Annons

Milis i Kongo-Kinshasa uppges ha dödat 19

Publicerad 10 augusti 2020 • Uppdaterad 30 november 2021
En milis uppges ha dödat 16 personer i attacker mot två byar i östra Kongo-Kinshasa. På bilden soldater i landets armé i huvudstaden Kinshasa. Arkivbild.
En milis uppges ha dödat 16 personer i attacker mot två byar i östra Kongo-Kinshasa. På bilden soldater i landets armé i huvudstaden Kinshasa. Arkivbild.Foto: John Bompengo/AP/TT

En milis i Kongo-Kinshasa har dödat 19 människor i två byar i östra delarna av landet, uppger landets armé.

– Den illegala milisen Kongolesiska demokratiska koalitionen (Codeco) har återigen dödat vårt folk. Armén är fast beslutsam att utrota de milismän som inte ger upp, säger arméns talesperson Jules Ngongo.

Annons

Angreppen mot byarna är de sista i en rad av våldsamheter som drabbat landet under den senaste tiden och FN har varnat att Codecomilisens övergrepp kan utgöra brott mot mänskligheten. Mellan mars och juni tvingade oroligheterna över 400 000 människor att fly sina hem, enligt siffror från FN.

Codecomilisen består till stor del består av den etniska gruppen Lendu. Enligt en lokal medborgarrättsorganisation riktade sig de senaste attackerna mot byar nordöst om staden Bunia, som främst bebos av den etniska gruppen Hema.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons