Annons

Osäker höst för körsångare i coronatider

Våren i coronakrisens tecken var dyster för landets körer – nu efterlyser verksamheterna besked från Folkhälsomyndigheten för att kunna planera hösten.
– Vi behöver vägledning och strategier för att överleva, säger Karin Eklundh, förbundsdirektör i Sveriges körförbund.
Publicerad 9 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Landets körer efterlyser besked från Folkhälsomyndigheten kring hur man ska kunna återuppta verksamheten i höst efter en vår med coronarestriktioner. Arkivbild.
Landets körer efterlyser besked från Folkhälsomyndigheten kring hur man ska kunna återuppta verksamheten i höst efter en vår med coronarestriktioner. Arkivbild.Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Körsång är en av landets mest populära fritidssysselsättningar. Nära 600 000 personer sjunger i kör, men på grund av coronapandemin har verksamheterna under våren till stor del legat på is.

För att diskutera det svåra läget träffas därför landets fyra stora körorganisationer Ung i kör, Sveriges körledare, Sveriges kyrkosångsförbund och Sveriges körförbund den 11 augusti. Och enligt Karin Eklundh är oron bland medlemmarna stor efter internationella rapporter om risk för smittspridning vid körsång.

Annons

– Alla rapporter har spridit sig som en löpeld och många hör av sig med frågor. Det pågår också en debatt på sociala medier, där körledare bollar idéer fram och tillbaka.

"Stort vakuum"

Karin Eklundh berättar att coronakrisen under våren kom som en chock för landets körer.

– Under en veckas tid släcktes i princip all verksamhet ner. Det ledde visserligen till en stor digital kreativitet i körer med lite lägre medelålder – men alla klarade inte det utan lade i stället ned verksamheten. Och det kändes för många som att hamna i ett stort vakuum.

Karin Eklundh efterlyser nu tydligare vägledning från Folkhälsomyndigheten, som tros komma med ett besked kring körsångsverksamheten under den kommande veckan.

– Hittills har vi suttit still och inväntat myndigheternas riktlinjer – vi är ju inga experter. Nu behöver vi vägledning och strategier för att överleva. Det är en delikat balansgång – men vi gör som myndigheterna säger.

"Måste vara tydligt"

Även Pernilla Fagerlönn, som arbetar som körledare i Gällivare, där hon leder såväl barn- och ungdomskörer som en kör med vuxna medlemmar, efterlyser klarare direktiv från Folkhälsomyndigheten.

– Vad de än beslutar så måste det vara tydligt. Handlar det om restriktioner måste de vara genomtänkta och man måste tillfråga personer som arbetar med det här, så att man inser vilka effekter det får.

Precis som Karin Eklundh vittnar Pernilla Fagerlönn om en tung vår med inställda konserter och en rädsla inför framtiden.

– Nu vill vi komma i gång igen, men det finns självklart en oro. Många saknar den sociala och musikaliska samvaron. Den sociala samvaron är väldigt betydelsefull för många – och det är inte bra när den försvinner så här.

Och just den sociala aspekten av körsången är något som också Karin Eklundh vill lyfta fram.

Annons

– Vi ser risker och undrar om alla kommer att orka. Och vad händer med alla de personer som i sången hittat en viktig plats om kören läggs ned? Det är en psykisk aspekt av ett folkhälsoperspektiv – det betyder så mycket för människor att få sjunga tillsammans, säger hon och fortsätter:

– Det finns inte på kartan att körsång bara ska ske digitalt – det kan aldrig ersätta den fysiska upplevelsen av att sjunga i kör.

Anna Grönberg/TT

Fakta: Körsång i Sverige

Fakta: Körsång i Sverige

Nära 600 000 personer sjunger i kör i Sverige.

Ung i kör, Sveriges körledare, Sveriges kyrkosångsförbund och Sveriges körförbund är de fyra stora organisationerna inom svenskt körliv.

Körsång har kopplats till flera fall av spridning av coronaviruset i länder runt om i världen, enligt Dagens Nyheter.

Skälet till smittorisken är att partiklar i utandningsluften – aerosoler – når långt från kroppen, särskilt i dåligt ventilerade lokaler med många människor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons