Annons

Konsumtionen återhämtar sig något

Publicerad 10 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Hushållens konsumtion på restauranger, kaféer och hotell har fallit kraftigt i coronakrisen. Arkivbild.
Hushållens konsumtion på restauranger, kaféer och hotell har fallit kraftigt i coronakrisen. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Hushållens konsumtion fortsätter återhämta sig efter de kraftiga bakslagen tidigare i coronakrisen. Men det ser fortfarande mörkt ut för besöksnäringen, som i juni tappade drygt en fjärdedel av konsumtionen jämfört med i fjol, enligt Statistiska centralbyrån (SCB)

Konsumtionen totalt ökade med 2,9 procent i juni jämfört med månaden före, enligt preliminära siffror från SCB. Men om man jämför med juni i fjol är det en nedgång på 5,8 procent.

Annons

Det är i första hand konsumtion på restauranger, kaféer och hotell som faller, ned med 26,3 procent i fasta priser jämfört med ett år tidigare, enligt SCB.

Detaljhandeln drar åt andra hållet, med en ökning med 2,5 procent i fasta priser.

Junisiffrorna ser något bättre ut än månaden före. I maj minskade hushållens konsumtion med 9,2 procent jämfört med motsvarande månad året före.

Statistiken är korrigerad för kalendereffekter och, när det gäller jämförelsen mellan juni och maj, säsongsvariationer.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons