag att skriva på ordern att släppa de här 400 fångarna, säger han.

Afghanska myndigheter och talibanernas styre har tidigare enats om att frige ett visst antal fångar vardera, innan de tänker sätta sig ner och prata fredsavtal.

Men frigivningen av de sista 400 fångarna har blivit en politiskt laddad fråga och Afghanistans regering har tidigare sagt att de är för farliga för att släppas ut. De beskrivs som "högriskfångar" och enligt en officiell lista som AFP tagit del av anklagas flera för dödliga attacker på afghaner och utlänningar och 150 av dem inväntade sitt dödsstraff.

– Loya jirgas beslut har tagit bort den sista ursäkten och det sista hindret på vägen till fredssamtal. Vi är på väg mot fredssamtal, säger Abdullah Abdullah, som leder regeringens fredsförhandlingar.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons