Annons

Ståhl nära svenskt rekord: "Ska bli längre"

Daniel Ståhl är i kanonform.
I Sollentuna skickade han iväg diskusen 71,37 meter – världsårsbästa och karriärens näst längsta kast.
– Det ska bli längre, säger han.
Publicerad 10 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Daniel Ståhl under kvällens friidrottsgala i Sollentuna.
Daniel Ståhl under kvällens friidrottsgala i Sollentuna.Foto: Anders Wiklund/TT

Det är ingen hemlighet att Daniel Ståhl, som tidigare i år varit över 70 meter en gång, brukar trivas bra på Sollentunavallen. I den gassande augustisolen på favoritarenan visade den 27-årige giganten dessutom att han är på väg att hitta toppformen på allvar.

Ståhl slog i tredje försöket till med ett jättekast som till slut mättes till 71,37 – bara 49 centimeter kortare än hans eget svenska rekord från i fjol. Men det var först efter en del palaver som det nya världsårsbästa blev godkänt. Domaren visade först röd flagg, men Ståhl höll inte alls med och protesterade.

Annons

Det gav resultat efter några minuters granskning.

– Jag kände inte alls att det var övertramp, så jag protesterade, säger Ståhl.

Hittat tekniken

Förklaringen till att kastningen börjar lossna?

– I våras var jag extremt överstark i överkroppen, men jag kastade dåligt tekniskt. Nu börjar jag komma tillbaka till teknikformen som jag hade förra året. Jag är inte lika jämn som då, men det börjar bli långa längder och det känns bra i kroppen, säger Ståhl, som hoppas att det finns mer att ge framöver.

– 71,37 är bra, riktigt bra. Det är mitt "nästpers". Men det ska bli längre. Det är en och en halv månad kvar på säsongen, så det är bara att dundra på.

Det var snabba ryck för Ståhl efter tävlingarna i Sollentuna. Från Arlanda väntade en flygresa för att redan på tisdagen tävla igen, då i Paavo Nurmi Games i Åbo där det för första gången i år väntar lite mer högklassigt internationellt motstånd.

"Göra det bästa"

Några åskådare lyckades snika åt sig en glimt av Daniel Ståhls kastuppvisning på Sollentunavallen, men inramningen var förstås helt annorlunda än hur det brukar se ut. Ståhl bjöd ändå på sin patenterade rush ut på gräset och tackade publiken när segern var säkrad.

– Det är skillnad på 50 pers och över 5 000, som det var här något år, eller 30 000 som det kan vara i Diamond League. Det är lite annorlunda. Men filosofin är att vi tar i och skriker och hejar på varandra, man får göra det bästa av det. Det är inte bara mig det drabbar, utan hela världen, säger Ståhl angående coronapandemin.

Hans näst längsta kast i Sollentuna fick också röd flagg och möttes av protester på nytt. Den gången stod domarna på sig och underkände kastet, som – trots att speakern på Sollentunavallen gastade om ett potentiellt svenskt rekord – "bara" mätte drygt 69 meter enligt Ståhl.

Carl Göransson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons