Annons

Dallas slog St Louis – möter Calgary

Efter en sen kvittering lyckades John Klingbergs Dallas vända och vinna över svensklaget St Louis på straffar. Samtidigt vann Washington över Boston.
Segrarna innebär att Dallas och Washington seedas som treor i NHL-konferensernas seedningskval.
Publicerad 10 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
St Louis målvakt Jake Allen räddar ett skott från Dallas Mattias Janmark. Dallas vann till slut med 2–1.
St Louis målvakt Jake Allen räddar ett skott från Dallas Mattias Janmark. Dallas vann till slut med 2–1.Foto: Jason Franson/AP/TT

Seedningen gör att Dallas och Washington får möta Calgary respektive New York Islanders i åttondelen i Stanley Cup-slutspelet i ishockey.

Den förberedande slutspelsfasen i den nordamerikanska ishockeyligan, seedningskval och playoffspel, avslutades under söndagen och natten mot måndagen, svensk tid.

Annons

De fyra topplagen i den östra respektive västra NHL-konferensen har haft tre matcher vardera på sig att slipa slutspelsformen, när de mött varandra i ett gruppspel för att få en rankning som bestämmer deras åttondelsfinalmotståndare i Stanley Cup-slutspelet.

I de två sista seedningsmatcherna stod slaget om tredjeplatsen, och att undvika att bli fyra och därmed hamna sist bland topplagen.

Slog Stanley Cub-mästarna

I Edmonton ställdes de regerande Stanley Cup-mästarna St Louis, som låg etta i den västra konferensen när grundserien avslutades i förtid, mot konferenstrean Dallas. Även i den östra konferensen var det konferensettan, Boston, som dessutom var St Louis finalmotståndare i Stanley Cup förra året, som fick möta konferenstrean, Washington.

Och det blev de på pappret sämre rankade lagen som drog det längsta strået.

Det var dock St Louis som hade fördel mot Dallas under i stort sett hela matchen. Laget, med svenskarna Carl Gunnarsson, Alexander Steen och Oskar Sundqvist, gjorde 1–0 redan i den fjärde minuten – och det resultatet såg ut att stå sig matchen ut.

Svensk assist

St Louis tycktes ha tagit ut segern i förskott – men med bara knappt 30 sekunder kvar fick Dallas Joe Pavelski till sist in 1–1, tack vare en framspelning av John Klingberg.

– Vi spelade inte bra i den sista perioden. Vi försökte vinna med ett måls ledning. Vi försökte inte göra mål och spelade inte aggressivt, säger St Louis-tränaren Craig Berube, enligt nhl.com.

Matchen gick till en mållös förlängning. I straffläggningen vann sedan Dallas, då St Louis-spelarna inte lyckades rubba Anton Chudobin i Dallas-målet en enda gång.

Tack vare segern blir Calgary, som slog ut Winnipeg med 3–1 i bäst av fem matcher i playoff, åttondelsfinalmotståndare för Dallas i Stanley Cup-slutspelet.

– Vi har kollat på Calgarys senaste matcher, och de spelar väldigt, väldigt bra just nu, säger Dallastränaren Rick Bowness, enligt nhl.com

Annons

St Louis får i sin tur möta Vancouver, som slog ut Minnesota med 3–1. Åttondelsfinalerna spelas i bäst av sju matcher och inleds natten mot onsdag svensk tid.

Ingen svenskpoäng

I Toronto handlade matchen mellan Washington och Boston om att undvika Carolina, som slog ut New York Rangers med 3–0 i matcher i playoff.

Washington Capitals, med Nicklas Bäckström och Carl Hagelin i laguppställningen, vann med 2–1 utan att svenskarna stått för någon poäng. Nu väntar New York Islanders, som slog ut Florida med 3–1 i matcher.

Washingtons assisterande lagkapten TJ Oshie tryckte dit 1–0 på en målvaktsretur från Bostons Tuukka Rask, 16 sekunder från slutet av första perioden, och Tom Wilson gjorde 2–0 knppt tre minuter in i tredje.

Bostons Jake DeBrusk skapade nerv i slutet av matchen med sitt 1–2-mål efter halva avslutande perioden. Men Bruins – med svenske Joakim Nordström på isen vid båda Washingtons mål – kom aldrig närmare än så. För Boston väntar nu alltså Carolina i åttondelsfinal i bäst av sju matcher.

David Hjorter/TT

Susanna Persson Öste/TT

Washington kunde jubla efter Tom Wilsons avgörande mål i 2–1-segern mot Boston i seedningskvalet inför Stanley Cup-slutspelet.
Washington kunde jubla efter Tom Wilsons avgörande mål i 2–1-segern mot Boston i seedningskvalet inför Stanley Cup-slutspelet.Foto: Cole Burston/AP/TT
Fakta: Så fortsätter Stanley Cup-slutspelet

Fakta: Så fortsätter Stanley Cup-slutspelet

NHL-ishockeyns Stanley Cup-slutspel har i år ett specialutformat upplägg. 24 lag, till skillnad från normala 16, deltar och samtliga matcher spelas i de kanadensiska städerna Edmonton och Toronto, där lagen också bor, för att minska risken att smittas med coronaviruset.

Grundserien avbröts i förtid och de fyra bästa lagen från respektive konferens, när tabellen avslutades – Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelphia (i den östra konferensen) samt St Louis, Colorado, Vegas och Dallas (västra) – var direktkvalificerade till åttondelsfinalerna som, i vanlig ordning, spelas i bäst av sju matcher.

Övriga åtta åttondelsfinallag är Carolina, New York Islanders, Columbus och Montreal från den östra konferensen samt Vancouver, Calgary, Arizona och Chicago från den västra, som alla spelade varsitt playoffmöte i bäst av fem matcher för att ta sig vidare i slutspelet.

Topplagens placeringar i seedningskvalet och playofflagens placeringar i NHL-tabellen ligger till grund för mötena i åttondelsfinalen, som inleds natten mot onsdag svensk tid. Det högst seedade laget möter det playofflag som rankades lägst, bland de kvarvarande lagen, i NHL-tabellen och därmed seedas lägst i slutspelet – och så vidare.

Åttondelsfinalerna:

Östra konferensen

Philadelphia (1:a i seedningskvalet/4:a i konferensen)–Montreal (8/12)

Tampa Bay (2/2)–Columbus (7/9)

Washington (3/3)–New York Islanders (6/7)

Boston (4/1)–Carolina (5/6)

Västra konferensen

Vegas (1:a i slutspelsseedningen/3:a i konferensen)–Chicago (8/12)

Colorado (2/2)–Arizona (7/11)

Dallas (3/4)–Calgary (6/8)

St Louis (4/1)–Vancouver (5/7)

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons