Annons

Berglund satte udda svenskt rekord

Kalle Berglund satte svenskt rekord på den udda distansen 2 000 meter.
Ett tecken på att formen är okej inför fredagens Diamond League-start på 1 500 meter i Monaco.
– Jag ville vinna och få en bra genomkörare, säger Berglund.
Publicerad 10 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Kalle Berglund satte svenskt rekord på 2 000 meter.
Kalle Berglund satte svenskt rekord på 2 000 meter.Foto: Anders Wiklund/TT

Han drabbades av misstänkt covid-19 i våras och har dessutom haft knäbekymmer i år, så tävlandet fick vänta till lag-SM i förra veckan. I sommarens blott andra lopp – på GP-galan i Sollentuna på måndagskvällen – lyckades Berglund ändå med en rejäl putsning av Anders Gärderuds 45 år gamla svenska rekord på 2 000 meter. Gärderuds 5.02,09 räckte inte långt mot de 4.59,71 som Kalle Berglund noterades för på Sollentunavallen. Även tvåan Andreas Almgren (5.00,23) slog den gamla OS-guldmedaljörens rekord med ganska bred marginal.

– Men generellt är jag inte så mycket för sådana här icke-olympiska distanser. Det är de olympiska distanserna och kanske engelska milen, för att det var en så klassisk distans förr med Roger Bannister & Co, som är något. Och det här rekordet har inte varit superbra, säger Berglund, vars nya rekordtid dessutom innebar ett präktigt personligt rekord på distansen.

Annons

24-åringen förklarar:

– Den här distansen springs ju så himla sällan. Jag sprang 2 000 när jag var tolv år senast tror jag, jag hade 6.42 och sade att jag aldrig ska springa så här långt igen.

På fredag kapar han 500 meter när det är ordinarie sträckan 1 500 som gäller i Diamond League-galan i Monaco. I helgen kom beskedet att Berglund får en startplats i galan där det ofta brukar gå fort just på den distansen.

– Är jag i okej form ska man ta chansen när man får den, säger Olofströmslöparen.

– Det har alltid varit lite av en dröm, för 1 500-meterslöpare är det typ den coolaste tävlingen man kan springa. Och jag älskar ju formel 1, så att komma till Monaco blir kul.

Carl Göransson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons