Annons

Kravet: Vill ha statligt stöd för film och tv

Publicerad 10 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Kulturminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
Kulturminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inför statligt stöd för att locka film- och tv-inspelningar till Sverige. Den uppmaningen riktar tolv tunga aktörer inom film- och tv-branschen i ett öppet brev till kulturminister Amanda Lind, näringsminister Ibrahim Baylan och finansminister Magdalena Andersson.

Bland undertecknarna finns bland andra Eva Hamilton, som är ordförande för Film & tv-producenterna, SVT:s vd Hanna Stjärne och Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon.

Annons

Enligt brevet är det dags att införa ett så kallat produktionsincitament för att bidra till återhämtningen efter coronapandemin.

"Produktionsincitament skulle innebära att film- och tv-produktioner kan tas hem, med positiva effekter för hela Sverige, inte minst jobbskapande i många branscher som idag är hårt utsatta av pandemin", skriver man.

Branschen har länge efterlyst en svensk produktionsrabatt och sådana system finns i de flesta andra EU-länder. 2017 tillsatte regeringen en utredning, som mynnade ut i ett förslag om att införa rabatter även i Sverige, men så har inte skett.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons