Annons

Fritt fram för bad – "granat" i sjö ofarlig

En misstänkt granat hade hittats i vattnet i Borsöknasjön. Polisen fick spärra av en badplats och tömma hela sjön på människor för att föremålet skulle oskadliggöras.
– Det visade sig vara någon form av attrapp så de som vill bada kan nu gå i, säger Mikael Ehne, vakthavande befäl vid polisen i region Öst.
Publicerad 11 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Polisen fick spärra av en badplats i Eskilstuna efter att en misstänkt granat hittats i vattnet, men föremålet visade sig vara ofarligt. Arkivbild.
Polisen fick spärra av en badplats i Eskilstuna efter att en misstänkt granat hittats i vattnet, men föremålet visade sig vara ofarligt. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En badplats i Eskilstuna fick spärras av under måndagskvällen efter att polisen fick in samtal om att en misstänkt granat hittades i vattnet, vilket SVT Nyheter Sörmland rapporterat om. Men det var först under tisdagen som polisen kunder undersöka föremålet närmare.

Polisens bombskydd och försvarets röjdykare kopplades in och man jobbade under större delen av eftermiddagen för att se till att ta hand om föremålet.

Annons

Polisen kunde inte bekräfta om det rörde sig om en skarp granat eller inte. Men för säkerhets skull beslöt polisen att förstöra föremålet på plats. För att kunna göra det fick den badsugna allmänheten hålla sig borta – från hela sjön.

– Det kan bli en tryckvåg i vattnet när föremålet oskadliggörs, säger Mikael Ehne.

Totalt fanns tre kommunala badplatser vid sjön, som därför var obadbara under en stor del av tisdagen. Men strax innan klockan sju kom det lyckliga beskedet att det var fritt fram att dra på sig badkläder och snorkel igen.

– Bombtekniker har oskadliggjort föremålet med en sprängladdning och det visade sig vara ofarlig. Det var någon form av attrapp, säger Mikael Ehne.

Polisen kunde därefter häva alla avspärrningar och lämna platsen.

Victor Blomdahl/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons