Kultur och nöje

Då kommer "Fargo" tillbaka

Chris Rock och Jason Schwartzman syns i den fjärde säsongen av 'Fargo'. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den fjärde säsongen av "Fargo" skulle egentligen ha kommit i april men premiär sköts upp på obestämd tid på grund av coronapandemin.

Nu kommer dock ett glädjebesked till seriens fans – tv-bolaget FX meddelar att de nya avsnitten av "Fargo" får premiär i USA den 27 september.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

P2 får jämställdhetspris

P2 har tilldelats Guldkvasten av föreningen Kvast. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Årets Guldkvasten går till Sveriges Radio P2 med motiveringen att kanalen, med kanalansvariga Elle-Kari Höjeberg i spetsen, "envetet drivit frågan om och sett till att det spelas musik av och talas mycket om kvinnliga tonsättare."

Priset delas ut årligen av föreningen Kvast – Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare, för att uppmärksamma en aktör som gjort särskilt betydelsefulla insatser för kvinnliga tonsättare.

Ett hedersomnämnande har också utdelats till trion bakom tv-serien "She composes like a man": Cathrine Winnes, Andreas Lindstad och Ella Petersson.

Kultur och nöje

Zelmerlöw och Andersson gör julföreställning

En är tomten, en är bocken. Måns Zelmerlöw och Per Andersson ska sprida julstämning i föreställningen 'Tomten och bocken – en slags julshow', som har premiär i november. Pressbild.
Foto: 2Entertain
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Artisten Måns Zelmerlöw och komikern Per Andersson vill sprida julstämning i år och gör därför gemensam sak med regissören Edward af Sillén i föreställningen "Tomten och bocken – en slags julshow".

Föreställningen har premiär den 13 november på Hamburger Börs i Stockholm och spelas – under rådande publikrestriktioner – fram till årsslutet.

Zelmerlöw och Andersson har underhållit tillsammans tidigare, senaste i SVT-programmet "Så ska det låta" tidigare i år.

"Några av mina finaste ögonblick i tv har varit med Per och jag har alltid velat hitta på något mer på scen med honom. När vi i våras gjorde 'Så ska det låta' fick vi så fin respons att vi började fundera på vad det kunde vara. Det blev 'Tomten och bocken' – förhoppningsvis den första av flera föreställningar tillsammans”, säger Måns Zelmerlöw i ett pressmeddelande.

Kultur och nöje

Existentiell oro på årets digitala bokmässa

Det blir inget av förra årets mingel på bokmässan 2020 – som kommer att vara helt digital. Arkivbild,
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Kris och oro präglar årets Bokmässa i Göteborg – där författarsamtalen tar upp ämnen som klimatförändringar, klassamhällets återkomst och ekonomin efter pandemin. Mässan är helt digital och gratis för alla att följa.

Borta är mingel med tillhörande skvaller och montermöten. Årets Bokmässa kommer att utspela sig i den digitala världen, på grund av coronapandemin. Nytt för i år är att alla vanligtvis så kostsamma seminarium strömmas på mässans sajt.

– Det är väldigt roligt och en otrolig satsning att göra det här programmet trots att läget är som det är. Sedan gäller det väl att se hur många som hittar till det, men intresset är ju stort, säger Per Bergström som är förläggare på Ramus förlag.

Under 4 dagar kommer 140 digitala studiosamtal att hållas och totalt medverkar cirka 440 författare, forskare och sakkunniga. Samtalen är mer tillgängliga än vanligt, eftersom de både visas gratis och ligger kvar i ett år. Det har en särskild poäng, tycker Per Bergström.

– Det gör att folk kommer att hitta tillbaka under en längre tid. Jag satt till exempel i juni och tittade på Berlins poesifestival som då var digital, och blev lätt deprimerad när jag tittade på en föreläsning med Anne Carson och såg att 21 personer tittade live. Men för bara någon vecka sedan hade tiotusentals sett den, säger Per Bergström.

Orolig samtid i samtalen

I år ligger fokus på svensk litteratur, eftersom de långväga gästerna uteblir – även om där också finns en del utländska dragplåster, som Salman Rushdie, Jonathan Safran Foer och Valeria Luiselli. Bokmässans vd Frida Edman hoppas att fokuset på svensk litteratur kan lyfta årets debutanter.

Men Per Bergström tror att de som gynnas av mässans digitala form är de redan kända.

– Om vi är på Bokmässan och har en författare på scen som inte är så allmänt känd så kommer ändå folk och slår sig ned och sätter sig och lyssnar en stund och upptäcker den författaren – så kommer det ju inte att bli i det digitala rummet, tror han.

Mässans program är som vanligt svårt att överblicka, men den existentiella oro som har präglat hela 2020 syns också i ett brett spektrum av samtal. Åsa Linderborg och Patrik Lundberg pratar om klassamhällets återkomst och Valeria Luiselli om utsatta flyktingbarn. Jesper Weithz medverkar med ett samtal om klimathotet i litteraturen som är del av bokmässans tema "Samtiden".

– Jag har skrivit två romaner och en diktsamling som behandlar klimat och också den orättvisa världsordningen och det koloniala arvet. Nu känner jag att det samhälleliga intresset blivit större än när jag gav ut min första roman 2012, säger han.

Klimatsatir

Weithz är aktuell med romanen "2020", en satir över en framtid där klimatet har brakat ihop ännu mer, medan människorna fortfarande är upptagna med självförverkligande.

Hans bok blev märkligt aktuell i år: Jesper Weithz grämer sig över att han strök vissa partier, till exempel ett om bränder i Kalifornien som han ansåg var lite tjatigt, och om Black lives matter, som han inte trodde skulle vara tillräckligt känt för en större allmänhet.

Han tycker att det är bra att bokmässan uppmärksammar klimatet i litteraturen. Samtidigt upplever han att samtalet ofta blir begränsat till en analys av "de tio diktverk som handlar om ekologiska frågor".

– Det jag tycker är intressant är de andra hundra tusen procenten av böcker där klimatkriserna inte pågår för fullt, menar han.

Sådana finns det också gott om på Bokmässan. Programkategorin samtiden rymmer till exempel även ett samtal om "drömmen om det goda livet" där entreprenören Per Schlingman diskuterar "familjen Morelli", en ny bok om "livets goda ting – Mat, vin, kärlek – i Toscana".

TT: Vill man inte också drömma sig bort med någonting sådant när allt det här pågår?

– Absolut, det är bara fascinerande att de som kritiserar systemet som leder till klimatförändringar avfärdas som icke-realistiska när de vill förändra systemet. Man skulle ju kunna argumentera för att den riktiga science fictionberättelsen är det goda livet i Toscana som man flyger ner till över helgen liksom. Vad är realism i dessa tider? "2020" som roman kom ur insikten att jag vet hur illa det är ställt, men den värld jag ser och lever i är helt ogripbart surrealistisk, säger Jesper Weithz.

Kristoffer Viita/TT

Elin Swedenmark/TT

Valeria Luiselli är en av få utländska författare som deltar i ett samtal på årets mässa – och hon pratar om utsatta barn. Arkivbild.
Valeria Luiselli är en av få utländska författare som deltar i ett samtal på årets mässa – och hon pratar om utsatta barn. Arkivbild.
Foto: Diego Berruecos/Gatopardo
'Under den här våren har jag verkligen blivit medveten om hur sociala böcker är på ett sätt som man inte tänker på när man sitter och skriver', säger Weithz, som tycker att det blir ensamt och tråkigt utan alla författarsamtal och litteraturfestivaler. Han pratar om sin klimatroman '2020, en framtidsoptimistisk roman', på Bokmässan.
"Under den här våren har jag verkligen blivit medveten om hur sociala böcker är på ett sätt som man inte tänker på när man sitter och skriver", säger Weithz, som tycker att det blir ensamt och tråkigt utan alla författarsamtal och litteraturfestivaler. Han pratar om sin klimatroman "2020, en framtidsoptimistisk roman", på Bokmässan.
Foto: David Lagerlöf

FAKTA

Fakta: Bokmässan 2020

Årets Bokmässa hålls i två delar. Bildningshubben pågår 24–25 september och riktar sig främst till lärare, skolpersonal och bibliotekarier – men också en intresserad allmänhet. Här pratar man utifrån spåren "demokrati, lärandet och morgondagen". Bland annat samtalar Jason Timbuktu Diakité, Elin Ek, Birgitta Ohlsson, Matilda Westerman och Elaine Eksvärd om böcker som ger unga kraft.

Bokmässans litteraturfestival pågår 26–27 september och består av sex programspår: crimetime, hjärnan, samtiden, idéerna, livet och litterär salong.

Svenska deltagare är bland andra Majgull Axelsson, Alex Schulman, Åsa Linderborg, Lina Gustafsson, Gina Dirawi, Maria Gunther och Martin Hägglund. De författare som deltar från New York är: Jacqueline Woodson, Ben Lerner, Jonathan Safran Foer, Valeria Luiselli och Salman Rushdie.

Hela programmet finns att ta del av på bokmassan.se. Studiosamtalen sänds via Bokmässan Play 24–27 september. Men varje inslag har också en så kallad mediepartner, som sänder samtalen.

Kultur och nöje

Serien "The dark crystal" läggs ned

Den Emmybelönade dockserien 'The dark crystal: Age of resistance' får ingen fortsättning på Netflix. Arkivbild.
Foto: Kevin Baker/Netflix/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Det blir inga fler säsonger av "The dark crystal: Age of resistance" på Netflix. Strömningsjätten lägger ned dockserien, bara dagar efter att den tilldelats en Emmy i kategorin bästa barnserie, skriver Variety.

"Vi vet att våra fans är angelägna om att få reda på hur berättelsen slutar. Vi får hitta ett annat sätt att berätta den historien i framtiden", säger seriens exekutiva producent Lisa Henson i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Microsoft köper spelutvecklare i miljardaffär

I köpet ingår bland annat Machinegames i Uppsala, som främst utvecklat 'Wolfenstein'-serien. Arkivbild.
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Inför lanseringen av höstens nya konsoler meddelar Microsoft att företaget lägger drygt 66 miljarder kronor på att förvärva Zenimax – bolaget som äger en rad spelutvecklare som exempelvis Bethesda och Id Software, liksom Uppsalaföretaget Machinegames.
PREMIUM

I köpet ingår omkring 2 300 utvecklare och en rad företag runt om i världen, men också en hel del kända spel, som "Wolfenstein", "Dishonored", "Quake", "Fallout", "Doom" och "The elder scrolls".

"Precis som vi tror Bethesda passionerat på att bygga en mängd olika kreativa upplevelser, att utforska nya spelserier och att berätta historier på djärva sätt", säger Phil Spencer, chef för Microsofts Xbox-avdelning, i ett blogginlägg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Kultur och nöje

Bokförsäljningen ökade när coronan slog till

Antalet sålda böcker i fysiska affärer minskade under årets åtta första månader – men den digitala försäljningen ökade. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

I takt med att coronapandemin svepte in över landet ökade bokförsäljningen, visar en rapport från Svenska bokhandlareföreningen och Svenska förläggareföreningen.

Bokförsäljningen ökade med 7,4 procent räknat i kronor, och 20 procent räknat i antal sålda exemplar, under årets första månader.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Krimpodden som vill gå bortom dramatiseringen

André ”Acke” Backman Adolfo och Dag Ankersen driver tillsammans Förundersökningspodden.
Foto: Ralph Bretzer
Kultur och nöje
Malmö Det finns en uppsjö av poddar som behandlar kända svenska rättsfall. True crime är en genre som bara tycks växa i såväl poddar som dokumentärer.
Man kan tro att den relativt nystartade Förundersökningspodden är en i mängden, men precis som namnet signalerar skiljer sig podden åt då skaparna bakom tar avstamp i rättsfallens kärna: förundersökningen.

– Andra krimpoddar går in när en dom har fallit. Vår ambition är att ge lyssnaren djupare information om rättsfall än vad medier gör. Och att hela tiden visa stor respekt och empati, det är väldigt centralt i podden, säger Dag Ankersen, som tillsammans med André ”Acke” Backman Adolfo driver Förundersökningspodden.

I podden belyser de dels felaktigheter som cirkulerat i aktuella rättsfall eller så tar de upp information som finns i förundersökningen, men som inte nämnts i medier.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Ozzy Osbournes dotter släpper solodebut

Familjen Osbourne firar att de tilldelats en stjärna på Walk of fame i Hollywood för realityserien 'The Osbournes' 2002. Längst till vänster: Aimée Osbourne. Arkivbild.
Foto: Nick Ut/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Aimée Osbourne, dotter till heavy metal-legendaren Ozzy Osbourne och tv-profilen Sharon Osbourne, släpper sitt debutalbum som soloartist den 30 oktober, under namnet ARO.

"Vacare adamare", som albumet heter, skiljer sig avsevärt från den musik som Osbourne senior har gjort sig känd för, och det har tagit åratal att bli tagen på allvar som artist, säger Aimée Osbourne i en intervju med Altpress.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL