Annons

Kaos på stränder under Europas värmebölja

I takt med ökande smittspridning i Sydeuropa stiger även temperaturerna. När värmen pressas upp mot 40-sträcket växer även oron för fullpackade stränder mitt i pandemin.
Publicerad 10 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Stora delar av Europa har drabbats av en värmebölja.
Stora delar av Europa har drabbats av en värmebölja.Foto: /TT

"Stranden är så full att säker social distansering är omöjlig." De högsta uppmätta augustitemperaturerna på 17 år fick britterna att flockas till sydkustens stränder i helgen – i sådan mångfald att myndigheterna i Bournemouth enträget uppmanade folk att hålla sig borta.

Coronapandemin och dess medföljande reserestriktioner har lett till att många skippat sommarens utlandsresor och i stället semestrar på hemmaplan, vilket fört med sig stora folksamlingar på stränder och i parker.

Annons

I bland annat Spanien, Portugal, Frankrike och Storbritannien varnar samtidigt myndigheter för temperaturer betydligt över det normala under veckan som kommer.

I stora delar av Spanien – där antalet coronarelaterade sjukhusinläggningar enligt tidningen El País fyrdubblats den senaste månaden – väntas temperaturerna ligga runt 40-sträcket. I bland annat Valencia och på Balearerna varnar myndigheterna för värmen, skriver El Mundo.

Bråk med parasoller

Även i Belgien stiger både smittspridningen och värmen, rapporterar The Brussel Times. I helgen urartade semesterlugnet i belgiska Blankenberge i ett bråk med parasoller och solstolar efter att ett fyrtiotal ungdomar blivit tillsagda av polis att följa reglerna kring social distansering.

– Varken myndigheternas, polisens eller livräddarnas uppmaningar respekterades, säger åklagaren Fien Maddens om bråket till tidningen Bruzz.

I Frankrike är 15 departement placerade under "röd alert" – värmeskalans högsta nivå som bara tagits i bruk två gånger tidigare i historien, rapporterar Le Monde. Den röda alerten innebär nu enligt vädertjänsten Météo-France risk för överdödlighet i samband med covid-19 och ozonföroreningar, som vid värmeböljor enklare tränger in genom luftvägarna.

Risk för äldre

Även Portugal har drabbats av den europeiska värmevågen. De senaste veckorna har skogsbränder rasat i den torra vegetationen i de centrala delarna av landet. Flera brandmän och civila har skadats i lågorna, enligt nyhetsbyrån Reuters.

De höga temperaturerna i Västeuropa väntas kvarstå veckan ut.

– När en värmebölja varar så här länge kan effekterna bli svåra. Många hus i regionen har inte luftkonditionering, och vid temperaturer runt 35 grader kan byggnaderna inte kyla ned sig själva. Det innebär en risk för många människor, särskilt för äldre och de med försämrat hälsotillstånd, säger meteorologen Taylor Ward till CNN.

Mia Holmberg Karlsson/TT

Barn leker i en fontän i franska Lyon, där temperaturerna närmar sig 40 grader.
Barn leker i en fontän i franska Lyon, där temperaturerna närmar sig 40 grader.Foto: Laurent Cipriani/AP/TT
Solbadare flockas till stränderna på den brittiska sydkusten under värmeböljan, bland annat i Brighton (bilden).
Solbadare flockas till stränderna på den brittiska sydkusten under värmeböljan, bland annat i Brighton (bilden).Foto: Alastair Grant/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons