Annons

Dubbelmord på svenskar i Danmark delvis filmat

När två svenskar förra sommaren mördades i Herlev i Danmark filmade ett vittne en del av händelsen. Nu har rättegången mot fem svenska män inletts.
Publicerad 10 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
I Herlev utanför Köpenhamn sköts två män från Sverige ihjäl i juni förra året. Nu har rättegången om mordet inletts. Arkivbild.
I Herlev utanför Köpenhamn sköts två män från Sverige ihjäl i juni förra året. Nu har rättegången om mordet inletts. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Vittnet som filmade befann sig i en lägenhet då en 21-årig och en 23-årig man från Sverige blev ihjälskjutna den 25 juni förra året.

– Polisen kan med hjälp av videon och andra bilder konstatera att det är totalt fem personer närvarande på brottsplatsen. Man kan också se vilken bil de kör i, säger åklagare Rasmus Kim Petersen, när rättegången inleds i Glostrups tingsrätt.

Annons

På filmen kan man höra 14 skott avlossas, som enligt åklagaren kommer från ett automatvapen. Fyra skott från en pistol ska också ha avlossats, men det har inte kommit med på filmen.

Stort polisuppbåd

Ett massivt polisuppbåd bevakar rättegångsstarten och extra säkerhetskontroll genomförs på alla som vill komma in i domstolsbyggnaden. Svenska tolkar är också på plats, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Utöver videon är dna-spår centrala i målet. Gärningsmännen körde, enligt åklagaren, en stulen bil som de efteråt försökte bränna upp.

I bilen hittades senare flera föremål och vapen – samt dna-spår från de män som står åtalade.

– Dessa dna-spår, fingeravtryck och krutpartiklar är i hög grad orsaken till att åklagarmyndigheten är av uppfattningen att de åtalade är gärningsmän, säger åklagaren.

Flera av försvarsadvokaterna invänder dock att det finns en osäkerhet kring dna-bevisningen och påpekar att det på några av föremålen finns dna-spår från andra personer.

Samtliga de fem åtalade, som är i åldern 18 till 25 år, nekar till brott.

Försvårande omständighet

Enligt åklagarmyndigheten var dubbelmordet ett led i en konflikt mellan två svenska kriminella gäng. Om männen bedöms vara skyldiga kan detta leda till hårdare straff, eftersom sådan gängkoppling enligt dansk lag är en försvårande omständighet.

Männen är även misstänkta för mordförsök, eftersom en tredje person fanns i den beskjutna bilen, men lyckades springa därifrån utan att bli träffad.

Rättegången väntas pågå under åtta dagar och avslutas den 31 augusti.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons