Annons

Kraftig minskning av antal vildsvin i Danmark

Efter bygget av ett kritiserat viltstängsel har antalet vildsvin minskat i Danmark.
Målet för danska Naturverket är att svinen ska vara så få som möjligt.
Publicerad 10 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Antalet vildsvin i Danmark har minskat från 100 individer i december 2018 till färre än 25 i dag. Arkivbild.
Antalet vildsvin i Danmark har minskat från 100 individer i december 2018 till färre än 25 i dag. Arkivbild.Foto: Ingvar Karmhed / Svd / TT

Vildsvinsbeståndet i Danmark har minskat de senaste åtta månaderna. I dag finns färre än 25 vildsvin norr om den dansk-tyska gränsen, att jämföra med mellan 35 och 40 i december.

I december slutfördes arbetet med ett viltstängsel som byggts längs gränsen. Det är dock inte fastställt att det är på grund av staketet som djuren blivit färre.

Annons

Danska Naturverket har fått i uppgift att få bort så många vildsvin som möjligt i Danmark, anledningen är att svinen riskerar att sprida den fruktade Afrikanska svinpesten i landet. Skulle Danmark drabbas av pesten skulle den innebära ett stopp för exporten av fläsk till länder utanför EU.

Minskningen i beståndet har skett trots att vildsvinen fått kultingar under de senaste månaderna, säger Inge Gillesberg från Naturverket till Avisen Danmark.

– Det är svårt att säga hur mycket staketet har påverkat. Men utifrån vad vi kan se på våra kameror verkar det inte som att det varit mycket trafik förbi stängslet, säger Inge Gillesberg till tidningen.

Vildsvinsstaketet har mötts av massiv kritik. Bland annat menar vissa att det är ineffektivt eftersom det är försett med hål för att släppa igenom andra djur.

Redan innan staketet bygges hade Naturverket lyckats minska populationen av vildsvin som i december 2018 uppskattades till 100 individer.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons